Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Fysik gymnasiet

Hållbar utveckling. Klimatet & växthuseffekten

Vad beror egentligen växthuseffekten på? Vad är det för konstigt med växthusgaserna som gör att det blir så varmt? Var kommer gaserna ifrån? Vad innebär termen hållbar utveckling och vad kan människan göra?
 

Laddat tillstånd och elektriska uppfinningar

Varför sprakar det om håret när jag tar av mig mössan? Varför hade man inte elektrisk belysning under vikingatiden, när det fanns elektrisk ström och varför lyser egentligen glödlampan? Vem var Volta, Symmer och Franklin och vad gjorde de? Grundläggande elektricitet och elektricitetens historia.

Dunder och brak – det åskar

Kan man fånga en blixt? Är det bra med stövlar när det åskar? Hur mycket energi är det i en blixt? Hur skyddar jag mig? Stämmer det att man sitter säker i en bil om det åskar ute?

Ljudets hemligheter

Kan man ropa på hjälp på Månen? Hur uppstår olika sorters ljud? Vad är ljud? Grunderna i akustik.

Tyngd – det är tungt!

Hur gör man för att hålla balansen i skidbacken? Kan man känna eller se hur mycket saker väger? Vad är tyngdpunkt? Skillnad på vikt, tyngd och tryck.
 

Klistrigt järn

Magnetismens grunder. Komagneter – kan man fånga kor med dem? Norr, vem har bestämt att det är uppåt? Varför är vissa ämnen magnetiska och vissa inte?

 

Ljus och mörker

Hur får man en ljusstråle att ändra riktning? Vad händer om man blandar alla färger – blir det svart då? Var kommer regnbågen ifrån? Vad kan man använda speglar till? Enkla optiska experiment.

 

Ljus och färger

Hur kan jag ladda 4 färger i min färgskrivare och ändå skriva ut i miljoner färger? Vilken färg är mest energirik? Hur använder man ljus och färger för att påverka människans synintryck?

 

Ljud & Ljus 

Likheter och skillnader. Olika ljud- och ljusexperiment som visar på både likheter och skillnader.

 

Energi

Energiprincipen och vad den ställer till med. Hur skall vi kunna åka på semester om bensinen tar slut? Grundläggande om energi och alternativa energikällor.

 

Solcellsracet

Bygg en miljövänlig bil, trimma den så mycket du kan och vinn SOLCELLS-racet! Vi tittar på hur vi skall kunna minimera bränsleförbrukningen i ett hållbart samhälle….och vad är ett hållbart samhälle?!?

 

Titta vi flyger!

En fängslande sammanställning av flygkonstens utveckling från år 875 f.Kr. via da Vincis människodrivna, flaxande konstruktioner, bröderna Wrights Kitty Hawk fram till SAAB 2000 år 1992. Vad är det för krafter och fenomen som gör att ett flygplan kan lyfta? Eleverna får slutligen i grupp bygga flygfarkoster modell glidflyg, som de får släppa lösa från Fenomenmagasinets eget Fliegeberg och gruppens längsta “flygtur” mäts.