Om Kalas
Visa/dölj innehåll

Kalasmottagningen är ett arrangemang som LiU genomför tillsammans med Linköpings kommun, Norrköpings kommun och Region Östergötland. Huvudsyftet är att välkomna alla nya studenter och introducera studentlivet och Östergötland!

Kalasmottagningens tre fokus

Välkommen hit!

Grattis, du är nu en del av ett fantastiskt universitet i ständig rörelse framåt! Kalasmottagningen är den stora välkomsthälsningen till dig som nu tar de första stegen in i ditt nya liv som student - fyllt av kunskap, glädje och nya vänner!
Charlotte Perhammar

Det rika studentlivet

Linköpings universitet har ett av Sveriges bästa studentliv enligt studenterna själva. Både Norrköping och Linköping har blivit utnämnda till årets studentstad på senare år. Studentlivet bygger mycket på ideella studentföreningar som alla jobbar för en bättre och roligare studietid här på LIU. På Kalas möter du 80-100 föreningar som är där för att ge nya studenter möjligheten att ta del av livet vid sidan av studierna!
Thor Balkhed

Städerna och regionen

Nyinflyttad? På Kalasmottagningen får du en chans att lära känna universitetsstäderna och regionen på ett enkelt och koncentrerat sätt. Här möter du lokala aktörer och företag på plats för att visa vad just du kan göra i regionen!

Av studenter - för studenter
Visa/dölj innehåll

En Kalasgeneral utses inför varje ny Kalasmottagning. Generalen söker i sin tur personer för övriga ansvarsposter. Tillsammans bildar de Kalaskommittén, som planerar och arrangerar Kalas. Kommittén jobbar med allt från företagskontakter till ljud- och ljus. 

Volontärer, också kallade Kalaspuffar, har ett kul uppgift som är avgörande för att allt ska snurra på under mottagningen - på mässan och på området.

Visa/dölj innehåll

Snabbfakta om Kalasmottagningen

8000


studenter

80-100


utställare

200


volontärer

Kalashistoria
Visa/dölj innehåll

Allt startade 2005 genom ett initiativ av Norrköpings och Linköpings kommuner tillsammans med LiU. Kalasmottagningen blev - och har sedan dess varit - finalen för mottagningsperioden för nya studenter vid LiU. Viktiga inslag i programmet är alltid: myllrande förenings- och företagsmässor, en scenshow med tal och föreningsuppträdanden och en färgsprakande konsertfinal av toppklass!

De har spelat på Kalas

Kalasmottagningen 2019 avslutades med spelningar av Thomas Stenström och Petter! Artister tidigare år har varit:

2018 - Timbuktu & Damn! och Markus Krunegård 
2017 - E-type och Timo Räisänen
2016 - Sabina Ddumba
2015 - Galantis
2014 - Movits!
2013 - Hoffmaestro
2012 - Veronica Maggio
2011 - Johnossi
2010 - Teddybears
2009 - Moneybrother
2008 - Mando diao
2007 - The Sounds
2006 - The Soundtrack of Our Lives
2005 - The Ark

Petter, Kalasmottagningen 2019. MagnusAndersson
Thomas Stenström, Kalasmottagningen 2019. MagnusAndersson
Markus Krunegård, Kalasmottagningen 2018.  Göran Billeson
Sabina Ddumba, Kalasmottagningen 2016. Josefine Loftenius

Våra samarbetspartners
Visa/dölj innehåll

Kalas skulle inte kunna genomföras utan våra samarbetspartners.

Vi riktar ett särskilt tack till:

Region Östergötland
"Region Östergötland ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling i Östergötland. Vi är länets största arbetsgivare med närmare 13 000 medarbetare.”

Linköping kommun
 "Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med över 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.”

Norrköpings Kommun
"Norrköping gör något med människor. Här finns en energi som smittar av sig. I Norrköping finns jobb, bostäder och en framtid. Här finns ett av Sveriges vackraste universitetscampus, centralt och nära till stadens utbud av kultur-, idrotts- och nöjesliv. Det vimlar av restauranger och kaféer. I Norrköping är det enkelt att känna sig hemma. Många studenter väljer att stanna kvar efter sin examen. Norrköping är Sveriges nionde största kommun med 142 000 invånare, och vi växer stadigt.”

Studentbostäder
"Studentbostäder äger och förvaltar ca. 4200 studentbostäder i områden nära universitetet. Störst är Ryd med ca. 2300 bostäder. Ungefär 25 procent av LiUs studenter har ett avtal hos Studentbostäder.”

Kriminalvården
"På Kriminalvården är vi över 10,000 som jobbar med målet att minska återfall i brott. Utöver kriminalvårdare kan du jobba bl.a. som sjuksköterska eller lärare. Besök oss i trailern så får du veta mer!"

Scandic Hotels
"Scandic i Linköping med 637 rum har bred närvaro och utbud utifrån tycke och läge. Med tre restauranger och tre bankettsalar är vi populära mål för nöjen, glädje och god smak - känn ett välmående här!”

Vi vill också tacka: