Spara miljön med uppladdningsbart
Välj uppladdningsbara batterier och minska miljöbelastningen. Anton Helgstrand, industriell miljöteknik, har studerat batterierna från vaggan till graven.
Bara i Sverige köpte vi 55 miljoner alkaliska engångsbatterier av typen AA under 2009. Hade vi istället valt uppladdningsbara och laddat upp dem hundra gånger hade vi minskat utsläppen med 6700 ton koldioxidekvivalenter. Det är en ansenlig mängd som motsvarar utsläppen från 925 bilresor jorden runt.
Efter tio uppladdningar ger de uppladdningsbara upphov till 62 procent lägre utsläpp än engångsbatterier med samma energikapacitet.
Redan när vi laddat upp ett uppladdningsbart batteri fyra gånger ger det klimatvinster jämfört med att använda fyra alkaliska engångsbatterier med motsvarande energimängd.
Dessa fakta kommer från en livscykelanalys utförd av Anton Helgstrand, expert på livscykelanalyser på avdelningen för industriell miljöteknik, som han utfört på uppdrag av batteritillverkaren GPBM Nordic AB. Det är också därifrån de två typerna av batterier kommer som Anton Helgstrand undersökt och jämfört; vanliga alkaliska engångsbatterier respektive uppladdningsbara nickel/metallhydrid-batterier av typen AA (den lite större varianten av små stavbatterier).
Finns det någon anledning att tro att motsvarande typ av batterier från någon annan tillverkare skulle ge ett annat resultat?
- Det kan jag ju egentligen inte säga något om, men troligtvis skulle vi få ett liknande resultat om vi jämför under samma förutsättningar, säger Anton Helgstrand.
I en livscykelanalys väger han in miljöbelastningen under en produkts hela livslängd – från utvinning av råvaror, via tillverkning och transporter till användning, och till slut avfallshantering.
- Det som varit svårast att skatta i det här fallet är användningen, det finns heller inga riktigt bra studier att luta sig mot. Vi har heller inte jämfört metallerna i de två typerna. I båda fallen har vi antagit att 30 procent av materialet återvinns, 40 procent förbränns och 30 procent deponeras.
Anton Helgstrand konstaterar också i studien att det borde finnas någon form av miljömärkning på de uppladdningsbara batterierna.
- En tydlig märkning, typ Svanen, skulle säkert öka användningen av de uppladdningsbara batterierna och därmed minska påverkan på klimatet, säger han.
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Nytt nyhetsbrev om forskning och samverkan vid LiU
I nyhetsbrevet "Forskning och samhälle - nyheter från Linköpings universitet" får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan på Linköpings universitet. Genom att prenumerera får du också inbjudningar till intressanta seminarier och konferenser som kopplar till forskning och samverkan i regionen.
De programmerar framtidens kollega
Vad innebär det att jobba som ingenjör? Det får förstaårsstudenterna på Yi-programmet ta reda på genom ett första tekniskt utvecklingsprojekt – att programmera den samarbetande roboten Yumi från ABB.
Blålysande framsteg för lysdiod i perovskit
Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder baserat på perovskiter som effektivt avger blått ljus. ”Jag ser det som ett genombrott”, säger LiU-professorn Feng Gao. Upptäckten kan på sikt leda till billig och energieffektiv belysning.
Besöksmaterial om nationalparker ger en problematisk bild av människa och natur
Pandemin har fått många svenskar att bege sig ut i skog och mark och inte minst nationalparkerna har varit välbesökta. LiU-forskare har studerat besöksinformation om svenska nationalparker och resultatet visar att materialet – kanske motsatt sitt syfte – späder på föreställningen om att människan inte är en del av naturen. Nationalparkerna framställs främst som isolerade tillflyktsorter dit man kan fly för att undkomma samhället.
Allmänheten har svårt att uppskatta allvaret i blodförlust
I händelse av en olycka är reaktionen hos den som råkar befinna sig närmast viktig. Forskare har undersökt om allmänheten uppfattar allvaret när en person i deras närhet börjar blöda och om de kan uppskatta hur mycket personen blöder. Resultatet visade en skillnad som hade med offrets kön att göra – hos blödande kvinnor underskattades både blodförlust och livshotande skador. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLoS One.
Kultur och global rättvisa i fokus för kandidatprogrammet Globala studier
Vilken roll spelar kultur i globaliseringen? I det nya kandidatprogrammet Globala studier vid Linköpings universitet är kulturfrågorna centrala. Programmet startar hösten 2021 och ger studenterna grundläggande kunskaper i interkulturella relationer och kulturpolitik i en global kontext, utvecklingsarbete, mänskliga rättigheter, social och ekologisk hållbarhet, migration och global rättvisa.
Forskare kritiska till covid-19-modeller
Rapporter från universitetet Imperial College angående spridningen och effekterna av covid-19 påverkade starkt politiken i flera av Europas länder. Men modellerna som utgjorde underlag har stora brister och kan inte användas för att dra de publicerade slutsatserna, skriver forskare från bland annat Linköpings universitet i Nature.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-01-15