Vi lever i en tid där omvärlden förändras och arbetslivet transformeras. Förändringarna i omvärlden bidrar till att vi ställs inför flera olika samhällsutmaningar som bland annat hör samman med teknik, klimat, hälsa, globalisering och internationalisering. Dessa utmaningar ställer krav på oss. Vi behöver anpassa oss och lära nytt om sådant som bland annat rör digitalisering, automatisering, robotisering och elektrifiering, men också om miljö, hållbarhet, välfärd och pandemier. Andra områden som vi behöver ha mer kunskap om rör sådant som har att göra med kulturer, språk och ekonomier. Det här pekar på att vi aldrig blir fullärda, utan i takt med att samhällen utvecklas och förändras behöver vi som individer också lära nytt inom en mängd olika områden. Lärandet är så att säga både livslångt och livsvitt. Det sker under hela livet, i formella och informella situationer, inom olika utbildningsinstitutioner, och för vuxna också i yrkeslivet och genom det dagliga arbetet.
Sedan 1 juli 2021 finns det inskrivet i Högskolelagen (HL, 1 kap. 5 §) att ”Högskolorna i sin verksamhet ska främja ett livslångt lärande”. För att högskolor och universitet ska kunna tydliggöra, och visa hur de främjar livslångt lärande, kan det finnas behov av att avgränsa begreppet (fenomenet) på ett meningsfullt sätt. Ett sätt att avgränsa livslångt lärande är att utgå från Styr- och resursutredningen. I utredningen skrivs livslångt lärande fram som: 1) fortbildning 2) vidareutbildning 3) karriärväxling och 4) bildning. Fortbildning avser utbildning för att kunna behålla ett arbete. Vidareutbildning är detsamma som utbildning för att kunna utföra nya arbetsuppgifter medan karriärväxling syftar på utbildning för att byta karriär och yrkesbana. Slutligen definieras bildning i det här sammanhanget som ”utbildning för personlig utveckling”.
Av de fyra aspekter av livslångt lärande som listas ovan kan de tre förstnämnda innefattas i uppdragsutbildning. Uppdragsutbildning är detsamma som ”behovsanpassad personalutbildning” (Förordningen om uppdragsutbildning 2002:760) och är en typ av utbildning som högskolor och universitet kan erbjuda mot avgift till organisationer i det omgivande samhället. Det som avses är personalutbildning eller kompetensutveckling av personal som är ägnad att få betydelse för deltagarnas arbete åt uppdragsgivaren.
Den fjärde aspekten av livslångt lärande som anges i Styr- och resursutredningen är bildning, vilket avgränsas till ”utbildning för personlig utveckling”. Bildningen kan ses som en fri process utan mål, den riktas till enskilda personer och lärandet sker på individnivå. Det innebär att det är svårare att innefatta bildning i uppdragsutbildning, vilket ju är en utbildningsform som i hög grad hör samman med lärande på verksamhetsnivå och frågor såsom anställningsbarhet och omställning på arbetsmarknaden.
-Men kanske är det en förhastad slutsats att påstå att bildning inte ryms inom uppdragsutbildning?
När Liedman (2001, sid. 351) skriver om bildningsbegreppet anger han att det handlar om att ta till sig kunskap som i grunden förändrar och utvecklar människan. På liknande sätt uttrycker Nathanson (2016) att bildning syftar till att vi ska erhålla högre förståelse av något. Bildning bidrar till kritiskt och reflekterande tänkande. Det handlar om att vidga sina vyer och ta del av andras erfarenheter.
Utifrån Liedman och Nathanson bör även bildning kunna rymmas inom formell och målstyrd utbildning för yrkesverksamma i form av uppdragsutbildning. Det avgörande i sammanhanget är att designa utbildningsinsatserna så att det finns tid för bearbetning, eftertanke och ”sidolärande”, det vill säga tillåta avstickare från målet, samt att erfarenhetsutbyte med andra uppmuntras. Det här innebär att samhällets och uppdragsgivares önskan om att utbildning ska effektiviseras genom att genomföras snabbt, kort och flexibelt ofta behöver vägas upp och kontrasteras med mer processinriktade arbetsformer. På så sätt kan utbildningen leda till att både verksamhet och individ utvecklas, med andra ord både personalutbildning och bildning av person(al).
Bidraget hålls som en presentation.