Göm menyn

Humanistdag på temat "Nöjd"

Affisch om Humanistdag”Nöjd? Ett samtal om vardagens val och dilemman”. Det är temat för Humanistdagen den 12 mars som återuppstår efter några års uppehåll.

- Humanistdygnet har legat nere i några år men det är en förnämlig tradition som vi vill skaka liv i igen. Men nu blir arrangemanget under en dag och inte ett dygn, säger Annika Sandén, forskare i historia vid Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur, ISAK.

Dagen inleds med en litterär frukost med estradpoeten och författaren Bob Hansson. Därefter följer en rad föreläsningar och diskussioner på temat nöjd och våra val.

- Vi ville ha ett tema som känns angeläget och berör. Ett vardagsliv har vi ju alla. Vi ställs hela tiden inför val som i bästa fall ska göra våra liv bättre, att göra val har blivit en del av vår kultur och vi har alla en koppling till detta, säger Annika Sandén.

En session under dagen handlar om vårt stadsrum och hur vi rör oss. Svenskar arbetspendlar som aldrig förr. Är det ett positivt val eller ett nödvändigt ont? Dessutom gillar vi svenskar att resa. Faktum är att vi är ett av världens mest turistande folk. Hur ser staden ut egentligen och varför just så? Hur arbetar stadsplaneraren och trädgårdsmästaren kring stadens kvarter och grönområden och vilka delar av stadsrummet är de attraktiva, varför är de det och har det alltid varit desamma?

En annan session handlar om hur vi formar oss med kläder, accessoarer och frisyrer. Hur vi klär oss och vad vi äter är ofrånkomliga sätt att visa vilka vi är. Själva utbudet speglar samtiden. Det personliga valet speglar dig. Men vad innebär de nästan outtömliga valmöjligheterna, leder det till större frihet eller till ökad stress? Hur arbetar förtroendevalda och ideella för sport och fritid idag, och hur speglar det vår kultur?

En tredje session handlar om familjeliv och traditioner. Idag är förstagångsföräldrar äldre än någonsin. Varför är det så? Hur kan en familj se ut egentligen? Våra hem har också ändrats över tid. Köket är bara ett exempel på ett rum som förr var en ekonomidel i husets bakre regioner, men som numera är ett rum för umgänge och samvaro. Var det inte så de fungerade också förr världen, i landets torp och gårdar? Hembygdsföreningar gör vad de kan för att bevara det gamla. Eller vad gör de egentligen?

- Vi hoppas på en dag med spännande och roliga samtal med skratt och eftertanke, säger Annika Sandén.

Föreläsare är främst forskare från LiU och andra universitet och högskolor.

Moderator är journalisten och debattören Johanna Koljonen.

Arrangörer är Filosofiska fakulteten, Stifts- och landsbiblioteket, Corren och Östergötlands länsmuseum.

Tid: Lördagen den 12 mars kl 9-21

Plats: Stifts- och landsbiblioteket och Östergötlands länsmuseum

Fri entré

http://www.liu.se/humanistdagen/?l=sv


Eva Bergstedt 2011-02-28Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Årets alumner kämpar för hållbar el och mot covid-19

Statsepidemiolog Anders Tegnell befinner sig i frontlinjen i kampen mot covid-19-pandemin. Civilingenjören Linnea Bergman säljer solenergisystem till Afrika för att världens fattiga ska få tillgång till miljövänlig och billig el. De båda är Årets alumner vid Linköpings universitet. I år är hyllningsceremonin digital och äger rum den 16 oktober.

Linnea Bergman vill rädda liv med solceller

Varje år dör omkring fyra miljoner människor i sjukdomar som orsakas av röken de andas in när de lagar mat över öppen eld. Det här är ett problem som Årets alumn Linnea Bergman vill lösa med sitt solcellssystem.

Rustad med tålamod mot gäckande coronavirus

Statsepidemiolog Anders Tegnell hamnade mitt i händelseutvecklingen när det nya coronaviruset började spridas över världen. Nu har han utsetts till Årets alumn 2020.

Klinisk studie om ny möjlig behandling av PTSD startar i Linköping

Forskare vid LiU startar en klinisk studie för att undersöka om ett läkemedel i kombination med internetbaserad kognitiv beteendeterapi, KBT, kan lindra post-traumatiskt stressyndrom, PTSD. Det är första gången detta läkemedel prövas mot PTSD. Det är också nytt att kombinera KBT med läkemedel som sannolikt förstärker effekter av den psykologiska behandlingen.

Ett alldeles speciellt högskoleprov

Efter många turer blev det klart att det kommer att hållas ett högskoleprov den 25 oktober. Anmälan startar nu på fredag, den 25 september och LiU står mitt i förberedelserna till ett mycket speciellt prov.

LiU-forskare befanns skyldig till oredlighet i forskning

I januari i år lämnade LiU vidare en anmälan om oredlighet i forskning till den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning. Nämnden har nu beslutat att forskaren, som arbetat vid tekniska fakulteten, gjort sig skyldig till oredlighet.

Gerhard Andersson satsar på LiU

Professor Gerhard Andersson är psykolog och psykoterapeut samt en av världens mest citerade forskare. Numera är han också knuten till institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid LiU. Han lämnar därmed Karolinska institutet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-09-25