Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Biologi 4-6

Ormar

Ormen har sedan urminnes tider varit symbolen för ondska och ond bråd död, medan den i vissa kulturer har dyrkats. Än idag är ormar en djurgrupp som berör människan på ett alldeles särskilt sätt. Ingen verkar vara likgiltig – antingen avskyr man dem eller så finns där en skräckblandad förtjusning.
Syftet med programmet ”ormar” är att bekanta sig med djurgruppen ur ett biologiskt perspektiv. Anpassning, systematik och fysiologi berörs samt vilka egenskaper som kan göra dem farliga för människan.
Det viktigaste budskapet är dock att förmedla vad de INTE kan. Få djurgrupper är så förknippade med så många myter och vanföreställningar som ormar.
OBS! Levande ormar används i programmet.

 

Klimatet & växthuseffekten.

Vad beror egentligen växthuseffekten på? Vad är det för konstigt med växthusgaserna som gör att det blir så varmt? Var kommer gaserna ifrån?

Vad blir det för väder?

Hur uppstår väder och vad är det för skillnad på väder och klimat? Hur uppstår växthuseffekten och vilka är växthusgaserna? Varför är inte alla gaser i atmosfären växthusgaser? Programmet tar även upp metoder för att beskriva väder, olika instrument samt omtalade väderfenomen som orkaner, cykloner och tyfoner. Kan människor påverka vädret och i så fall hur? Projektet Earth Hour är ett spännande försök att motverka negativa klimatförändringar där alla kan bidra.

Vargen kommer!

Vargen har alltid, på ett eller annat sätt, berört människor. I delar av Sverige har även ett relativt begränsat antal vargar skapat stora motsättningar som inget annat djur varit i närheten av. Varför är det så?
Vargen har under en lång tid varit borta från landet, men på senare tid dykt upp igen – mer aktuell än någonsin!
I programmet ”Vargen kommer” presenteras några vanligt förekommande frågeställningar kring vargen och eleverna får möjlighet att titta på uppstoppade vargar samt vargkranier.

Läskiga kryp!

Många människor bor i städer och kommer mer eller mindre aldrig i kontakt med några djur. På landsbygden får man sedan barnsben vänja sig vid både små och stora djur och därför kunde man kanske förvänta sig en något större acceptans.
I takt med att människan med teknikens hjälp fått möjlighet att färdas vart som helst i världen öppnas möjligheter att få uppleva djurgrupper som man normalt sett aldrig stöter på i sin hemmamiljö.
I massmedia framställs dessa ”farliga” djur på ett ofta överdrivet sätt för att på så sätt väcka intresse. Men hur är det egentligen? Vad är sannolikt att man skulle kunna träffa på i olika situationer och hur stora är riskerna egentligen?
Programmet handlar om spindlar, skorpioner, kackerlackor, skolopendrar, nässeldjur, ormar och annat som kan upplevas som obehagligt.
OBS! I programmet används levande djur.

En värld full av intryck

Människan har 5 olika sinnen….eller 6, enligt nyare rön.
Vi utforskar och utmanar människans olika sinnen på ett lustfyllt sätt där det finns gott om utrymme för frågor och egna funderingar. I vår utforskning väver vi in människans eget huvudkontor: hjärnan. Vad har den för roll i att vi ser, hör och känner?
Programmet anpassas efter ålder på elevgruppen.

 

Regnskogens juveler 

I ett regnskogsterrarium på Fenomenmagasinet lever ett utav världens giftigaste ryggradsdjur Phyllobates terriblis. Denna postlådegula pilgiftsgroda har ett mycket starkt gift som kallas batrachotoxin. Hur farligt är det egentligen och varför är den så giftig? Hur bildas giftet och är alla pilgiftsgrodor lika giftiga? Vad betyder deras starka färger och hur ser då andra arter ut? Vad menas med mimikry och aposematism?

Detta och mycket mer får man veta i programmet ”Regnskogens juveler” Välkommen att möta dessa fantastiska djur i verkligheten.

Frukter och frön

Vad som egentligen är frön eller frukter är verkligen inte lätt. Lägg sedan till hur bär och nötter kommer in i det här. Inom biologin så har man försökt reda ut vad som är vad genom att titta på växters olika delar och vilken funktion dessa har.

Men går man till en mataffär som blir man lätt förvirrad. Där är det mera fritt vad man väljer att kalla saker. Men på Fenomenmagasinet försöker vi hålla oss till botanikens spelregler när vi skall försöka reda ut vad som är vad.