Göm menyn

Miljonsatsning på datalogiskt tänkande i skolan

Elever i grundskolan får ingen utbildning i datalogiskt tänkande. Fredrik Heintz, docent i datalogi, har fått en dryg miljon från statliga Vinnova för att börja ändra på den saken.

Fredrik HeintzDigitaliseringen i samhället växer allt mer, men grunderna i programmering och hur datorer och internet fungerar lärs inte ut i skolan.

- Eleverna måste få en förståelse för den digitala världen på samma sätt som de lär sig fysik eller kemi, säger Fredrik Heintz som utöver sin egen forskning har ett stort intresse för utbildningsfrågor från grundskolan och uppåt.

Med mer kunskap om hur datorer fungerar skulle fler kunna ta kontroll över dem och utnyttja dem som kraftfulla verktyg, menar han.

- Våra hem är dessutom sårbara, om man inte har förståelse för både risker och möjligheter så är man mer utsatt. Det har inte minst den senaste tidens DN-artiklar om bristande datorsäkerhet visat.

Kunskapsbristen har även en demokratisk aspekt, påpekar Fredrik Heintz. De få som besitter kunskapen har makt att styra över utvecklingen.

- Alla som saknar grundläggande kunskap har svårare att förstå viktiga lagar som rör exempelvis integritetsfrågor kring den ökande övervakningen i samhället.

Ett konkret exempel är FRA:s övervakning.

- De ska bara lyssna på trafik som passerar landets gränser, men om jag skickar epost till någon i Sverige så kan den mycket väl gå via en utländsk server och därmed betraktas som trafik till utlandet.

Även om flera gymnasieskolor håller programmeringskurser så är de av varierande kvalitet, tycker Fredrik Heintz.

- Det innebär att vi får börja från noll med programmering och annat för de studenter som börjar med datavetenskap idag. Vi vill höja nivån på gymnasieeleverna.

I Finland införs programmering i skolorna 2016 och i Storbritannien finns undervisning i datavetenskap från årskurs 1.

Fredrik Heintz ska nu via miljonanslaget från Vinnova ta fram konkreta aktiviteter för datalogiskt tänkande i grundskolan och även göra en forskningsöversikt över området. Han gör detta tillsammans med Linda Mannila, gästlektor på Institutionen för datavetenskap, IDA.

- Eftersom det inte finns något särskilt ämne som tar upp datalogiskt tänkande kommer vi att ta fram aktiviteter inom ramen för dagens läroplan i ämnen som svenska, naturvetenskap och samhällskunskap. Vi kommer att jobba tillsammans med Linköpings kommun där vi nu söker intresserade lärare.

Sedan flera år tillbaka är han också engagerad i flera programmeringsaktiviteter för barn i skolan. Däribland via datortävlingen Databävern (bilden nedan) som vänder sig till elever från årskurs 2 till och med gymnasiet. Den startade i Litauen för tio år sedan och målet är att på ett lekfullt sätt låta eleverna bekanta sig med programmering, logiskt tänkande och problemlösning. Tävlingen är internationell med deltagare från bland annat Japan, Sydkorea, Kanada och Europa, förra året deltog närmare 800 000 elever. Den genomförs andra veckan i november.

- I år har vi 11 000 elever anmälda från 148 svenska skolor.

Finalen hålls på Linköpings universitet den 6-7 december.

- Då bjuder vi in de fem bästa eleverna i varje kategori. Det blir finaltävling och program för den medföljande familjen.

Bild från Databäver-tävling

Databävern


Eva Bergstedt Tue Nov 04 16:50:36 CET 2014Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Lantbruket en garant för fred och frihet

Det krävs en omvärdering av lantbrukets roll i samhällsdebatten. Nu behövs en storsatsning på innovationer, såväl för att mätta världens ökande befolkning som att undvika ännu fler krig och kriser, skriver LiU-forskaren Per Frankelius i tidskriften Lancet.

Han får fler att fatta matte

Det började med hjälp till klasskompisarna, fortsatte med vikariat som mattelärare och eget läxhjälpsföretag. Nu har LiU-studenten Björn Runow en egen Youtube-kanal där han i korta klipp förklarar matematikens mysterier.

Från LiU-student till minister

Åsa Lindhagen läste till civilingenjör på Linköpings universitet. Drygt tio år senare är hon jämställdhetsminister. Hon ger dagens studenter rådet att ibland stanna upp och reflektera.

Högtidlig invigning med överraskningar

Så där ja! Med tal, mingel, fanfar och ett par rejäla överraskningar invigdes forskningsprogrammet Agtech på onsdagskvällen. Planerna för framtiden är stora.

Delningsekonomin behöver både hjärta och plånbok

Det behövs både hjärta och plånbok för att få kollaborativ konsumtion – eller ägodelning – att fungera. Vissa verksamheter är mer ideella, andra mer affärsmässiga, men båda sidorna är lika viktiga. Det visar en ny avhandling vid LiU.

Teknikintresset ligger inte i generna

Vem bjuder du in för att lösa ett tekniskt problem tillsammans med dig? Kan det vara vårt fel att tjejer tappar intresset för teknik en bit upp i tonåren? Frågorna ställs av Ulrika Sultan, teknikpedagog och LiU-doktorand, under IVA:s Vera roadshow.

Ungas vardagsproblem inte alltid ohälsa

Larmen om den ökande psykiska ohälsan bland unga kan vara kraftigt överdrivna. Den slutsatsen drar LiU-forskare efter att ha studerat de ungas svar i nationella undersökningar. Forskarnas resultat väcker nu stort intresse i Sverige.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Mon Mar 18 14:46:12 CET 2019