Göm menyn

Några minuter med Magnus Falk …

…  läkare, lärare, forskare och även författare till tre skönlitterära romaner varav den senaste kommit ut nu i höst. Vad är det för typ av böcker du skriver?

Magnus Falk– De är helt fristående från varandra och inte deckare, kanske kan man säga att de är spänningsromaner som innehåller en del samtidsreflektioner. I den första boken ville jag till exempel spegla vardagsstressen alla kan hamna i och vad som kan hända då. Den innehåller en rad existentiella tankar, handlingen utspelar sig på sjukhus och i universitetsmiljö. Huvudpersonen är en läkarstudent.

Du arbetar 30 procent som distriktsläkare på vårdcentral, undervisar bland annat på läkarprogrammet och forskar om möjligheterna att förebygga hudcancer. Hur mycket inspiration får du från denna yrkesvardag?

– Massor, mötena med patienter och studenter är inspirationskällor i högsta grad. Via patienterna möter jag många livsöden och kontakten med studenterna gör att jag får inblick i deras vardag. Det är ingen slump att jag valde en läkarstudent i huvudrollen i första boken.

Vad handlar din andra bok om?

– Där är det en läkare som utifrån ett patientärende blir uthängd i media. Utgångspunkten var att jag satt och såg ett samhällsgranskande program på teve, typ Uppdrag granskning eller Kalla fakta, det var en socialsekreterare som ansattes hårt. Jag tänkte mycket på henne, att hon nog hade försökt att göra det bästa i sitt jobb, men någonstans hade det gått fel och konsekvensen blev ridå ner för henne och en nationell skandal. I min historia är det en vårdcentralchef som via ett granskat patientfall på ett äldreboende sågas och hamnar i medias blickpunkt. I skammen och skulden efter det tar han sin tillflykt till en avlägsen hjälpstation i Centralafrika och hamnar mitt i den militärkonflikt som pågår där. Min tanke med boken är att skildra kontrasten mellan huvudpersonens personliga katastrof och den humanitära katastrof han istället kommer till i det nya landet.

Du verkar brottas med svåra och aktuella frågor. Gör du det även i den senaste boken?

– Nja, här är det lite mer kriminalhistoria. Huvudpersonen är doktorand i historia. Hon gör sista delen i sitt avhandlingsarbete om den svenska brukshistorien och åker därför till en avfolkad bruksort i glesbygden. När hon börjar nysta i ortens historia händer en massa saker.

Du är en av flera på universitetet som kombinerar yrkesarbete med skrivande. Med tanke på att du redan har tre jobb som läkare, lärare och forskare kan man ju tycka att du har fullt upp ändå. Så vilken inneboende drivkraft är det som får dig att dessutom skriva romaner?

– Den främsta är att det är så himla kul, en slags skapandeprocess, som ett pussel som blir till en helhet. Skrivandet har varit en barndomsdröm för mig. Det är en avkoppling att skriva, väldigt kravlöst. Jag ägnar kanske fyra timmar i veckan åt det, istället för att titta på teve, och barnen är stora så tiden finns.

Det är många som skriver böcker. De ska nå sina läsare också, hur är det med den saken?

– Mina böcker är utgivna på ett litet Stockholmsförlag, Express You. Jag skulle förstås önska att de kunde spridas mer men marknadsföringen är den svåraste biten. Den första trycktes i 3000 exemplar, den andra i 500 ex och har sedan tryckts om i en ytterligare upplaga, och den senaste boken ligger också på 500 ex. En del bibliotek har köpt in dem. Och jag har fått mycket respons på främst den första boken där inte minst många kvinnliga läsare hörde av sig och tyckte mycket om den, de kände igen sig i stressen. Men även om inte böckerna får så stor uppmärksamhet så berikar skrivandet mig själv, det leder till en inre tillfredsställelse. Jag tycker också jag blir bättre i mina andra yrkesroller som lärare och forskare, genom det skönlitterära skrivandet vågar jag formulera mig mindre fyrkantigt även i de sammanhangen.

böckerHar du en fjärde bok på gång?

– Ja, den är lite mer experimentell, jag försöker blanda olika genrer, få se vad förlaget säger.

Böckerna heter Det krökta rummet, Fyrtioen minuter och nio sekunder och, den senaste, Skuggsken.


Eva Bergstedt 2015-10-20Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ny rektor vid LiU: Visioner, energi och fötterna på jorden

Jan-Ingvar Jönsson står mitt i corona-dramatiken i sitt jobb på Vetenskapsrådet. Men han är också LiU-professor i medicinsk cellbiologi och den 1 juli axlar han rektorsposten på Linköpings universitet. Nu har regeringen fattat det formella beslutet att anställa honom som ny rektor.

Migration som en del av kulturarvet

Det senaste seklet har samhällsutvecklingen formats av migration. Sverige har gått från att vara ett land man utvandrar från till att vara ett land man invandrar till. Forskare vid bland annat LiU har undersökt hur berättelser om migration, mångkultur och de invandrades erfarenheter blivit en del av det nationella kulturarvet.

Ändrat fokus stärker parrelationer vid demens

Ett rikare liv för par där den ena parten har demens – det är målet för Therése Bielstens forskning. I början av april disputerade hon inom ämnet. ”Jag försöker få ett nytt ljus på demens som kanske kan ge både vården och forskningen ett annat fokus som ett komplement”.

Med inspiration genom samverkan som verktyg

Kan politiska ambitioner om folkhälsa uppnås genom samverkan? Hur går samverkan till i praktiken? Hur upplevs samverkan av de involverade aktörerna?

Fem LiU-projekt får 5,5 miljoner från Norrköpingsfonden

Norrköpings fond för forskning och utveckling delar ut medel till fem forskningsprojekt vid Linköpings universitet. Projekten rör bland annat forskning om artificiell intelligens i matematikundervisningen, skolbesök på Visualiseringscenter och medieanvändning på ett äldreboende.

Slumpen är det svåraste att förstå om evolutionen

Hur kan visualisering göra det lättare för elever att förstå evolutionen? Det har forskare vid Linköpings universitet undersökt i ett samarbete med forskare i Tyskland. Samtidigt har de också tittat på hur man kan förstå hur elever tänker kring evolutionen och vad eleverna kan.

Samverkan och forskning blir undervisning på LiU

Ett forsknings- och samverkansprojekt mellan LiU och VTI är nu också en del av undervisningen. På kursen Datorn som designverktyg får
studenterna visualisera och animera de självkörande bussarna på Campus Valla.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-05-28