Göm menyn

Makt och vanmakt

Martin Kylhammar spikar upp årets Humanistaffisch

Det är 20-årsjubileum för Humanistdygnet och makten står i fokus. Hur värnar vi vår integritet mot modernitetens maktinstitutioner: masskommunikation, vetenskap och politik? Mark Levengood talar in dygnet som startar den 6 oktober.

Birgittasystrarnas självvalda "utanförskap", MC-kulturen, musikens makt att dupera (Mozarteffekten), vårt hem – Carl Larsson eller Ikea?, övermakt och underkastelse, Åsa-Nisse och judisk humor i koncentrationslägren.

Kasten tycks hisnande under årets humanistdygn, men den sammanhållande länken är makt – och vanmakt.

- Människor med makt kan idag till och med säga att de tycker det är kul att ha makt. De uttrycker ofta glädje och stolthet över att kunna styra och ställa. Det är något nytt och hänger samman med en väldigt viktig förändring av vårt sätt att se på makt, säger Martin Kylhammar, professor på Tema Kommunikation.

I närmare ett decennium har han nu jobbat med evenemanget, som är ett samarrangemang mellan Filosofiska fakulteten på LiU, studentkåren på filosofisk fakultet, StuFF, Östgötacorrespondenten, länsmuseet och Stifts- och landsbiblioteket.

Två nyheter detta jubileumsår: ett program i Domkyrkan efter det att salongerna i länsmuseet avslutats på fredagskvällen, och en geografisk förflyttning av Humanistnatten från Nationernas Hus till Kårallen på Campus Valla.

- Det passade bra då StuFF firar 10-årsjubileum i år, säger Martin Kylhammar.

StuFF svarar för studentvärdarna under dygnet. Ett 25-tal "kulturkoftor" som förutom kicken att alls vara med också bjuds lite förtäring tillsammans med andra medverkande och inblandade.

- Typ gulaschsoppa, beskriver Martin Kylhammar.

Humanistnatten är nämligen ett ideellt arrangemang. Förra året slogs publikrekord med 6000 inräknade besökare. I år väntas nytt rekord.

- Det är helt enkelt ett himla bra program!

Späckat och spännande. Men det kan bli svårt att välja mellan salongerna, som vanligt pågår tre parallella.

"Kändisen" Mark Levengood avlöses av Mozart med gästspelande dirigenten och pianisten Glenn Mossop och klarinettisten Staffan Mårtensson. Därefter intar den världsberömde sitarspelaren Roop Verma sin salong. Han har utforskat ljudets universella makt och fått den amerikanska utmärkelsen "Humanities Award for 2006". Ad Libitum och Jan Allan framträder i Domkyrkan framåt kvällen.

Och som vanligt medverkar en rad professorer och andra tänkare från LiU. Och som vanligt bjuder studenterna också på musik, LiHtösen mellan salongerna på fredagen och Lithe Blås fram på Humanistnatta i Kårallen. Då utlovar StuFF också studentspex och teatersport. Dessutom lär kårordförande Axelsson själv framföra en jubileumsbalett … Missa inte det kalaset!

Naken under kappan är den lockande titeln på den litterära frukosten på Stifts- och landsbiblioteket med författaren Margareta Strömstedt. Utdelningen av Tage Danielsson-priset avslutar dygnet. Årets pristagare är Erik Blix som prisas för sin politiska satir, ett val som Tage Danielsson skulle ha gillat. Som allra sista punkt blir det paneldebatt kring medias makt och ansvar.

- Mycken makt utövas på ett gott vis. Men makt är inte minst att få andra att göra, tänka och känna sådant de inte vill. Ofta med så raffinerade manipulationer att vi inte ens inser vad vi utsätts för. När makten utövas på detta vis reses en humanistisk grundfråga. Den handlar om de vanmäktiga, skriver Martin Kylhammar i sin programförklaring för Humanistdygnet 2006.


Gunilla Pravitz Tue Oct 03 12:00:29 CEST 2006Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

"Kommunerna kommer inte klara välfärden"

– ”Kris” är alltid ett starkt ord. Men faktum är att kommunsektorn står inför två rätt akuta kriser framöver, säger Gissur Ó Erlingsson, en av tre forskare bakom SNS Konjunkturrådsrapport 2019.

Mycket LiU på Kunskapskanalen

Under tre dagar i slutet av februari sänds inte mindre än tio forskarföreläsningar på Kunskapskanalen. Blodflödesbaserad metod för 3D-mätning av hjärtflöden inleder serien fredagen den 22 februari.

Ny LiU-forskning att se fram emot

Flyktingmottagande, inkludering, utbildningspolitik och organisering av hemtjänst. Det är fyra forskningsprojekt vid Linköpings universitet som beviljas pengar från CKS forskningsmedel.

Vi tolkar fakta dåligt när det handlar om invandring

Vår förmåga att analysera fakta grumlas av våra politiska åsikter. Det visar en studie om invandring och kriminalitet. Forskarna från Linköpings universitet har publicerat resultaten i den vetenskapliga tidskriften Behavioural Public Policy.

LiU utreder fuskande student

En arbetsgrupp utreder nu den LiU-student som fått sitt resultat på högskoleprovet indraget på grund av fusk. Om antagningen bygger på felaktiga grunder blir konsekvensen med största sannolikhet att studenten inte får fortsätta utbildningen.

AI-forskning kräver storsatsning på infrastruktur

”Vi har överlevt AI-vintern, nu behöver vi infrastruktur för att bryta isen". Orden kommer från Anders Ynnerman, LiU-professorn som återigen står på barrikaderna för att samla svensk forskning och finansiärer till gemensamma krafttag.

Paradigmskifte ger supersnabba superdatorer

”Inom bara några få år finns superdatorer framme som arbetar i exaflops. Vi står nu mitt i ett paradigmskifte ”. Det sa Thomas Sterling, ikon i superdatorvärlden och professor vid Indiana University, på besök vid NSC och LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Fri Feb 15 10:03:32 CET 2019