Hide menu

The requested page is not available in the preferred language.

To the next available page.

The requested article is available in the following languages.

Page in Swedish.

Första miljonerna utdelade ur Norrköpingsfonden

Shaofang Gong och hans forskarteam fick storslam, närmare tre miljoner kronor till projektet Smart stad, när Norrköpings fond för forskning och utveckling nu fördelat de första sju miljonerna.

Norrköpings fond för forskning och utveckling är på 20 miljoner kronor som ska fördelas inom högst fem år. Kommunen har inrättat fonden för att stödja och stärka Norrköpings långsiktiga utveckling få en högre utbildningsnivå i kommunen, utveckla kommunens verksamhet och stärka forskningen vid Campus Norrköping.

Shaofang Gong

I denna första omgång fördelades drygt 7, 3 miljoner till sex olika projekt.  Störst bidrag, drygt 2,9 miljoner fick Smart stad med Internet of Things, trådlösa prylars internet, där professor Shaofang Gong och hans forskarteam vid ITN, Campus Norrköping, ska arbeta med att sänka energiförbrukningen i hyreshus i samarbete med Hyresbostäder. Samma teknik ska också användas för miljöövervakning i såväl centrala Norrköping som i Beijing, Kina, då i samarbete med ett kinesiskt universitet.

1,6 miljoner får också professor Björn-Ola Linnér och Centrum för klimatpolitisk forskning för att utveckla en beslutsarena, en visualiseringsplattform för hållbarhetsplanering och klimatanpassning. Projekt drivs i samarbete med SMHI, Visualiseringscenter och många fler.

- Det är fantastiskt roligt! Det här är en möjlighet att skapa något unikt i Europa, säger Björn-Ola Linnér till Norrköpings Tidningar.

1,5 miljoner går till ett samarbete mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet som ett första steg i ett långsiktigt arbete med att utveckla skolan. Två personer ska nu utbildas till licentiatnivå, i teknikens didaktik respektive naturvetenskapens didaktik.  Som mottagare står Tommy Fabricius, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun, Jörgen Nissen, prefekt på ISV, och Thomas Ginner, föreståndare CETIS.

1 miljon kronor gå till utvecklingen av bioelektroniken som utvecklas av Igor Zozoulenko, Klas Tybrandt och professor Magnus Berggren på ITN. Pengarna ska användas för att simulera och modellera jonkretsar i samarbete med bland annat Acreo i Norrköping.

Två lite mindre projekt har också beviljats pengar i denna första omgång:

260 000 kronor går till en tremånader lång pilotstudie kring insyn och styrning av kommunala bolag. Finns det risk för korruption och hur kan ansvar i så fall utkrävas? Ett samarbetsprojekt mellan Gissur O Erlingsson på CKS och forskare vid Lunds universitet och Linneuniversitetet.

20 000 kronor får också Kosta Economou med flera på KSM/ISAK för projektet Kulturstaden Norrköping. De ska ta fram en projektbeskrivning av hur en så kallad Kultivator kan skapas som på sikt ger fler arbetstillfällen inom den kreativa näringen.

Kommunen har hittills fått in 46 ansökningar och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist intygar att det varit ett svårt uppdrag att välja de bästa, men att de också velat ha en bredd i projekten.

Ytterligare en omgång pengar kommer att delas ut under året.