Göm menyn

Tamhöns känner igen en tiger på lukten

Ränderna har inte gått ur. Även dagens tamhöns reagerar på rovdjurslukter som ett arv från de djungelhöns de härstammar från, visar en studie av forskare från LiU och Stockholms universitet publicerad i Animal Behaviour.

Bakom studien står Josefina Zidar, numera doktorand vid LiU och Hanne Løvlie, LiU-foass på Institutionen för fysik, kemi och biologi.

höna med kycklingarDet är första gången som forskare kunnat visa att dagens tamhöns kan upptäcka rovdjur enbart med hjälp av luktsinnet. Hönsen reagerade på lukten av bland annat tigerspillning med ett vakande beteende. Spillning från bytesdjur som elefant eller antilop lämnade dem däremot oberörda.

– Tills för ett par årtionden sedan har man trott att fåglar förlitat sig på syn och hörsel i sin vardag och det finns fortfarande en allmän föreställning om att fåglar inte använder sig av luktsinnet. Men idag vet vi att luktsinnet används av en rad fågelarter för att bland annat navigera, söka föda och för att känna igen artfränder, säger Hanne Løvlie.

Om även tamfåglar som hönor använder luktsinnet - som dessutom är förhållandevis litet hos dem - har hittills varit dåligt utforskat. Men det gör de, visar studien som nu publicerats i den brittiska tidskriften Animal Behaviour.

Tamhöns härstammar från den asiatiska djungelhönan. Den lever i regnskog där sikten många gånger är skymd, och kan de lukta sig till rovdjur innan de själva blir upptäckta är det förstås en fördel.

TuppAtt tigerlukt kräver vaksamhet tycks även gammalsvenska dvärghönor veta. Ett 80-tal hönor och tuppar på Tovetorps forskningsstation observerades för studien.

– Det är en fascinerande upptäckt att gammalsvenska dvärghönor har en nedärvd igenkänning för rovdjur som de aldrig utsatts för. Det blev inga dramatiska reaktioner, men när hönsen fick in tigerbajs i hönshägnet slutade de att äta och blev tydligt vaksamma, säger Hanne Løvlie.

Kolmårdens djurpark bistod forskarna med spillning från tiger, asiatiska vildhundar, antiloper och elefanter som i olika proportioner presenterades för Tovetorpsflocken.

– Vi ville vara säkra på att hönsens reaktion inte berodde på att rovdjursspillningen helt enkelt luktade starkare, så de testades också med små mängder rovdjursspillning och stora mängder från elefant.

Tigrar på KolmårdenResultatet blev tydligt. Hönsen reagerade på tiger och vildhund, men inte på spillningen från andra bytesdjur som elefant och antilop.

- Det fåtal studier som tidigare gjorts på rovdjursigenkänning genom lukt hos fåglar visar inkonsekventa resultat där vissa fåglar visat respons medan andra helt saknat en respons. Det betyder att det antagligen finns en förklaring till varför vissa fåglar har denna förmåga och andra inte som exempelvis skulle kunna kopplas till fåglarnas ekologi, säger Josefina Zidar, som numera är doktorand på LiU.

Det kan vara så att djungelhönsen utnyttjar sitt luktsinne på fler sätt. Bland annat för att undvika inavel:
– De parar sig inte med nära släktingar, även sådana som de inte växt upp med. Det skulle kunna vara så att de till exempel kan lukta sig till höns som är deras syskon, säger Hanne Løvlie.

Artikeln i Animal Behaviour finns att ladda ner (PDF)

Foto: Josefina Zidar
 


Gunilla Pravitz 2012-08-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bostadsområdet Colonia väx(t)er så det knakar

Ett nytt studentbostadsområde har bokstavligen växt fram på Campus Valla, Linköping. Här finns Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus, lägenheter med smarta planlösningar för en eller flera studenter och sociala ytor för både plugg och umgänge. Allt bara ett stenkast bort från universitetet.

Så bidrar studier i svenska till migranters inkludering

Det finns en stark vilja hos migranter i Sverige att inkluderas i samhället, de betraktar språket som ”nyckeln” till inkludering och utbildningsinsatserna ses som viktiga för att lära sig svenska, men också för att få stöd och hjälp i vardagen.

Ny maskin snabbar upp försök på celler

Genom höghastighetsförsök i en inlånad maskin kan LiU-forskarna inom elektrofysiologi effektivisera arbetet med att se hur jonkanaler i celler påverkas av läkemedel. Det är resultatet av ett nytt samarbete med bioteknik-industrin.

Demokrati på distans under pandemin

Under pandemin har vi sett hur landets kommuner förlagt fullmäktigemöten till idrottsarenor eller utomhus, minskat antalet deltagare genom kvittning och – framför allt – rekordsnabbt gått över till digitala möten. Konsekvenserna har bland annat blivit mindre debattvilja bland politikerna.

Tänkvärt humorpris till LiU:s kattforskning

Lingvisten Robert Eklund får tillsammans med två andra forskare IG Nobelpriset för sin forskning om katters sätt att jama, kurra, spinna och på andra sätt kommunicera med oss människor. Det annorlunda nobelpriset går till forskning som först får oss att skratta – och sedan tänka.

Hur ska kyrkan styras?

Den 19 september är det dags för kyrkoval. Då röstar Svenska kyrkans medlemmar om hur kyrkan ska styras. I fokus för årets val står frågan om hur politisk kyrkan ska vara, men även frågor om bland annat miljö, ekonomi och utbildning finns på agendan.

Bristfällig digitalisering bromsar frivilligarbete

Brist på digitalisering försvårade de frivilligas insatser vid de stora skogsbränderna sommaren 2018. De tekniska lösningarna finns, men strategi, ledning och finansiering saknas. ”Någon måste ta taktpinnen”, säger forskaren Maria Murphy.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-09-17