Sveriges snabbaste superdator invigs
Torsdagen den 24 januari invigs Sveriges mest kraftfulla superdator Triolith av Vetenskapsrådets generaldirektör Mille Millnert. Superdatorn finns på Nationellt superdatorcentrum, NSC, Linköpings universitet.
Superdatorn Triolith består av inte mindre än 1200 beräkningsservrar, som var och en innehåller 16 kärnor. På den internationella Top500-listan hamnar Triolith på plats 83. I ett specialtest presterade Triolith 303,7 teraflops, vilket innebär 303,7 biljoner flyttalsoperationer per sekund.
Hela satsningen finansieras av Vetenskapsrådet genom satsningen SNIC, Swedish National Infrastructure for Computing.
NSC har redan idag runt 650 professionella användare från olika universitet, högskolor och forskningsinstitut i landet. Det handlar om ett brett spektrum av forskningsområden, som klimatsimuleringar, nya material och molekyler med nya egenskaper, beräkningar av hur blodet virvlar och strömmar i människokroppen eller hur luft strömmar runt flygplanskroppar.
Triolith invigs 24 januari 2013, kl 13.00, av generaldirektören för Vetenskapsrådet Mille Millnert. Närvarar gör bland andra även Helen Dannetun, rektor för Linköpings universitet samt Jacko Koster, förståndare för SNIC.
För mer information kontakta
Patrick Norman, föreståndare för NSC, panor@nsc.liu.se 013 28 16 88
Relaterade länkar
Ny tjänst ger effektivare beräkningar, LiU nytt
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Nu kan du åka med i framtidens bussar
Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.
Här rullar forskningen fram
För fem år sedan skrev LiU och VTI under ett strategiskt samarbetsavtal. Nu rullar de självkörande bussarna på Campus Valla – projektet ELIN är ett konkret och synligt resultat av avtalet.
Klimatmecka under en vecka för LiU-forskare
FN:s klimatkonferens är igång och har samlat världens länder. Bland nästan 30 000 delegater finns också två forskare från Linköpings universitet.
Tre LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows
Tre LiU-forskare, Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Genom femåriga forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.
Trådlös kommunikation på metervara
Är det dålig täckning för mobilerna? Köp då några meter radioremsa och sätt upp den där den inte syns. Forskare vid LiU och Ericsson har tillsammans tagit fram en patenterad teknik som kommer att göra detta möjligt; antenner på metervara.
Kastrering av män byggde på kunskap om kvinnans kropp
För män med prostataproblem var kastrering länge en behandlingsmetod. Men besluten om kastrering i början av 1900 grundade sig i att man trodde att mannens prostata motsvarade kvinnans livmoder. En ny avhandling från Linköpings universitet vänder på föreställningen om mannen som norm i medicinhistorien.
Kan idrott för tjejer bidra till bättre integration?
Kan satsningar på idrott riktade speciellt till tjejer i utsatta bostadsområden bidra till minskad segregation? Det ska Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, undersöka i ett nytt forskningsprojekt.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-12-06