Göm menyn

Kvinnliga LiU-alumner i näringslivets topp

Flera kvinnliga LiU-alumner återfinns idag på toppjobb i näringslivet. På en färsk lista över de 125 mäktigaste kvinnorna i det svenska näringslivet har inte mindre än sexton läst på Linköpings universitet.

Framför allt är det civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi som fungerat som en språngbräda mot inflytelserika positioner i näringslivet. Hela tretton av de sexton LiU-alumnerna är gamla I-are.

maria carellgunilla nordstromAllra högst bland LiU-alumnerna ligger Gunilla Nordström med en åttonde plats. 2007 lämnade hon ett toppjobb på Ericsson för att bli Asien-chef för Electrolux Vitvaror, där hon under de senaste åren haft i uppdrag att öka företagets marknadsandelar i denna del av världen. Gunilla Nordström har arbetat utomlands ända sedan 1989. Grunden för karriären las i Linköping under 80-talet när hon läste till civilingenjör i industriell ekonomi.

Från I-linjen kommer också Karin Jarl Månsson (plats 28), som är vd för Eon Värme och ingår i Eons nordiska koncernledning, liksom Ulrica Steg (34), idag ansvarig för Teliasoneras svenska mobilverksamhet. Maria Carell (37) har läst internationella ekonomprogrammet med fransk inriktning och är idag vd för läkemedelsbolaget Medas verksamhet i USA.

På listan återfinns ytterligare en lång rad av tidigare I-teknologer från Linköping: Charlotte Bergman, vd för Strängbetong (39), Victoria Strand, affärsområdeschef för Ericsson i Gulfregionen (44), Marie Bredberg, vd för Combitech (49), Åsa Severed, vd för tryckerikoncernen Elanders verksamhet i Sverige och Polen (51) och Jenny Sjödahl, affärsområdeschef för ABB Control Technologies, alltså med ansvar för verkstadsjättens styrsystem för processindustrier (57). Den senare läste I-linjens internationella inriktning.

I-alumnerna Ingela Hålling (64) och Ulrika Hesslow (84) är också båda affärsområdeschefer på ABB, den ena med inriktning mot transmissionslösningar för kraftnät, den andra mot lågspänningsprodukter i bl.a. pumpar och fläktar.

Yvonne Mårtensson (plats 85) är vd för Cellavision som utvecklar automatiska system för analys av blod och ännu en civilingenjör i industriell ekonomi från Linköping. Detsamma gäller Cecilia Hedqvist (108), vd för Stockholm Gas AB.

På plats 117 återfinns civilekonomen Helena Stjernholm, som idag är Norden-vd för riskkapitalbolaget IK Investment Partners. Strax efter kommer ännu en I-are, Kajsa Lundfall (121), försäljningsdirektör på Dialect och civilekonomen Ann Krumlinde (124), Sverigechef för Danske Bank.

Det är tidningen Veckans Affärer som varje år rankar näringslivets mäktigaste kvinnor.

Läs hela listan

Foto: Gunilla Nordström och Maria Carell har båda läst på Linköpings universitet. Nu har de internationella toppjobb för vitvarujätten Electrolux respektive läkemedelsbolaget Meda.


Lennart Falklöf 2013-03-12Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nu kan du åka med i framtidens bussar

Nu börjar Linköpings första självkörande buss att rulla på Campus Valla. Från och med idag finns möjligheten att åka med i detta rullande forskningsprojekt.

Här rullar forskningen fram

För fem år sedan skrev LiU och VTI under ett strategiskt samarbetsavtal. Nu rullar de självkörande bussarna på Campus Valla – projektet ELIN är ett konkret och synligt resultat av avtalet.

Klimatmecka under en vecka för LiU-forskare

FN:s klimatkonferens är igång och har samlat världens länder. Bland nästan 30 000 delegater finns också två forskare från Linköpings universitet.

Tre LiU-forskare blir Wallenberg Academy Fellows

Tre LiU-forskare, Emil Björnson, Magnus Jonsson och Marcin Szczot, har utsetts till Wallenberg Academy Fellows. Genom femåriga forskningsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.

Trådlös kommunikation på metervara

Är det dålig täckning för mobilerna? Köp då några meter radioremsa och sätt upp den där den inte syns. Forskare vid LiU och Ericsson har tillsammans tagit fram en patenterad teknik som kommer att göra detta möjligt; antenner på metervara.

Kastrering av män byggde på kunskap om kvinnans kropp

För män med prostataproblem var kastrering länge en behandlingsmetod. Men besluten om kastrering i början av 1900 grundade sig i att man trodde att mannens prostata motsvarade kvinnans livmoder. En ny avhandling från Linköpings universitet vänder på föreställningen om mannen som norm i medicinhistorien.

Kan idrott för tjejer bidra till bättre integration?

Kan satsningar på idrott riktade speciellt till tjejer i utsatta bostadsområden bidra till minskad segregation? Det ska Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, undersöka i ett nytt forskningsprojekt.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-12-06