Om Kalas
Visa/dölj innehåll

Kalasmottagningen är ett arrangemang som LiU genomför tillsammans med Linköpings kommun, Norrköpings kommun och Region Östergötland. Huvudsyftet är att välkomna alla nya studenter och introducera studentlivet och Östergötland!

Kalasmottagningens tre fokus

Välkommen hit!

Grattis, du är nu en del av ett fantastiskt universitet i ständig rörelse framåt! Kalasmottagningen är den stora välkomsthälsningen till dig som nu tar de första stegen in i ditt nya liv som student - fyllt av kunskap, glädje och nya vänner!
Charlotte Perhammar

Det rika studentlivet

Linköpings universitet har ett av Sveriges bästa studentliv enligt studenterna själva. Både Norrköping och Linköping har blivit utnämnda till årets studentstad på senare år. Studentlivet bygger mycket på ideella studentföreningar som alla jobbar för en bättre och roligare studietid här på LIU. På Kalas möter du 80-100 föreningar som är där för att ge nya studenter möjligheten att ta del av livet vid sidan av studierna!
Thor Balkhed

Städerna och regionen

Nyinflyttad? På Kalasmottagningen får du en chans att lära känna universitetsstäderna och regionen på ett enkelt och koncentrerat sätt. Här möter du också många intressanta aktörer och företag - alla på plats för att möta dig som student!

Av studenter - för studenter
Visa/dölj innehåll

En Kalasgeneral utses inför varje ny Kalasmottagning. Ledningsgruppen för Kalas, planerar och arrangerar mottagningen tillsammans med Linköpings universitet.

Volontärer, också kallade Kalaspuffar, har ett kul uppgift som är avgörande för att allt ska snurra på under mottagningen - på mässan och på området.

Snabbfakta om Kalasmottagningen
Visa/dölj innehåll

8000


studenter

80-100


utställare

200


volontärer

Kalashistoria
Visa/dölj innehåll

Allt startade 2005 genom ett initiativ av Norrköpings och Linköpings kommuner tillsammans med LiU. Kalasmottagningen blev - och har sedan dess varit - finalen för mottagningsperioden för nya studenter vid LiU. Viktiga inslag i programmet har alltid varit: myllrande förenings- och företagsmässor, en scenshow med tal och föreningsuppträdanden och en färgsprakande konsertfinal av toppklass!

De har spelat på Kalas

Kalasmottagningen 2019 avslutades med spelningar av Thomas Stenström och Petter! Artister tidigare år har varit:

2018 - Timbuktu & Damn! och Markus Krunegård 
2017 - E-type och Timo Räisänen
2016 - Sabina Ddumba
2015 - Galantis
2014 - Movits!
2013 - Hoffmaestro
2012 - Veronica Maggio
2011 - Johnossi
2010 - Teddybears
2009 - Moneybrother
2008 - Mando diao
2007 - The Sounds
2006 - The Soundtrack of Our Lives
2005 - The Ark

Petter, Kalasmottagningen 2019. MagnusAndersson
Thomas Stenström, Kalasmottagningen 2019. MagnusAndersson
Markus Krunegård, Kalasmottagningen 2018.  Göran Billeson
Sabina Ddumba, Kalasmottagningen 2016. Josefine Loftenius

Förra årets mottagning

Det här var Kalas 2019

Massor av möten inne på mässan och härlig festivalkänsla på området runt nya Studenthuset.

Charlotte Perhammar
Företags- och föreningsmässa i Hus Terra, Campus Valla. Charlotte Perhammar
Thomas Stenström spelar på Stora Scenen. MagnusAndersson
MagnusAndersson
Charlotte Perhammar
Petter avslutar kvällen på Stora Scenen. MagnusAndersson
LiU-bandet spelar på Lilla Scenen på området vid Studenthuset. Charlotte Perhammar

Våra samarbetspartner
Visa/dölj innehåll

Kalas skulle inte kunna genomföras utan ett gott samarbete.

Medarrangörer

Region Östergötland
"Region Östergötland ansvarar för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling i Östergötland. Vi är länets största arbetsgivare med närmare 13 000 medarbetare.”

Linköping kommun
 "Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med över 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.”

Norrköpings Kommun
"Norrköping gör något med människor. Här finns en energi som smittar av sig. I Norrköping finns jobb, bostäder och en framtid. Här finns ett av Sveriges vackraste universitetscampus, centralt och nära till stadens utbud av kultur-, idrotts- och nöjesliv. Det vimlar av restauranger och kaféer. I Norrköping är det enkelt att känna sig hemma. Många studenter väljer att stanna kvar efter sin examen. Norrköping är Sveriges nionde största kommun med 142 000 invånare, och vi växer stadigt.”

Huvudpartner

Studentbostäder
"Studentbostäder äger och förvaltar ca. 4200 studentbostäder i områden nära universitetet. Störst är Ryd med ca. 2300 bostäder. Ungefär 25 procent av LiUs studenter har ett avtal hos Studentbostäder."

Fler partner