Reaktioner på nätet om intensivvård och covid-19 

Ny PrioC rapport presenterar kommentarer från de stora dagstidningarnas sociala medier om Socialstyrelsens riktlinjer för intensivvård.

 

Bild på reaktioner på nätet om covid restriktioner.Kvinna som följer reaktioner på nätet om covid-19 restriktioner.Vem ska få tillgång till intensivvård om platssituationen blir ansträngd? Räcker respiratorerna till, och om inte, hur ska bristen hanteras? Allt sedan covid-19 pandemin drabbade Sverige har media, genom daglig rapportering, satt prioriteringar inom hälso- och sjukvården på agendan för allmänheten.
   Bland annat uppmärksammades de riktlinjer för prioriteringar inom intensivvård som Socialstyrelsen tog fram om det skulle visa sig att behovet av sådan vård skulle överstiga resurserna. I den här rapporten "Reaktioner på nätet: ett axplock av reaktioner på riktlinjer för prioriteringar av intensivvård under covid-19 pandemin"
intresserar vi oss för vilka reaktioner på dessa riktlinjer som kom till uttryck i sociala medier i ett tidigt skede av pandemin.

De dryga 1000 kommentarerna på artiklar i Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter innehåller bland annat reaktioner på ålder som prioriteringskriterium samt fördelar och farhågor med att skapa den här typen av riktlinjer. Mer reaktioner finns att läsa om i rapporten, liksom hur användare på sociala medier interagerade när de diskuterade detta svåra, men viktiga ämne.

Författare till rapporten:
Mari Broqvist och Lars Sandman, Prioriteringscentrum.

Länk till rapporten:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-181821

 

Forskningsverksamhet  Visa/dölj innehåll