Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Teknik gymnasiet

Uppfinningar i rymden

Forskningen kring rymden och rymdfarten i sig har resulterat i en mängd uppfinningar som vi idag tar för givna.

 

Solcellsracet

Bygg en miljövänlig bil, trimma den så mycket du kan och vinn SOLCELLS-racet! Vi tittar på hur vi skall kunna minimera bränsleförbrukningen i ett hållbart samhälle….och vad är ett hållbart samhälle?!?

 

Titta vi flyger!

En fängslande sammanställning av flygkonstens utveckling från år 875 f.Kr. via da Vincis människodrivna, flaxande konstruktioner, bröderna Wrights Kitty Hawk fram till SAAB 2000 år 1992. Vad är det för krafter och fenomen som gör att ett flygplan kan lyfta? Eleverna får slutligen i grupp bygga flygfarkoster modell glidflyg, som de får släppa lösa från Fenomenmagasinets eget Fliegeberg och gruppens längsta “flygtur” mäts.

 

Polhems 5 enkla maskiner

Vilka är det? Finns de även i dagens samhälle? Vad är Polhems alfabet? Hur hänger Polhem, pincett, fiskespö och sax ihop? En kortare inledning kring Christopher Polhem och hans fem enkla maskiner, varefter eleverna får ett uppdrag kring transmission = kraftöverföring.

 

Makalösa Manicken!

Här får eleverna en kort introduktion med hjälp av Pettson och Findus och Rube Goldberg varefter de får i uppdrag att i grupp bygga en kulbana och använda sig av principen “kedjereaktioner” för att få en klocka att plinga. Till sin hjälp har de sin uppfinningsrikedom och kompisar samt en mängd olika materiel som t.ex. trälister, kaplastavar, träjärnväg, tejp, tyngder, magneter, snören, diverse leksaksfordon, diverse kulor, diverse rör, klotsar och brädor mm. Endast fantasin sätter gränser!