Postdoktor inom Dynamisk Organisk Nanooptik och Metaytor

Tillbaka till lediga jobb
Ref LiU-2024-04605

Ta chansen att bli en del av vår världsledande forskningsmiljö! Som postdoktor i gruppen för Organisk Fotonik och Nanooptik vid Linköpings universitet kommer du att få arbeta i framkanten av banbrytande forskning inom ett snabbt växande forskningsområde. Du blir en nyckelspelare i vårt spännande ERC-finansierade projekt som syftar till att utveckla nästa generations dynamiskt justerbara metasurfaces för synligt ljus – teknologi som kan förändra framtidens optik och elektronik. 

Forskningsinriktning och arbetsuppgifter

Du kommer att vara del av vårt ERC-projekt som fokuserar på utveckling och studier av dynamiskt reglerbara optiska nanoantenner och metaytor baserade på redox-reglerbara organiska material. I korthet kommer forskningen att innefatta tillverkning och studier av olika nanostrukturerade material, med målet att bidra både med ny fundamental förståelse och tillämpningar såsom dynamiska metalinser eller hologram. De detaljerade studierna kommer att designas tillsammans med utvald kandidat. Exempel på forskning från vår grupp i den här inriktningen:

- Duan et al. Advanced Materials 2023, 35, 51, 2303949
- Karki et al. Communications Materials 2022, 3, 48
- Karki et al. Advanced Materials 2022, 34, 13, 2107172
- Kang et al. Advanced Science 2022, 9, 23, 2201907
- Chen et al. Nature Nanotechnology 2020, 15, 35-40

Det experimentella arbetet kan innefatta framställning av material, (nano) fabrikation av prover och system, och karakterisering och mätningar av dessa system. Det experimentella arbetet kompletteras ofta med optiska simuleringar.

Som postdoktor kommer du i huvudsak bedriva forskning. Även undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock till högst en femtedel av arbetstiden.  

Forskningsmiljö och arbetsplats

Du kommer att vara en del av gruppen Organisk fotonik och nano-optik (www.mpjonsson.com) som leds av Prof. Magnus Jonsson. Forskningsinriktningar för gruppen inkluderar dynamisk fotonik och nanooptik baserad på organiska material som elektriskt ledande polymerer.

På Laboratoriet för organisk elektronik (LOE, www.liu.se/LOE) studerar vi ledande organiska material och hybrida system, med tillämpningsområden såsom tryckt elektronik, bioelektronik och fotonik. LOE är en internationell och samarbetsvänlig miljö som samlar ca 140 forskare och medarbetare. 

Relevant utrustning för anställningen inkluderar ett nyligen installerat instrument för elektronstrålelitografi. Utrustning finns tillgänglig för materialutveckling (kemilabb, polymeriseringsutrustning, etc.), tillverkning och nano-/mikro-strukturering (evarporering och sputtring, fotolitografi, elektronstrålelitografi, etc.), karaktärisering (SEM, AFM, ellipsometri, 4-point probe, cyklisk voltammetri, etc.) och diverse mätningar i våra optiklabb (mikrospektroskopi med elektrokemisk kontroll, mätningar av metaytor, integrerande sfär, etc.).

Dina kvalifikationer

För att vara behörig till anställning som postdoktor  har du avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Din examen ska vara avlagd senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Det är meriterande om din examen är avlagd högst tre år före sista ansökningsdag för denna anställning. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare, exempelvis vid olika typer av lagstadgade ledigheter.

Vi välkomnar ansökningar från sökande som har examen i fysik, materialvetenskap eller annat relevant ämne.

Vi söker dig med stort intresse för och gärna erfarenhet av nanooptik, optiska metaytor och/eller elektrokemiskt reglerbara material. Meriterande erfarenheter inkluderar nanofabrikation (särskilt elektronstrålelitografi), relevanta karakteriseringsmetoder och mätmetoder, elektrokemiskt redox-styrning, och optisk modellering.

Vi värdesätter även kvalifikationer såsom kommunikations- och samarbetsförmåga, analytisk förmåga, motivation och ansvarstagande. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet. Arbetsspråket är engelska.

Om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på två år med möjlighet till förlängning med en sammanlagd anställningstid på högst tre år. Anställningen som postdoktor är på heltid.

Tillträde enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Universitetet tillämpar individuell lönesättning, lämna löneanspråk i din ansökan. Vanlig ingågnslön för postdoktorer är ca 41 000 kr/månad. 

Läs mer om förmåner för anställda här.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 10 december 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas ej.

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  1. Motiveringsbrev (max 2 sidor): Beskriv vad som gör dig intresserad av den specifika tjänsten och hur du kan bidra till vår forskning och grupp.
  2. CV: Ditt CV kan vara utformat enligt egen design. Det ska innehålla information om utbildning (examina med ämne, lärosäte, år och gärna samlat medelbetyg), publikationer (med all information inklusive fullständig författarlista och gärna länk till publikationen), andra meriter som du finner relevanta (färdigheter, priser, etc.), samt kontaktuppgifter till tre referenspersoner inklusive kort beskrivning av hur de känner dig.
  3. Kursuppgifter med betyg från grundutbildning
Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!


Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Kontaktpersoner

Magnus Jonsson

Professor och enhetschef

magnus.jonsson@liu.se

Martina Klefbeck

HR partner

011-363166

martina.klefbeck@liu.se

Länk till den här sidan