Tårtrusning inledde Vecka45
Tre simultana invigningar av Vecka45 på tre av LiU:s campus, med bandklipp och en formlig rusning till tårtborden.
– Innovation och nyttiggörande av vår forskning är viktigt för LiU. Det är roligt att vi kan uppmärksamma delar av det vi gör under en vecka så här, sade rektor Helen Dannetun.
Och hon uppmanade studenterna att gå på så många av veckans aktiviteter som möjligt, i år finns ett 60-tal programpunkter att välja mellan.
Veckan inleddes för första gången med en LiU-dag och på eftermiddagen hölls en rad inspirationsföreläsningar. På Campus Norrköping peppade retorikexperten Elaine Ekswärd besökarna att ”Snacka snyggt”.
På Campus US handlade det om entreprenörsskap inom vården med ett 50-tal föranmälda till föreläsningen med Veronica Hedenmark (bilden tv, foto Björn Wanhatalo). Och få kan mäta sig med henne när det gäller inspiration att göra det andra ser som omöjligt. Hon föddes själv med omfattande funktionshinder men istället för att som 19-åring acceptera en förtidspensionering startade hon ett eget assistansföretag. Idag driver hon fem företag med uppåt tusen anställda.
– Lyssna inte så mycket på andra och ha kul, är två av Veronica Hedenmarks bästa företagstips.
Under måndagens föreläsning tog hon bland annat upp kampen för personlig assistans som så många funktionshindrade tvingas föra mot kommuner och försäkringskassa.
På Campus Valla sålde Anton Johansson, marknadschef för Twingly, in alla nya möjligheter som finns att starta företag till publiken på C1, företrädesvis studenter. Framför allt handlade det om att sälja på nätet. Hur vi handlar och säljer som mer än någonsin hänger ihop med våra ändrade sociala strukturer:
– Eftersom det aldrig tidigare har varit så lätt att lära känna nya människor och skapa nya sociala strukturer på Internet, på Facebook och Twitter, håller allas köpbeteende att förändras, sade han.
”Software is eating the world” och alla branscher kommer att påverkas. Ett exempel är användningen av smart phones som ökar massivt. Mobilen används mer att surfa på än datorn.
– En slutsats av detta är att den som vill sälja något på nätet måste börja i mobilen.
Anton Johansson tog också upp dagens trender, ”One click to buy”, ”LifeLogging” och ”3D Printing”. Han menar att det i framtiden måste gå snabbare att komma fram till ett köpbeslut och köparna vill själva interagera i olika sammanhang, till exempel genom att visa i en bildlogg vad de gjort eller vara kreativa och printa ut 3D-modeller.
– Själv tror jag att just 3D-printing kommer att förändra allt!
Parallellt med måndagens föreläsningar pågick Framtidsmässan i Colloseum, med den senaste tekniken och de hetaste företagen.
Text: Gunilla Pravitz, Björn Stafstedt
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Valborg på Borggården blir virtualborg
För både Linköpings Studentsångare, studenter och linköpingsbor är Valborg på Borggården en tradition sedan snart 50 år. För andra året i rad sker nu firandet digitalt, ett virtualborg med traditionsenlig vårsång, mösspåtagning och vårtal.
Nytt ledande bläck öppnar för nästa generations tryckta elektronik
Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat ett stabilt polymert bläck med hög ledningsförmåga. Framsteget banar väg för nyskapande och mer energieffektiv tryckt elektronik. Resultaten publiceras nu i Nature Communications.
Femtioåring med mål att främja demokratin
Folkhögskollärarprogrammet vid Linköpings universitet har fyllt femtio år. Men målet att stärka och utveckla demokratin är lika aktuellt som vid starten, om inte mer. – Med en ökad polarisering i samhället är folkhögskolornas roll nu viktigare än någonsin, säger Louise Malmström, ansvarig för programmet.
All time high för sökande till LiU
Aldrig har så många sökt utbildningar på LiU som i år. Antalet studenter som valt Linköpings universitet som sitt förstahandsval ökade med totalt elva procent jämfört med förra året. Det visar statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR). Och det är sökande till enskilda kurser som ökat mest.
Nätverkande på arbetsmarknaden kan minska könssegregation
Många människor hittar jobb genom sina sociala nätverk och arbetsgivare tenderar att anställa genom sina nätverk. Denna nätverksbaserade rekrytering har av forskare länge ansetts öka segregeringen av arbetsmarknaden. Nu visar dock forskare vid Linköpings universitet och Ramon Llull University att denna uppfattning måste revideras. I en artikel i Science Advances uppmärksammar forskarna en tidigare oidentifierad mekanism, den trojanska mekanismen, som visar att nätverksbaserad rekrytering ofta minskar, snarare än ökar, segregation.
Jonpumpen ska kunna användas i behandling av hjärncancer
Trots kirurgi och efterbehandling i form av cytostatika och strålning återkommer ofta elakartade hjärntumörer. Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med medicinska universitetet i Graz, visat i cellförsök att en jonpump kan användas för mer precis läkemedelsdosering i hjärnan vilket leder till mindre biverkningar vid cytostatikabehandling.
Studera på distans: En sorts frihetskänsla
Helena Graham, som läser HR-programmet, har just avverkat en fyra timmars digital föreläsning och är lite mör. Men i det stora hela tycker hon att det funkar bra att plugga på distans. Att kunna styra var och när hon pluggar passar henne. Nackdelen är att studentlivet blir lidande.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-04-22