Väljarbeteenden och deltagande
Genom att analysera stora data om valdeltagande från statistiska centralbyrån, SCB, analyseras olika aspekter som påverkar om människor röstar. Även lite mer udda förklaringar kan sökas här som om vädret spelar roll för valdeltagande eller om det spelar roll om du bor nära en politiker.
Förändringar som nya partier och nya svenskars värderingar och kulturella och religiösa identiteter slår också igenom på valdeltagande och detta studeras på olika sätt.
Politikernas kunskaper och utbildning
Till skillnad från många andra länder så har de som åtar sig politiska uppdrag i Sverige i genomsnitt inte högre utbildning än andra. Men de har ofta andra former av utbildningar som inom den svenska folkbildnings- och folkrörelsebaserade demokratin.
Därför studerar vi, i ett projekt, utbildning och nätverk hos de folkvalda som kan kallas politisk elit. Här inkluderas statsråd, statssekreterare, EU-parlamentariker och riksdagsledamöter. Många av dem har valt tydliga utbildningsvägar för att nå maktpositioner.
På lokal nivå följer vi dem som nyligen har åtagit sig ett förtroendeuppdrag för att kunna finna mönster som kan leda till att man hoppar av från sitt politiska uppdrag.