Göm menyn

LiU-robot bäst på matlagning

Nao-roboten David

Studentlaget FIA Robotics och roboten David från LiU segrade i en internationell matlagningstävling för robotar som avgjordes i Madrid i veckan.  Laget vann med knapp marginal över tvåan från Mexiko.

Robottävlingen, Humabot Challenge, är den första i sitt slag och lockade åtta lag från hela världen. Tävlingen gick ut på att programmera en robot att utföra tre förutbestämda sysslor i köket. Den ska kunna stänga av en varm spisplatta, identifiera vilka varor som finns i ett skafferi och sedan skriva en inköpslista samt slutligen också laga tomatsoppa.

Efter den första grenen ledde LiU-lagets robot David med stor marginal.

- David gick snabbt fram till spisen, såg vilken platta som var påslagen och stängde av den. Vi fick full poäng plus en tidsbonus, berättar Fredrik Löfgren, en av de tävlande LiU-studenterna.

Nästa gren visade sig vara svårare. Roboten hittade i köket och öppnade skafferidörren, men hade sedan problem att identifiera vad som fanns däri. David klarade ett av objekten, ett paket müsli, medan den mexikanska roboten identifierade två. De övriga lagen hade ännu större problem med uppgiften vilket innebar att LiU-laget behöll ledningen efter den andra grenen, om än en knapp sådan.

Den tredje uppgiften, att laga tomatsoppa, hade David klarat bra på träning så grabbarna i FIA Robotics kände sig relativt säkra. Tyvärr tappade roboten tomaten på golvet.

– Roboten David blev väl nervös. Men lyckligtvis hade alla de andra lagen också problem och ingen robot klarade uppgiften. Domarna lät alla lagen göra ett par försök till, men ingen lyckades. Vi vann därför tävlingen med de poäng vi fått i de två första grenarna, berättar Fredrik Löfgren.

Fredrik Heintz, universitetslektor och docent i datalogi på Institutionen för Datavetenskap, är mer än nöjd med lagets insats.

- Flera av studenterna går andra och tredje årskursen och det är härligt att de upptäcker att de trots begränsade resurser kan göra resultat som står sig i konkurrensen, säger han.

Det är heller inte någon enkel uppgift att koordinera en robots händer, fötter, armar och ben och bedöma avstånd utifrån data som kommer in från kameror.

- Visst kan vi bygga robotar idag som klarar detta under vissa typer av förhållanden. Utmaningen är att bygga robusta system som fungerar i alla miljöer och situationer. Där har vi en bit kvar inom forskningen, säger Fredrik Heintz.

Det vinnande lagetDet tävlande LiU-laget har nu kommit hem efter ett par intensiva dagar.

- Vi hade jätteroligt! Det är psykiskt påfrestande med sådana här tävlingar när man startar roboten och sedan bara kan stå bredvid och titta på. Men det ger samtidigt en stor tillfredsställelse när roboten gör som man har sagt åt honom att göra. Vi har också fått se många häftiga robotar och pratat med flera framstående forskare! Där fanns verkligen det absolut senaste inom humanoida robotar, berättar Fredrik Löfgren.

LiU-laget på plats i Madrid bestod, förutom av Fredrik Löfgren, också av Fredrik Bengtsson, Tore Haglund, David Bergström och roboten David. På hemmaplan dessutom Jon Dybeck, Mikael Szreder, Daniel Rapp och Sebastian Gustafsson. Alla är de studenter vid Linköpings universitet, förutom robot-David som arbetar på Institutionen för Datavetenskap.

Tävlingen ingick som en del i den vetenskapliga konferensen 2014 IEEE-RAS International Conference on Humanoid Robots, som i år hölls i Madrid, Spanien, 18-20 november.

Foto Tore Haglund