Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Fysik 7-9

Luft

Hur vore livet utan luft? Väger luft något? Kan man känna luft? Kan man se luft? Vi gör några experiment med luft och får svar på vår frågor.

Hållbar utveckling, klimatet & växthuseffekten

Vad beror egentligen växthuseffekten på? Vad är det för konstigt med växthusgaserna som gör att det blir så varmt? Var kommer gaserna ifrån? Vad innebär termen hållbar utveckling och vad kan människan göra?

Laddat tillstånd och elektriska uppfinningar

Varför sprakar det om håret när jag tar av mig mössan? Vi berättar och visar statisk elektricitet. Varför lyser egentligen glödlampan och varför uppfann man inte lampan 600 år f.Kr.? Vem var Volta och Franklin och vad gjorde de? Grundläggande elektricitet och elektricitetens historia.

Ljudets hemligheter

Hur uppstår olika sorters ljud? Vad är ljud? Grunderna i akustik. Vi gör olika experiment med ljud.

Tyngd – det är tungt!

Hur gör man för att hålla balansen i skidbacken? Vad är tyngdpunkt? Vi visar och förklarar vad tyngdpunkt är.

Magnetism

Vi går igenom magnetismens grunder.  Varför är vissa ämnen magnetiska och vissa inte? Komagneter – kan man fånga kor med dem? Vi gör olika experiment.

Ljus

Vad är ljus för något? Vi visar ljusets alla färger. Var kommer regnbågen ifrån? Vad är en skugga? Vad kan man använda speglar till? vi gör enkla optiska experiment.

Energiomvandlingar

Vi pratar om och visar vad energiprincipen går ut på. Vi förklarar energiomvandlingar t.ex. när lägesenergi omvandlas till rörelseenergi. Vi gör experiment.

Solcellsracet

Bygg en miljövänlig bil, trimma den så mycket du kan och vinn SOLCELLS-racet! Vi tittar på hur vi skall kunna minimera bränsleförbrukningen i ett hållbart samhälle.

 

El och magnetism, vad har det för koppling?

Vi visar diverse elkopplingar och magnetiska experiment. Vi visar också en elektromagnet. Kort genomgång med efterföljande stationslaborationer.