Göm menyn

KSM-are bakom framgångarna för Flygvapenmuseet

Det ”nya” Flygvapenmuseet i Linköping har utsetts till Sveriges bästa museum 2011. Bakom framgångarna ligger KSM-alumner från Linköpings universitet.

Bästa museum 2011, pris för Årets utställning 2010: hemliga handlingar – DC-3:an som försvann”. Och bakom framgångarna för det omgjorda flygvapenmuseet i Malmslätt ligger en rad LiU-alumner med examen från Kultur, Samhälle och Mediegestaltning, KSM, vid Campus Norrköping.

– Det är inte utan att vi är stolta. Det är rent ut sagt skitkul, säger Ingemar Grandin, programansvarig för KSM.

Bild från utställningenDet är tre KSM-alumner, Mia Sas, Olle Emilsson och Peter Andersson som producerat den vinnande utställningen, som dessutom har formgivits av konstnären Mattias Åkesson, lärare vid KSM.
Ytterligare fyra med examen från KSM finns med som projektledare, researchers, producenter med mera.

– Dessutom har studenter arbetat med utställningarna inom ramen för sina kandidat- respektive magister- och masterarbeten, säger Ingemar Grandin.

Det är två punkter i juryns motivering för utmärkelsen till Flygvapenmuseet som glädjer honom särskilt:

– De framhåller det innovativa utställningsspråket; kreativt nytänkande är ju just vad vi hoppas på att våra studenter ska bli bra på.
– Juryn poängterar också att det finns ett brett kulturhistoriskt sammanhang. Ett mål med vår utbildning är att förmedla en känsla för de berättelser som finns runt föremål. Det känns som det lyckats!

KSM har sedan länge haft en framgångsrik ”utställningsgren” i utbildningen, mycket tack vare en av årets hedersdoktorer vid Filosofiska fakulteten, Eva Persson.

– Efter många år på Riksutställningar blev hon en av LiU:s första lektorer på konstnärlig grund. Eva Persson var en nyckelperson vid uppbyggnaden av LiU Norrköping och var verksam som lärare vid KSM i nästan tio år, berättar Ingemar Grandin.

Hon blev alltså en av inspiratörerna till KSM-utbildningens många samarbeten med museerna, framför allt de närliggande i Norrköping: Arbetets museum, Konstmuseet och Norrköpings stadsmuseum.

– Och det är så roligt att återfinna våra före detta studenter i sammanhang som det här. Det känns som full pott! Särskilt som också två KSM-are förra veckan tog hem tävlingen C-Awards, där innovativa studentprojekt visas upp för näringsliv och allmänhet.

Foto: Flygvapenmuseet

Fotnot: de övriga fyra KSM-alumnerna som jobbat med Flygvapenmuseet är Patricia Kastberg, Jane Karlsson, Martina Hegestig och Christina Wilkingson.

Läs mer om filkfaks hedersdoktor 2011 Eva Persson


Gunilla Pravitz 2011-04-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Att bygga framtiden på andra mål än tillväxt

Tillväxt innebär inte automatisk god välfärd. Det underströk Åsa Svenfelt vid terminens sista CKS-seminarium som handlade om hur ett samhälle kan byggas bortom ekonomisk tillväxt.

Kirurgin som kan bromsa hungern

Fetmakirurgi är inte bara en effektiv metod att nå en mer hälsosam vikt utan minskar dessutom risken för och flera metabola sjukdomar. Det ser Torsten Olbers i sin forskning. Han är nytillträdd professor i kirurgi vid Linköpings universitet och dessutom kirurg vid kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Framgångsrikt sjukvårdssamarbete i Kenya

En delegation från LiU och Region Östergötland besökte nyligen Moi University och universitetssjukhuset i staden Eldoret. Samarbetet mellan de båda länderna har lett till förbättrad sjukvård på sjukhuset i Kenya.

LiU-student får nationell ordförandepost

Civilingenjörsstudenten Anna Adolfsson blir ny ordförande för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd (IVA).

Sensorn som reagerar på ljus, värme och beröring

Med inspiration från hudens eget sätt att fungera har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik tagit fram en sensor väl lämpad för elektronisk hud. Den kan mäta förändringar i kroppstemperatur samt känna av både solljus och en varm beröring.

Väldigt, väldigt nöjd SOF-general

De höll igång till tre på natten, SOF-arna, innan 500 av dem kröp ned i sina sovsäckar i Campushallen. Jättebra stämning, glada deltagare och nöjda besökare. Nu återstår rivningen av festivalområdet, sedan kan SOF-generalen David Stigsmark koppla av.

Forskning för smart energiplanering i städer

Forskare vid LiU ska bidra med att ta fram en plattform där kommuner och städer kan få stöd för att fatta smarta beslut i energifrågor. Projektet FlexSUS drivs inom EU:s Horisont 2020-program och leds av biträdande professor Yang Liu.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-17