Hälsa och livsstil 4-6

Ötzi – ismannen!

Allt levande på Jorden har hittat ett sätt att överleva. Enligt evolutionsläran så föds hela tiden nya individer med en viss variation av egenskaper. De som är bäst anpassade till miljön överlever och kan föra sina gener vidare.

För cirka 5000 år sedan levde en man under helt andra villkor än vad som gäller idag. Han levde som jägare och samlare. Precis som andra levande varelser anpassade han sitt liv efter årstidens växlingar och där han kunde finna föda.

Han dog relativt ung när han försökte passera ett bergspass i Alperna. Tack vare att hans kropp hamnade under snö och is kunde han otroligt välbevarad återfinnas under en period då glaciärisen smälte.

Vad kan vi lära av Ismannen? Hur levde han? Vad åt han och varför dog han egentligen?

I människans historia har vårt sätt att leva ändrat på många olika sätt, men hur har vår kropp ändrats över tid? Vår kropp med alla dess funktioner är egentligen anpassad för ett helt annat liv, vilket kan ge en förklaring till många av de hälsoproblem vi har idag.

Porträttet av Ismannen kan ge oss många förklaringar och även funderingar över vårt nutida sätt att leva.

OBS! Levande djur kommer ingå i lektionen för att visa på deras olika egenskaper.

 

 Gröna påsen

I Linköping och på många andra ställen kastar man vissa saker i en grön påse och resten i någon annan soppåse. Varför gör man det egentligen? Vad händer med påsen när den sedan hamnat i soptunnan?

Vi lär oss lite mer om källsortering och hur man kan skilja på olika material. En del saker kan man inte kasta i gröna påsen, men det kanske kan återvinnas eller användas som bränsle?

I Linköping hamnar den gröna påsen hos Tekniska Verken. Vi följer påsens väg för att se vad som händer med den – kanske kommer den till nytta till slut i alla fall?