Göm menyn

En signalernas mästare med säkerhet i fokus

Vad har däcktryckmätare i bilar, gitarrförstärkare, positioneringssystem i smarta mobiltelefoner och samhälleliga säkerhetssystem med varandra att göra? En hel del, visar det sig, och den minsta gemensamma nämnaren heter Fredrik Gustafsson, professor på LiU och den första som får ta emot Åke Svenssons forskningsstipendium.

Fredrik Gutsfasson

Fredrik Gustafsson är professorn i sensorinformatik som har förmågan att omsätta signaler till såväl begriplig information som användbara produkter och nya företag.
Som föreståndare för den strategiska forskningssatsningen Security Link sätter han också samhällssäkerhet i fokus. En kombination som gjorde honom till ett förstahandsval för Åke Svensson och de övriga i juryn.

- Det är jätteroligt, jag är både stolt och glad över stipendiet, säger han.

Fredrik Gustafsson har varit professor i sensorinformatik på Linköpings universitet sedan 2005, här tog han också sin civilingenjörsexamen i slutet av 1980-talet.
Han och hans forskargrupp forskar inte kring själva sensorerna, det får andra göra, istället analyserar de signalerna från sensorerna och omvandlar dem till användbar mjukvara.

- Ingen sensor är hundraprocentigt exakt. Det gäller därför att minska både missar och falsklarm genom att kombinera flera sensorer så att de löser problemen tillsammans.

Det finns naturligtvis de forskare som nöjer sig med att se det vackra i de korrekt uppställda algoritmerna, men så icke Fredrik Gustafsson.

- Siffror in i algoritmer som blir till nya siffror är inte så upphetsande, det är först när det blir till konkreta produkter som det är riktigt intressant, säger han.

Så intressant att han knoppat av ett antal företag inom olika områden, som däcktrycksmätning i bilar, Nira Dynamics, avancerade gitarrförstärkare, Softube, och positioneringssystem för smarta telefoner, SenionLab. Och fler företag lär det bli. Ett av hans företag, Sigmoid AB, finns till bara för att fånga upp nya idéer, innan de blir till nya företag.

Fredrik Gustafsson har eller är delaktig i ett 20-tal patent, han har publicerat fem böcker och ett stort antal vetenskapliga artiklar som citerats fler än 4300 gånger och just i detta nu handleder han 15 doktorander på tekniska högskolan i Linköping. Med mera.

Hur hinner han?
- Ja, det är en lagom blandning av inspiration, motivation och deadlines, svarar han.

Men vad är då roligast, att handleda studenter eller ta fram nya produkter?

- Det är intressant att se både hur doktorander och företag växer och utvecklas, det är som att följa sina egna barn. Och det ger en tillfredställelse att veta att man kan förändra världen, lämna ett avtryck.

Just det är också drivkraften bakom allt det arbete han just nu lägger ner på den strategiska forskningssatsningen Security Link, där han är föreståndare.

Security Link är ett av de strategiska forskningsområden som regeringen beslutade om 2009, där Saab också är en av de viktigaste industriella aktörerna.

- Det här är en satsning som går helt på tvären, alla fakulteter är inblandade, säger han.

Säkerhet handlar naturligtvis om hur vi skyddar oss för katastrofer och terrorister, men också om säkerheten i vardagen. Inom satsningen samsas forskning inom beteendevetenskaper, filosofi och etik med samhällsvetenskap och tekniska lösningar.

- Det kan handla om hur vi får människor att agera klokt i en krissituation, att få till en robust kommunikation som fungera i alla lägen eller att hitta olika sensorlösningar.

Självmordsbombaren i centrala Stockholm satte nytt fokus på säkerhet. Hotet kom plötsligt nära. En lösning han ser är sensorer som reagerar för sprängämnen, sensorer som kan placeras i närheten av stora folksamlingar, på flygplatser eller vid fotbollsmatcher.

Fredrik Gustafsson är fokuserad på möjligheterna. Strax ska han åka till Köpenhamn för ett medverka i en betygsnämnd. Avhandlingen handlar om att mäta hur en mjölkko mår för att insemineringen ska ske i rätt ögonblick så att kossan producerar största möjliga mängder mjölk.
- En intressant applikation som öppnar för att mäta och kontrollera hälsotillståndet även hos människor, förklarar han.

Just för säkerheten inom vården kommer sensorerna och informatiken att få stor betydelse i framtiden, anser han. Den senaste produkten är en liten sensorlåda för vårdsektorn. Vad den har för funktion är dock hemligt, inga patent är klara.

- Vare sig vi vill det eller ej så kommer vi att bli allt mer omgärdade av sensorer. Så länge det finns sensorer finns det sensorinformatik, så min framtid är nog tryggad, säger Fredrik Gustafsson, med ett skratt.
 


Monica Westman Svenselius Tue Jun 07 09:55:00 CEST 2011Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nytt varningssystem upptäckt i kroppens immunförsvar

Forskare vid LiU har hittat ett tidigare okänt varningssystem i kroppens immunförsvar, där mitokondrier i de vita blodkropparna utsöndrar ett nät av DNA-fibrer som signalerar fara. Fynden har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS. I förlängningen kan upptäckten öka kunskapen kring autoinflammatoriska sjukdomar och cancer.

Världens svåraste tipspromenad

Med Världens svåraste tipspromenad vill Linköpings universitet rekrytera nya studenter. I tipspromenaden lyfter man fram kärnan i universitetets verksamhet, som är just kunskap.

Effektivare bygge med rätt vald produktionsstrategi

Behovet av nya bostäder är rekordstort och byggbranschen står inför utmaningen att bygga snabbt och med hög kvalitet utan att byggkostnaderna skenar. Med Henric Jonssons doktorsavhandling får byggföretagen stöd i att utforma sin produktionsstrategi så att den möter kraven från marknaden på bästa sätt.

”Har aldrig varit professor vid Linköpings universitet”

Den tidigare LiU-anställde forskaren som nu utreds rörande vetenskaplig oredlighet och andra oegentligheter presenterar sig fortfarande som professor med koppling till Linköpings universitet. Men det stämmer inte.

Oredlighet – eller ej?

Har en doktorand vid Tema Genus gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet eller inte? En expertgrupp vid Centrala etikprövningsnämnden ska nu yttra sig i frågan.

Effektivare bygge med rätt vald produktionsstrategi

Behovet av nya bostäder är rekordstort och byggbranschen står inför utmaningen att bygga snabbt och med hög kvalitet utan att byggkostnaderna skenar. Med Henric Jonssons doktorsavhandling får byggföretagen stöd i att utforma sin produktionsstrategi så att den möter kraven från marknaden på bästa sätt.

Det ska vara roligt att minska matsvinnet

På utställningen Designing out food waste, designa bort matsvinnet, visade studenterna på LiU:s internationella masterutbildning i design femton idéer som kan minska matsvinnet. Det ställde ut sina arbeten på Elsas hus i Linköping.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Wed Jan 17 14:59:54 CET 2018