Göm menyn

Cannabisbruk vanligt bland studenter

En av fem studenter vid Linköpings universitet har använt cannabis under det senaste året. Användningen är större vid de tekniska och filosofiska fakulteterna. Det visar ett studentarbete från Högskolan i Skövde.

CannabisrökningCamilla Meijer, student i folkhälso-
vetenskap, har i sitt examensarbete studerat cannabis-
bruket bland LiU: s studenter och deras attityd till cannabis. En webbaserad enkät skickades ut till alla programstudenter i termin fem.

Svarsfrekvensen var 34 procent. Resultatet visar att en dryg tredjedel (37 procent) någon gång använt cannabis och att 19 procent använt cannabis under det senaste året. Män använder drogen betydligt mer än kvinnor. Undersökningen visar också att studenterna har en relativt accepterande attityd till cannabis.

Trots att svarsfrekvensen i studentarbetet är låg så tar Studenthälsan uppgifterna på allvar.

Jonas Blom- Det är ändå tusen studenter som svarat, säger Jonas Blom, studentsocial kontaktperson på Studenthälsan.

De har samarbetat med studenten Camilla Meijer i undersökningen genom att bidra med frågeställningar och hjälpa till med utskicket till studenterna.

- Vi har haft diskussioner om vi själva skulle göra en kartläggning eftersom vi inte haft siffror på cannabisanvändningen. Oavsett utbredning så behöver vi jobba med frågan. Så vi ser den här undersökningen som en början på arbetet, säger Jonas Blom.

Studenthälsan har hittills främst fokuserat på alkoholförebyggande arbete.

- Men det innebär inte att vi bortser från utbredningen av cannabis och andra droger bland studenterna. Vi har uppe det till exempel i våra fadderutbildningar och i det samarbetsforum vi har tillsammans med kommunerna, polisen och länsstyrelsen.

Den ökande acceptansen till cannabis kan bero på hur situationen ser ut i delar av övriga världen, där bruket i många länder är betydligt mer socialt accepterat. Det gör att många unga inte ser så allvarligt på cannabis, tror Jonas Blom.

Under senare år har flera vetenskapliga studier visat på negativa effekter av regelbunden cannabisanvändning. En färsk broschyr från Statens folkhälsoinstitut visar att det kan hämma den psykiska utvecklingen och därmed påverka personligheten. Minnet, koncentrations- och inlärningsförmågan försämras. En regelbunden cannabisanvändning ökar också risken för psykisk sjukdom som depression, ångest, kortvariga psykoser, panikångest och schizofreni.

- Vi ska sprida broschyren bland studenterna. Oavsett om problemet är litet eller stort bland dem så behöver vi jobba med det.

Som en följd av den här undersökningen har en LiU-student nu hört av sig och vill skriva en uppsats om cannabis bland studenterna.

- Det känns bra att det är fler som vill lyfta frågan, det finns ett stort intresse och det är viktigt att diskussionen kommer upp till ytan. Skulle resultatet bli liknande så stärker det också bilden av hur utbrett användandet är.

Foto: Istock-photo


Eva Bergstedt 2014-03-31Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18