Om Kalas

Kalasmottagningen - ett samarbete

Kalasmottagningen är ett arrangemang som LiU genomför tillsammans med Linköpings kommun, Norrköpings kommun och Region Östergötland. Huvudsyftet är att välkomna alla nya studenter och introducera studentlivet och Östergötland!

Kalasmottagningens tre fokus

Foto Thor Balkhed

Välkommen hit

Grattis, du är nu en del av ett fantastiskt universitet i ständig rörelse framåt! Kalasmottagningen är den stora välkomsthälsningen till dig som nu tar de första stegen in i ditt nya liv som student - fyllt av kunskap, glädje och nya vänner!

Studenter som leker en stafettlek med tidningar Foto Charlotte Perhammar

Det rika studentlivet

Linköpings universitet har ett av Sveriges bästa studentliv enligt studenterna själva. Både Norrköping och Linköping har blivit utnämnda till årets studentstad på senare år. Studentlivet bygger mycket på ideella studentföreningar som alla jobbar för en bättre och roligare studietid här på LIU. På Kalas möter du 80-100 föreningar som är där för att ge nya studenter möjligheten att ta del av livet vid sidan av studierna!

Foto Thor Balkhed

Städerna och regionen

Nyinflyttad? På Kalasmottagningen får du en chans att lära känna universitetsstäderna och regionen på ett enkelt och koncentrerat sätt. Här möter du också många intressanta aktörer och företag - alla på plats för att möta dig som student!

Av studenter - för studenter

En Kalasgeneral utses inför varje ny Kalasmottagning. Ledningsgruppen för Kalas, planerar och arrangerar mottagningen tillsammans med Linköpings universitet.

Volontärer, ock så kallade Kalaspuffar, har ett kul uppgift som är avgörande för att allt ska snurra på under mottagningen - på mässan och på området.

Snabbfakta om Kalasmottagningen

8000

Studenter

80-100

Utställare

200

Volontärer

8000

Studenter

80-100

Utställare

200

Volontärer

Kalashistoria

Allt startade 2005 genom ett initiativ av Norrköpings och Linköpings kommuner tillsammans med LiU. Kalasmottagningen blev - och har sedan dess varit - finalen för mottagningsperioden för nya studenter vid LiU. Viktiga inslag i programmet har varit: myllrande förenings- och företagsmässor, en scenshow med tal och föreningsuppträdanden och en färgsprakande konsertfinal av toppklass!

Clara Henry håller händerna på sidorna av huvudet och skrattar.
Clara Henry.

Digital Kalasmottagning 2020 och 2021

Kalasmottagningen ställde om till digitalt läge under i samband med coronapandemin. Resultatet blev direktsända talkshows med högt tempo under ledning Henrik Johnsson (2020) och Clara Henry (2021). I livestudion varvades tävlingar, musik och besök av föreningar och regions- och universitetsaktörer, med livsnödvändiga fakta för LiU-studenter.

De har spelat på Kalas

Artister tidigare år har varit:

2022 - Tove Styrke och HON
2020 - Tjuvjakt!
2019 - Thomas Stenström och Petter
2018 - Timbuktu & Damn! och Markus Krunegård 
2017 - E-type och Timo Räisänen
2016 - Sabina Ddumba
2015 - Galantis
2014 - Movits!
2013 - Hoffmaestro
2012 - Veronica Maggio
2011 - Johnossi
2010 - Teddybears
2009 - Moneybrother
2008 - Mando diao
2007 - The Sounds
2006 - The Soundtrack of Our Lives
2005 - The Ark


Tjuvjakt
Tjuvjakt
Petter, Kalasmottagningen 2019. MagnusAndersson
Thomas Stenström vid mikrofonen på scen under Kalsmottagningen
Thomas Stenström, Kalasmottagningen 2019. MagnusAndersson
Markus Krunegård, Kalasmottagningen 2018.  Göran Billeson
Sabina Ddumba, Kalasmottagningen 2016. Josefine Loftenius