Göm menyn

Jonas Gardell blir hedersdoktor

För sin mångfasetterade beskrivning av ett mörkt kapitel i svensk medicinhistoria utses Jonas Gardell till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.

– Torka aldrig tårar utan handskar är en sorts ”sanningskommission”, säger Jonas Gardell.  Att äntligen få minnas, att äntligen få berätta vår historia.  Jag är hedrad över att bli utnämnd till hedersdoktor i medicin, det visar återigen hur viktigt projektet är.

Jonas Gardells beskrivningar av samhällets och sjukvårdens behandling av aids-sjuka under 80-talet har berört svenska folket. Han vill med böckerna ”Torka aldrig tårar utan handskar” sätta ljus på ett skeende som förträngts och tystats ned.

Jonas Gardell– Det sista året har inneburit ett erkännande för den här historien, och för att den här historien är relevant och angelägen, inte bara för homosexuella utan för hela samhället. Projektet har nog tagits på allvar redan från början, men att jag kan peka på ett hedersdoktorat i medicin vid Linköpings universitet ger det naturligtvis ytterligare tyngd.

Det som skedde i Sverige på 1980-talet kan idag kännas i det närmaste absurt, men understryker betydelsen av att vi delger historien till blivande läkare, sjuksköterskor och andra vårdstudenter.

– Många inom vården gjorde ett fantastiskt och uppoffrande arbete, men det skedde också fruktansvärda saker, säger Jonas Gardell.  Jag är inte ute efter syndabockar, utan efter att få vittna.

Att Jonas Gardell är engagerad i ämnet går inte att ta miste på. Han berättar om läkare som vägrade ta emot homosexuella i operationssalen och patienter som förvägrades respiratorer.

– Det här är något som vi inte har talat om, vi har lagt locket på och förträngt. En av de viktigaste sakerna med ”Torka aldrig tårar . . .” är att få upprättelse, att äntligen få prata om det. Vi måste få berätta om vad som hände.

För den som inte var med på 1980-talet kan det vara svårt att förstå hur tidsandan har förändrats.  Då kunde man säga groteska saker om homosexuella utan att någon höjde på ögonbrynen. Men utifrån det perspektiv av tolerans och respekt vi har idag blir vi upprörda över behandlingen av aids-sjuka i 1980-talets Sverige.

– Det är ingen ursäkt för vad som hände då, men däremot är det en förklaring.

Torka aldrig tårar utan handskar är en metafor för ett samhälle utan empati. Ett samhälle där man skyddade sig mot aids på ett sätt som gick långt utöver de skyddsåtgärder man behövde vidta.  Redan på ett tidigt stadium stod det klart att det handlade om en blodsmitta. Trots den kunskapen hände det att vårdpersonal krävde att man skulle slänga telefoner som HIV-positiva hållit i eller plastade in stolar som HIV-positiva satt på fullt påklädda.  Att döda kropparna inte smittade var också känt, ändå lade man ned dem i svarta sopsäckar och skrev smittofara på.

– Man ville inte ta i en homosexuell kropp. Jag jobbade förresten själv som vårdbiträde då och det fanns personal som menade att jag skulle ha eget uppehållsrum för att inte personalen skulle behöva vara i samma rum som en homosexuell person som kunde sprida aids.

hedersdoktor Jonas GardellJonas Gardell poängterar att man måste våga se sin egen del av någonting, våga se sin egen skuld, även underlåtelseskuld. Det var många som kom med hårresande förslag och uttalanden, men det var också oerhört många som inte sade någonting, som bara teg.

– Vi kan inte säga att vi inget visste. Vi hade en skyldighet att ta reda på vad som hände då, liksom vi har en skyldighet att ta reda på missförhållanden som händer i samhället idag. Vi kan inte alltid komma springande 30 år senare och säga att vi ingenting visste. Vi har en skyldighet att ta reda på, och ställa oss över rådande fördomar och rådande consensus.

Samtidigt vill Jonas Gardell påpeka att förändringarna i samhället inte har skett av sig självt.

– Det är inte så att dessa förändringar har givits oss gratis. De är resultatet av politiskt arbete och personligt mod av oss som gick före.

Skammen är en annan springande punkt i berättelsen om aids och HIV. Medicinhistoriskt har man betraktat epidemier på tre sätt. Det ena är som ett straff från gud. Det andra är att det är självförvållat, man ska inte tycka synd om den sjuke utan den sjuke får skylla sig själv, och det tredje är att det är naturens sätt att korrigera ett missförhållande. Alla dessa tre synsätt kom fram i förhållande till aids. Det självförvållande perspektivet kommer upp än idag när man talar om HIV.

– Det är fortfarande en sjukdom där vi delar upp i sjuka i skyldiga och oskyldiga.  Jag kontaktas nästan dagligen av människor med HIV och aids och alla vittnar om hur förlamande skammen är än idag.

Jonas Gardell återkommer till hur viktigt det är att få berätta. Och då inte bara om vad som hände då, utan även att vi måste prata om sjukdomen idag. Samtidigt kan det vara svårt att prata om sjukdomen utan att skuldbelägga.

- När du blir smittad idag, kan du inte säga att du inte visste. Du vet att du ska använda kondom, vilket gör att många sjuka skuldbelägger sig själva. Därför måste vi prata om det utan att skämmas, prata om hiv ur alla aspekter.

Homosexualiteten är skuldbelagd och sjukdomen är skuldbelagd. Även kvinnor som lever med HIV idag är osynliggjorda, genom att man i västvärlden fortfarande förknippar sjukdomen med homosexuella män.

- Allt handlar om att vi måste våga prata om det. Och att våga prata om det utan döma och skuldbelägga.  Det finns inget som är rätt eller fel vad gäller samlevnad och sexualitet.

Jonas Gardell blir nu hedersdoktor för andra gången, sedan tidigare är han hedersdoktor i teologi vid Lunds universitet.

– Jag antar att det är en smula ovanligt att en komiker blir hedersdoktor inte bara en utan två gånger. För mig handlar det inte bara om att komma och ta emot en hatt utan om att bli inbjuden till samtal. Jag tänker att det här är ett sätt att säga att ”vi tycker det du gör är intressant, vi vill gärna diskutera det här med dig”. Och då gör vi det som jag säger att vi måste göra – vi pratar om det.

 

Text: Susanne B Karlsson
Foto: Thron Ullberg

  • Jonas Gardell kommer att hålla en öppen föreläsning och promoveras till medicine hedersdoktor vid installations- och promotionshögtiden vid Linköpings universitet den 16-17 maj.

2013-02-19
Kommentera artikeln: RSS med de senaste kommentarerna på den här artikeln

Stängt för nya kommentarer.

2013‑02‑22 12:10
Jag som både medborgare och även anställd vid LiU är mycket stolt över att Jonas Gardell blivit hedersdoktor vid Linköpings Universitet.
Det är ytterligare ett erkännande för en av Sveriges störste och bästa författare.

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Stort steg upp för LiU på global rankning

Linköpings universitet tar ett rejält kliv uppåt på en ny global rankning. QS World University Rankings placerar LiU på plats 329 bland världens universitet – vilket innebär ett lyft på 33 platser jämfört med ifjol.

Kostnadsanalyser gör företagen cirkulära

Livscykelkostnadsanalyser är ett kraftfullt verktyg för att göra företag mer resurseffektiva och få dem anamma nya affärsmodeller. Men samtidigt finns flera faktorer som bromsar användningen. ”Money talks”, säger forskaren Marianna Lena Kambanou.

Ensamma kan få hjälp - på distans

Omkring fem procent av befolkningen i Sverige uppger att de känner sig ensamma, ofta eller alltid. Doktoranden och LiU-alumnen Anton Käll studerar metoder med internetbaserad kognitiv beteendeterapi för att hjälpa personer med ensamhet.

Nytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymerer

Ett internationellt forskarlag med forskare från bland annat Linköpings universitet, Deutsches Museum och det tekniska universitetet i München har utvecklat en metod för att tillverka tvådimensionella polymerer endast ett molekyllager tjocka. Polymeren skapas på en fast yta med hjälp av ljus. Upptäckten banar väg för utvecklingen av nya ultratunna och funktionella material. Resultaten är publicerade i Nature Chemistry.

Så kan AI och människan samarbeta

AI som inte tar hänsyn till mänskliga operatörer skapar problem. Nu bygger LiU-forskare ett system där artificiell intelligens och människan arbetar tillsammans med att övervaka flygtrafik.

Läkemedel mot epilepsi kan utvecklas från kåda

Nya molekyler, utvecklade av LiU-forskare, har lovande egenskaper för att kunna utvecklas till läkemedel mot epilepsi. Bland annat har flera av molekylerna anti-epileptisk effekt, enligt en studie som publiceras i tidskriften Epilepsia.

Lockades till LiU av cykling och miljöforskning

2011 kom Emily Rodriguez från USA till Linköping. Hon tog en masterexamen i miljövetenskap och jobbade sedan i Rom, New York och Bryssel innan hon återvände till Linköpings universitet. Nu skriver hon sin doktorsavhandling om hur Sverige kan minska koldioxidutsläppen.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-06-11