Göm menyn

Årets alumner hyllades på LiU

Den 4 oktober firade Linköpings universitet nationella alumnidagen för första gången. Årets alumner Jeanette Mikkelsen och Erik Thorstensson fick sina namn på en platta utanför kårhuset Kårallen, mottog diplom och höll föredrag.

Årets alumner 2011Den friska vinden hjälpte till när LiU:s rektor Helen Dannetun lyfte på skynket och avtäckte den första plattan i alumnernas egen Walk of Fame.

– Välkomna till premiären för den nationella alumnidagen som firas den 4 oktober vid tio lärosäten i Sverige. Vi har valt att uppmärksamma den genom att utse årets alumner för första gången, sade Helen Dannetun i sitt tal.

Årets alumner fanns på plats när plattan invigdes på förmiddagen under trumpetfanfar och applåder. Socionomen Jeanette Mikkelsen har visat prov på mycket framgångsrikt ledarskap inom äldreomsorgen och civilingenjören Erik Thorstensson är en aktiv och kreativ förespråkare för grön produktutveckling.

Firandet fortsatte på eftermiddagen med en ceremoni i hus Key. Alumniansvarig Camilla Smedberg hälsade alumner, anställda och studenter välkomna.

– 4 oktober är som ni kanske vet kanelbullens dag. Men kanelbullar i all ära, det är också en mycket viktig dag ur ett alumniperspektiv.

Hon gav några exempel på hur alumner kan ha nytta av att hålla kontakten med universitetet och alumninätverket, som har över 17 000 aktiva medlemmar. Om man till exempel söker en tjänst i Shanghai, är chansen stor att det finns en LiU-alumn där som man kan få hjälp och tips av.

Rektor Helen Dannetun tog sedan vid och talade om hur viktiga alumnerna är för LiU, bland annat när det gäller att säkra utbildningskvaliteten. De före detta studenterna har också stor betydelse som förebilder, konstaterade hon när det blev dags att överräcka diplom och blommor till mottagarna av utmärkelsen Årets alumn 2011 – Jeanette Mikkelsen och Erik Thorstensson.

Erik Thorstensson mottar Årets alumnÅrets alumner höll därefter varsitt föredrag. Jeanette Mikkelsen berättade om sitt arbete som verksamhetschef inom äldreomsorgen.

– Det handlar om att se varje individ och skapa en skräddarsydd omsorg. Vill du gå ut på en promenad ska du få det. Om du vill baka en kaka eller läsa en tidning ska det vara möjligt.

Erik Thorstensson talade om sitt företag Creatables och visade olika produkter som tillverkas av industrispill. Bland annat en klädnypa som väger mindre och tar upp mindre utrymme än en traditionell nypa. Dessutom fungerar den som ett smycke för torkställningen.

Nyfikenheten är en viktig drivkraft för Erik. Att ha kul och att våga pröva.

– Kanske blir vi bättre på det vi gör, när vi inte riktigt vet vad vi gör? avslutade han.

Foto: Peter Modin

Artikeln uppdaterades 2011-10-05


 


Maria Karlberg Tue Oct 04 13:48:00 CEST 2011Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

"Kommunerna kommer inte klara välfärden"

– ”Kris” är alltid ett starkt ord. Men faktum är att kommunsektorn står inför två rätt akuta kriser framöver, säger Gissur Ó Erlingsson, en av tre forskare bakom SNS Konjunkturrådsrapport 2019.

Mycket LiU på Kunskapskanalen

Under tre dagar i slutet av februari sänds inte mindre än tio forskarföreläsningar på Kunskapskanalen. Blodflödesbaserad metod för 3D-mätning av hjärtflöden inleder serien fredagen den 22 februari.

Ny LiU-forskning att se fram emot

Flyktingmottagande, inkludering, utbildningspolitik och organisering av hemtjänst. Det är fyra forskningsprojekt vid Linköpings universitet som beviljas pengar från CKS forskningsmedel.

Vi tolkar fakta dåligt när det handlar om invandring

Vår förmåga att analysera fakta grumlas av våra politiska åsikter. Det visar en studie om invandring och kriminalitet. Forskarna från Linköpings universitet har publicerat resultaten i den vetenskapliga tidskriften Behavioural Public Policy.

LiU utreder fuskande student

En arbetsgrupp utreder nu den LiU-student som fått sitt resultat på högskoleprovet indraget på grund av fusk. Om antagningen bygger på felaktiga grunder blir konsekvensen med största sannolikhet att studenten inte får fortsätta utbildningen.

AI-forskning kräver storsatsning på infrastruktur

”Vi har överlevt AI-vintern, nu behöver vi infrastruktur för att bryta isen". Orden kommer från Anders Ynnerman, LiU-professorn som återigen står på barrikaderna för att samla svensk forskning och finansiärer till gemensamma krafttag.

Paradigmskifte ger supersnabba superdatorer

”Inom bara några få år finns superdatorer framme som arbetar i exaflops. Vi står nu mitt i ett paradigmskifte ”. Det sa Thomas Sterling, ikon i superdatorvärlden och professor vid Indiana University, på besök vid NSC och LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Fri Feb 15 10:03:32 CET 2019