Ellen MacEachen Bild: Pia Molin
Ellen MacEachen, biträdande professor University of Waterloo, Kanada: Peer-to-peer digital ekonomi: Vad innebär det egentligen för arbetare och konsumenter?
Appar som möjliggör snabba och enkla kommersiella utbyten bland kollegor erbjuder ett nytt och snabbt växande område för handel. Möjligheterna är frestande: människor kan dela sina underutnyttjade resurser, till exempel hem, bil eller kök, och samtidigt tjäna lite extra pengar. Den tillfälliga arbetsförmedlings-industrin började med samma premisser: företaget "Kelly Girls" framställdes som kvinnor som tog udda jobb för att tjäna lite extra pengar för sina familjer, samtidigt som det inte var ett vanligt jobb. Sådana scenarier har setts som en win-win-situation för alla.
I presentation kommer Ellen MacEachen att diskutera arbete och hälsa i den digitala ekonomin och placera den i historiskt sammanhang. Hon kommer att ta upp frågor om "Vad går det egentligen ut på?" och "Hur kom vi hit?". Utifrån egna studier av Uber, Air B’n’B, popup-restauranger och liknande arbete, kommer hon att diskutera hur arbetstagarna gynnas (eller missgynnas) och konsumenterna påverkas. Målet med presentationen är att diskutera riktningen för den digitala jämställdhetsekonomin och dess konsekvenser för sysselsättning och socialförsäkringspolitik. Föredraget hålls på engelska.
Staffan Laestadius
Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling vid KTH: Det postfossila arbetslivet – omställning och utmaning
I det postfossila samhället måste fossilbaserade produktionsmetoder avvecklas, så också alla aktiviteter som direkt eller indirekt är förknippade med eller ger upphov till växthusgasutsläpp. Denna omställning – som måste ske mycket snabbt – kommer få stor inverkan på hur vi utformar arbetsliv och produktion.
Staffan Laestadius är professor emeritus i industriell utveckling vid KTH i Stockholm och senior rådgivare vid den oberoende tankesmedjan Global Utmaning. Han har givit ut böckerna Klimatet och omställningen (Borea bokförlag, 2018) samt Klimatet och Välfärden (Borea bokförlag, 2013).

Gunnel Hensing, professor i socialmedicin: Psykisk hälsa i arbetslivet
Gunnel Hensing är professor i socialmedicin vid Göteborgs universitet. Hon forskar om psykisk hälsa i arbetslivet och leder forskningsprogrammet New Ways. Programmets syfte är att utveckla kunskap om hur personer med vanliga psykiska sjukdomar, som depression, ångest och utmattning, kan vara kvar i arbete och hur man kan underlätta återgång i arbete för de som blir sjukskrivna.
Programmet fokuserar på primärvårdens och arbetsgivarens roller och möjligheter i förebyggande och rehabiliterande arbete men också på arbetstagarens möjligheter att hantera hälsoproblem. Gunnel Hensing kommer att presentera aktuella resultat från kvantitativa och kvalitativa studier från några av projekten i programmet.

Per-Erik Ellström, seniorprofessor i pedagogik: Interaktiv forskning - konsten att gå på två ben
Interaktiv forskning kan ses som ett svar på behovet att finna nya former för samverkan mellan akademi och arbetsliv. Detta bland annat för att öka forskningens relevans och underlätta nyttiggörande av dess resultat. Men vad innebär interaktiv forskning? Hur skiljer sig den från till exempel aktionsforskning? Hur kan interaktiv forskning bidra både till ny vetenskaplig kunskap och till praktisk utveckling – det vill säga gå på två ben?
Per-Erik Ellström är seniorprofessor i pedagogik vid Linköpings universitet (LiU), och tidigare föreståndare för Centrum för studier av människa, teknik och organisation (CMTO) och HELIX Excellence Centre vid samma universitet. Han är en av flera HELIX-forskare som står bakom boken: Sustainable Development in Organizations. Studies on Innovative Practices (Edward Elgar Publishing, 2015).
Mikael Rostila.
Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap: Arbete, arbetsmiljö och hälsa bland personer med utländsk bakgrund
Personer med utländsk bakgrund har högre arbetslöshet, sämre arbetsmiljö och får i mindre utsträckning arbeten som matchar deras utbildningsnivå. Under föredraget kommer forskningsresultat presenteras från studier som undersökt hur sådana faktorer på arbetsmarknaden påverkar dödlighet, psykisk ohälsa och självskattade hälsobesvär bland personer med utländsk bakgrund i Sverige.
Mikael Rostila är professor i folkhälsovetenskap, docent i sociologi och prefekt vid institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet. Han leder bland annat det FORTE-finansierade forskningsprogrammet "Sociala determinanter för hälsa hos individer med utländsk bakgrund: Samhälleliga och individuella perspektiv”. Mikaels forskning handlar brett om ojämlikhet i hälsa och hälsans sociala bestämningsfaktorer. Han har bland annat publicerat en populär bok tillsammans med Susanna Toivanen, Den Orättvisa Hälsan – Om socioekonomiska skillnader i hälsa och livslängd (Liber). Han har även skrivit en bok om hur socialt kapital påverkar hälsa och ojämlikhet i hälsa i Europeiska välfärdsstater, Social capital and health inequality in European Welfare States (Palgrave MacMillan).