Göm menyn

Årets alumner hyllades på LiU

Den 4 oktober firade Linköpings universitet nationella alumnidagen för första gången. Årets alumner Jeanette Mikkelsen och Erik Thorstensson fick sina namn på en platta utanför kårhuset Kårallen, mottog diplom och höll föredrag.

Årets alumner 2011Den friska vinden hjälpte till när LiU:s rektor Helen Dannetun lyfte på skynket och avtäckte den första plattan i alumnernas egen Walk of Fame.

– Välkomna till premiären för den nationella alumnidagen som firas den 4 oktober vid tio lärosäten i Sverige. Vi har valt att uppmärksamma den genom att utse årets alumner för första gången, sade Helen Dannetun i sitt tal.

Årets alumner fanns på plats när plattan invigdes på förmiddagen under trumpetfanfar och applåder. Socionomen Jeanette Mikkelsen har visat prov på mycket framgångsrikt ledarskap inom äldreomsorgen och civilingenjören Erik Thorstensson är en aktiv och kreativ förespråkare för grön produktutveckling.

Firandet fortsatte på eftermiddagen med en ceremoni i hus Key. Alumniansvarig Camilla Smedberg hälsade alumner, anställda och studenter välkomna.

– 4 oktober är som ni kanske vet kanelbullens dag. Men kanelbullar i all ära, det är också en mycket viktig dag ur ett alumniperspektiv.

Hon gav några exempel på hur alumner kan ha nytta av att hålla kontakten med universitetet och alumninätverket, som har över 17 000 aktiva medlemmar. Om man till exempel söker en tjänst i Shanghai, är chansen stor att det finns en LiU-alumn där som man kan få hjälp och tips av.

Rektor Helen Dannetun tog sedan vid och talade om hur viktiga alumnerna är för LiU, bland annat när det gäller att säkra utbildningskvaliteten. De före detta studenterna har också stor betydelse som förebilder, konstaterade hon när det blev dags att överräcka diplom och blommor till mottagarna av utmärkelsen Årets alumn 2011 – Jeanette Mikkelsen och Erik Thorstensson.

Erik Thorstensson mottar Årets alumnÅrets alumner höll därefter varsitt föredrag. Jeanette Mikkelsen berättade om sitt arbete som verksamhetschef inom äldreomsorgen.

– Det handlar om att se varje individ och skapa en skräddarsydd omsorg. Vill du gå ut på en promenad ska du få det. Om du vill baka en kaka eller läsa en tidning ska det vara möjligt.

Erik Thorstensson talade om sitt företag Creatables och visade olika produkter som tillverkas av industrispill. Bland annat en klädnypa som väger mindre och tar upp mindre utrymme än en traditionell nypa. Dessutom fungerar den som ett smycke för torkställningen.

Nyfikenheten är en viktig drivkraft för Erik. Att ha kul och att våga pröva.

– Kanske blir vi bättre på det vi gör, när vi inte riktigt vet vad vi gör? avslutade han.

Foto: Peter Modin

Artikeln uppdaterades 2011-10-05


 


Maria Karlberg 2011-10-04Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Forskning på distans: Katerina Vrotsou

I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan det finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.

LiU-projekt utvecklar svensk industri

Automatiserad design, optimering och maskininlärning har stora möjligheter att rationalisera svensk tillverkningsindustri. Två nyligen avslutade samverkansprojekt på LiU har lett till stora tidsvinster och möjliga
ekonomiska besparingar i flera företag. Indirekt kommer forskningen också LiU:s studenter till godo.

Forskare bakom Brå-studie frias

Forskarna bakom den så kallade Brå-studien frias från att ha brutit mot god forskningssed enligt reglerna i högskoleförordningen. Den interna kommitté som utrett ärendet föreslår dock ett antal områden där universitetet bör vidta åtgärder för att undvika att liknande situationer uppstår igen.

Undervisning på distans: Tove Mattsson

I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.

Nya vägar att vässa ingenjörsutbildningen

Användandet av fysiska föremål i undervisningen och digital mätning av studenternas arbete är två sätt att utveckla framtidens ingenjörsutbildningar. Behovet av utveckling ökar i takt med att industrin förändras. Det är slutsatser i en ny doktorsavhandling vid Linköpings universitet.

Robotar underlättar återtillverkningsprocesser

Återtillverkning är ett sätt att ta tillvara på värdet hos redan tillverkade produkter. Forskare vid Linköpings universitet, LiU, har lyckats visa potentialen för automation inom reparation och återtillverkning.

Forskning på distans: Camilla Forsberg

I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-03-04