Göm menyn

Några minuter med Fredrik Gustafsson...

...professor i sensorinformatik som driver projektet Wildlife Security.

Linköpings universitet är nu upptaget som medlem i Clinton Global Initiative, i kategorin Commitment to action, vad innebär det?

Clinton global initiative_sigill- Att det nu tas krafttag mot det organiserade tjuvskyttet som hotar att utrota flera vilda djurarter, som elefanter och noshörningar. Den illegala handeln med horn omsätter nära nog lika mycket som handeln med guld och kokain på den svarta marknaden. Det finns också en tydlig koppling mellan det organiserade tjuvskyttet och global terrorism. Vi har varit med i initiativet även under året som gått, men då som teknikpartner till Stimson centre. Nu står Linköpings universitet som ägare av projektet och det innebär att ett svenskt universitet har upphöjts till medlem.

Vad betyder det mer konkret?

– Att vi stod som teknikpartner innebar att många viktiga aktörer fick upp ögonen för projektet, som FN, världsbanken och många fler. Vi får tillgång till det enorma nätverk Clinton Global Initiative har. Vi har redan fått med flera viktiga partners i projektet som bidragit både med pengar och material. Jag hoppas att vi nu får ännu större synlighet och får med än fler företag och organisationer i arbetet.

Det första projektet handlar ju om att skydda utrotningshotade noshörningar i reservatet Ngulia i Kenya, hur går det?

– Vi är inne i ett mycket spännande skede då vi precis har levererat utrustning, mobiltelefoner och läsplattor till vaktstyrkan i reservatet. De är uppkopplade mot en molnbaserad databas där de kan kommunicera såväl med varandra som med ledningen. De ser var djuren befinner sig och kan följa deras rörelser även i mörker. Vi har också startat utbildningarna av vakterna och deras befäl.

Hur har ni jobbat?Fredrik Gustafsson

–  För design, användargränssnitt och utbildning står vår Kenyanska partner, företagarnätverket iHub. De har tagit fram lösningarna i nära samarbete med användarna. Vi har i vår tur arbetat med de tekniska lösningarna som vi också testar noga i Kolmården. När det gäller hårdvaran använder vi mogen teknik, men vi tar nu fram allt smartare algoritmer som kopplar samman data från olika typer av sensorer ute i reservatet med de rapporter som vakterna skickar in så att de får en överskådlig helhet. Systemet fungerar både för övervakning och larm.

Kan besökarna i Kolmården se något av detta?

– Absolut. Vi har fått ett skyltfönster intill savannen där besökarna kan följa djuren som finns där och vi beskriver också projektet.

­Noshörning i NgulaVad händer nu?

Det är mycket spännande som händer, någon av oss i projektet åker ner till Kenya en gång i månaden för att stämma av och få återkoppling av erfarenheter. Den 3 november bjuder vi in svenska teknikföretag till en workshop i Kolmården för att visa vilken stor exportmarknad detta handlar om. Det kommer även att finnas gäster från Kenya närvarande. Vi är övertygade om att svensk teknik kan göra mycket gott, inte bara förhindra tjuvskytte av utrotningshotade djur utan även bidra till en ökad stabilitet i världen.

Lycka till!

 

Relaterade länkar

Wildlife Security

Clinton Global Initiative


Monica Westman Svenselius Mon Oct 26 15:06:12 CET 2015
monica.westman@liu.seLika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Höjda anslag till LiU

Förstärkta forskningsresurser och fler utbildningsplatser. Totalt föreslås Linköpings universitet få 98 miljoner kronor mer 2018 jämfört med i år i budgetpropositionen, varav ungefär hälften är kompensation för höjda priser och löner.

Exploranation gör vetenskap tillgänglig för alla

Vi står inför ett nytt vetenskapligt paradigm eftersom avancerad grundforskning nu kan göras tillgänglig för besökare. Vi kallar det Exploranation. Det sa Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid KAW:s stora jubileumssymposium.

Utmaning för AI att skilja friskt från sjukt

Vilken roll kan artificiell intelligens spela i framtidens sjukvård? Det var ämnet när den amerikanske radiologiprofessorn Eliot Siegel talade på Röntgenveckan 2017 i Linköping. Han sa att medicinsk bildanalys är ett av de svåraste områdena för AI.

Flytande bostäder och översvämningsbara torg – om klimatförändringar i våra städer

När klimatet omkring oss förändras påverkar det våra städer. Om ett plötsligt skyfall eller en värmebölja drar fram, måste invånarna ändå kunna hantera sin vardag. I Sverige arbetar man på flera sätt för att klimatanpassa städerna.

Bo kvar eller inte - de äldre på bostadsmarknaden

Befolkningen i Sverige blir allt äldre. Skall det i framtiden finnas lämpligt boende för alla måste städerna trygga tillgången till bra bostäder som vi kan åldras i. Marianne Abramsson har undersökt hur och varför äldre flyttar.

"Det går inte att bara förbjuda dubbdäcken"

Trafik, och framför allt dubbdäck, river upp partiklar från vägbanorna. Vi andas in dem. Vad vet vi om deras effekter på hälsan? Och vilka strategier är bäst för att komma åt problemet i städerna?

Vallastaden kan bli en smart stad

Linköpings nya stadsdel Vallastaden har potential att bli en smart stad eftersom man tänkt på resurseffektivitet och det sociala. I förlängningen skulle det även kunna ge ekonomisk hållbarhet, säger Malin Granath, informatikforskare vid LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Sep 21 14:44:30 CEST 2017