Göm menyn

Några minuter med Katja Hvenmark-Nilsson ...

 

Bild på Katja

... ganska ny inom läraryrket, före detta lärarstudent vid LiU och författare till boken ”Balanskonster för nya lärare” som just kommit ut.

Du har skrivit en bok som riktar sig både till lärarstudenter på väg ut i skolans verklighet men också till lärare som är nya i sin yrkesroll. Varför skrev du den?

- En kollega kom med idén när hon sa att det borde finnas en bok för nyexaminerade lärare, skriven av någon som just gått igenom den situationen. Jag tyckte idén var bra.  Själv är jag numera gymnasielärare i engelska och svenska och håller på mycket med andras texter, jag tyckte det var roligt att få skriva själv, utifrån min utgångspunkt som lärare och reflekterande praktiker.

Du delar med dig av dina erfarenheter som ny och ung lärare och skriver om 18 dilemman, eller balanskonster, som du kallar dem. De inrymmer en massa situationer en lärare ställs inför och där det krävs just reflektion för att fatta kloka beslut. Alltifrån att sätta betyg utifrån sin professionalitet och inte utifrån sin önskan om att bli populär hos eleverna, deras föräldrar eller skolledningen - till att vara ledaren i ett klassrum men ändå lyhört lyssna in eleverna. Det är mycket du har hunnit fundera över och formulera dig kring under dina 2,5 år i yrket.

Bild på bok

- Ja, jag har funderat ganska mycket under tiden jag jobbat. Och det här är ett sätt att förse nya lärare med ett diskussionsunderlag inför det praktiska utförandet av läraryrket. När man kommer ut från lärarutbildningen är man fullproppad med pedagogiska teorier, men sen när man väl står där i verkligheten så tillkommer en massa dilemman. Det blir ett glapp mellan forskning och praktik.

Får ni inte tillräckligt med den sortens praktik och reflektioner i lärarutbildningen?

- Inte helt igenom. Utbildningen var genomgående präglad av duktiga kurshandledare, aktuell forskning och praktik som fokuserade på undervisning. Men när man väl jobbar är det väldigt många andra arbetsuppgifter som tillkommer. Man måste hela tiden dokumentera, skriva mail, skriva in omdömen och närvaro, man har många klasser och olika kurser. Planeringstiden äts ofta upp av andra ärenden. Sådana saker tar jag upp i min bok och jag tror att den därför kan vara användbar för lärarutbildningar som ett komplement till övrig litteratur.

Är det någon av de 18 balanskonster du tar upp i boken som du själv kämpar lite extra med?

- Den fälla jag själv oftast hamnar i är nog det dilemma som jag kallar Konsten att vara snäll. Balansen handlar om att hjälpa i rätt dos. De unga gymnasister jag har att göra med är en väldigt kapabel skara, många får köra bil och rösta och när de springer ut på studenten är de per definition vuxna. Ändå händer det att jag går och bär deras klassuppsättningar av böcker, påminner i korridoren om inlämningar och öppnar och stänger fönster för att de ber mig om det. Men när jag fixar allt blir de så hjälplösa att de hela tiden ber om mer hjälp. Det är när jag istället förväntar mig saker av dem som de växer. Hjälp till självhjälp är bäst för alla.

Var det svårt att hitta ett förlag till boken?

- Nej, jag fick faktiskt napp från ett par stycken men valde Lärarförbundets förlag. Och trots att boken knappt hunnit komma ut så har det redan varit en del positiva reaktioner på idén, inte minst från lärarutbildningar runt om i landet. Jag har också föreläst för lärarstudenter på Göteborgs universitet och fick bra respons av dem. Så jag hoppas att det kommer fler förfrågningar.

Du jobbar som lärare på en gymnasieskola utanför Göteborg. Hur trivs du med jobbet?

- Väldigt bra och jag tycker verkligen mycket om både mina elever och kollegorna. Som jag skriver i boken: ” I läraryrket finns både det intellektuella fokuset, det livsviktiga ansvaret, den utåtagerande inspiratörsandan och den kreativa friheten”.

Läs även Katja Hvenmark-Nilssons blogg "Konsten att skaffa sig försprång".

Foto:Camilla Melin


Eva Bergstedt 2013-02-22Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bostadsområdet Colonia väx(t)er så det knakar

Ett nytt studentbostadsområde har bokstavligen växt fram på Campus Valla, Linköping. Här finns Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus, lägenheter med smarta planlösningar för en eller flera studenter och sociala ytor för både plugg och umgänge. Allt bara ett stenkast bort från universitetet.

Så bidrar studier i svenska till migranters inkludering

Det finns en stark vilja hos migranter i Sverige att inkluderas i samhället, de betraktar språket som ”nyckeln” till inkludering och utbildningsinsatserna ses som viktiga för att lära sig svenska, men också för att få stöd och hjälp i vardagen.

Ny maskin snabbar upp försök på celler

Genom höghastighetsförsök i en inlånad maskin kan LiU-forskarna inom elektrofysiologi effektivisera arbetet med att se hur jonkanaler i celler påverkas av läkemedel. Det är resultatet av ett nytt samarbete med bioteknik-industrin.

Demokrati på distans under pandemin

Under pandemin har vi sett hur landets kommuner förlagt fullmäktigemöten till idrottsarenor eller utomhus, minskat antalet deltagare genom kvittning och – framför allt – rekordsnabbt gått över till digitala möten. Konsekvenserna har bland annat blivit mindre debattvilja bland politikerna.

Tänkvärt humorpris till LiU:s kattforskning

Lingvisten Robert Eklund får tillsammans med två andra forskare IG Nobelpriset för sin forskning om katters sätt att jama, kurra, spinna och på andra sätt kommunicera med oss människor. Det annorlunda nobelpriset går till forskning som först får oss att skratta – och sedan tänka.

Hur ska kyrkan styras?

Den 19 september är det dags för kyrkoval. Då röstar Svenska kyrkans medlemmar om hur kyrkan ska styras. I fokus för årets val står frågan om hur politisk kyrkan ska vara, men även frågor om bland annat miljö, ekonomi och utbildning finns på agendan.

Bristfällig digitalisering bromsar frivilligarbete

Brist på digitalisering försvårade de frivilligas insatser vid de stora skogsbränderna sommaren 2018. De tekniska lösningarna finns, men strategi, ledning och finansiering saknas. ”Någon måste ta taktpinnen”, säger forskaren Maria Murphy.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-09-17