Vår forskning fokuserar på att utveckla världsledande kunskap om hur innovationer uppstår, får spridning och bli till lönsamma affärer inom de gröna näringarna.
Namnet Grönovation kom till i samband med vårt första forskningsprojekt som beviljades 2013 av Vinnova. Idag har vi behållit namnet som namn på vår forskargrupp och som etikett på den forskningsverksamhet vi bedriver och det första projektet har följts av flera. Gemensamt för samtliga projekt under Grönovationsflaggan är att de syftar till att utveckla kunskap om hur innovationer uppstår, får spridning och kan stimuleras i de gröna näringarna som jord- och skogsbruk. I de senare och nu avslutade projekten fanns dessutom en breddning mot affärsutveckling och ökad lönsamhet i branschen.
Projekt som drivits av gruppen
I projektet Konstellationsbaserad affärsmodellutveckling för lantbruk ligger fokus på utveckling av ett utbildningsmaterial för samarbetsbaserade affärsmodeller, dvs affärsmodeller som bygger på att flera aktörer, allt från lantbruksföretag till andra företag och organisationer, går samman i en gemensam affärskonstellation och med en gemensam affärsmodell för att öka sin lönsamhet eller för att exploatera en nischmarknad.
I projektet Spridning av metoder för högteknologiskt lantbruk baserat på resultat från projektet Grönovation samarbetar vi med Vreta Kluster och IBM och har arbetat med några av de intressanta modeller som utvecklades i de tidigare projekten och försöka implementera dessa i praktiken. Vi har även arbetat med ett par innovationsexperiment, t ex ett system för rådgivning på distans.
Bilderna visar vår dokumentation av Gothia Redskap, Agritechnica 2015, premiärvisningen av Seedy 10 september 2015, testpiloterna i Peltorstudien, etanoltraktorn samt vår studie av drönare. Foto: Per Frankelius