Göm menyn

Wijkman blir hedersdoktor

Förre EU-parlamentarikern Anders Wijkman blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Han hedras tillsammans med Åke Björn, Eva Persson, Jan Stolpe och Christer Öjdemark vid en ceremoni i mitten av maj.

Även om samtliga hedersdoktorer denna gång är svenskar, så är det internationella perspektivet tydligt närvarande. Det gäller inte minst Anders Wijkman, som under mer än tre decennier varit en engagerad förkämpe i miljö-, klimat- och biståndsfrågor. Från slutet av 70-talet till mitten av 90-talet var han generalsekreterare för i tur och ordning Svenska Röda Korset, Naturskyddsföreningen och Styrelsen för u-landsforskning (SAREC). Han blev därefter biträdande generalsekreterare i FN med särskilt ansvar för att integrera sociala och miljömässiga hänsyn i FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Från 1999 och tio år framåt har han som EU-parlamentariker för kristdemokraterna bl.a. haft en mycket pådriven roll i klimatfrågor.

Anders Wijkman har under flera år på olika sätt samarbetat med forskargruppen i energisystem vid LiU, till vilken han idag är knuten som expert. Han blir nu teknologie hedersdoktor.

Till teknologie hedersdoktor har även utsetts Christer Öjdemark, vd för Envac. Envac är Sveriges största miljöteknikföretag och världsledande inom automatisk avfallshantering med kontor i 20 länder i Europa, Mellanöstern och Asien.

Christer Öjdemark har läst till civilingenjör i industriell ekonomi (I-linjen) i Linköping och har alltsedan examen haft en tät relation med sitt gamla lärosäte genom egen vidareutbildning, gästföreläsningar, studentprojekt och examensarbeten samt forskningssamarbete. I motiveringen framhålls även hans ledarskap präglat av stark analytisk förmåga och stor erfarenhet av internationella affärer.

Till filosofie hedersdoktorer har utsetts översättaren Jan Stolpe och utställningspedagogen Eva Persson.

Professor Jan Stolpe är en av landets mest framstående översättare med en imponerande produktion bakom sig. Totalt har han översatt ett 80-tal verk, bland annat av Montaigne, Platon, Euripides, Sofokles, Levi-Strauss och Camus. Hans översättningar utmärker sig inte bara för stor känslighet för svenskans förutsättningar utan också för de översatta verkens ursprungliga språkliga och idémässiga särart. Hans översättningar är inte bara språkliga konstverk utan även resultatet av gedigna forskningsinsatser.

Jan Stolpe har under de senaste tio åren haft en nära kontakt med forskningsmiljön Språk och kultur i Europa vid LiU, bland annat som en inspirerande deltagare i seminarier och symposier.

Eva Persson hedras för sina insatser inom svensk utställningsliv. Hon har varit en stor förnyare av form och innehåll inom natur-, kultur- och de historiska museernas utställningsverksamhet. Under sin drygt 20-åriga anställning på Riksutställningar producerade hon ett flertal mycket uppmärksammade utställningar.

I slutet av sitt yrkesliv var hon verksam som lektor i kultur- och mediegestaltning vid Linköping universitet och bidrog starkt till att bygga upp utbildning inom området och till att inspirera studenter och kollegor.

Till medicine hedersdoktor har utsetts läkaren Åke Björn, för hans humanitära insatser som sträcker sig från krigets Bosnien på 90-talet till Somalias flyktingproblematik idag.

Åke Björn har i många år varit medicinsk koordinator för Swedish Medical Programme (SMP). Genom programmet har patienter evakuerats till Sverige, från bland annat Balkan, när krig slagit sönder den lokala vårdapparaten. Man har också medverkat till att återuppbygga och utveckla specialistkliniker genom att erbjuda utbildning, kunskapsutbyte och donationer av medicinsk utrustning.

Åke Björn är initiativtagare till SMP och har sedan 1995 lett programmet. Han är verksam vid Katastrofmedicinsk centrum vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Samtliga hedersdoktorer kommer att promoveras vid en installations- och promotionshögtid i Linköping den 20 maj.

 


Lennart Falklöf 2011-03-04Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Att bygga framtiden på andra mål än tillväxt

Tillväxt innebär inte automatisk god välfärd. Det underströk Åsa Svenfelt vid terminens sista CKS-seminarium som handlade om hur ett samhälle kan byggas bortom ekonomisk tillväxt.

Kirurgin som kan bromsa hungern

Fetmakirurgi är inte bara en effektiv metod att nå en mer hälsosam vikt utan minskar dessutom risken för och flera metabola sjukdomar. Det ser Torsten Olbers i sin forskning. Han är nytillträdd professor i kirurgi vid Linköpings universitet och dessutom kirurg vid kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Framgångsrikt sjukvårdssamarbete i Kenya

En delegation från LiU och Region Östergötland besökte nyligen Moi University och universitetssjukhuset i staden Eldoret. Samarbetet mellan de båda länderna har lett till förbättrad sjukvård på sjukhuset i Kenya.

LiU-student får nationell ordförandepost

Civilingenjörsstudenten Anna Adolfsson blir ny ordförande för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd (IVA).

Sensorn som reagerar på ljus, värme och beröring

Med inspiration från hudens eget sätt att fungera har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik tagit fram en sensor väl lämpad för elektronisk hud. Den kan mäta förändringar i kroppstemperatur samt känna av både solljus och en varm beröring.

Väldigt, väldigt nöjd SOF-general

De höll igång till tre på natten, SOF-arna, innan 500 av dem kröp ned i sina sovsäckar i Campushallen. Jättebra stämning, glada deltagare och nöjda besökare. Nu återstår rivningen av festivalområdet, sedan kan SOF-generalen David Stigsmark koppla av.

Forskning för smart energiplanering i städer

Forskare vid LiU ska bidra med att ta fram en plattform där kommuner och städer kan få stöd för att fatta smarta beslut i energifrågor. Projektet FlexSUS drivs inom EU:s Horisont 2020-program och leds av biträdande professor Yang Liu.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-17