Göm menyn

Utökat samarbete med Sydkorea

Linköpings universitet utökar sina kontakter med Sydkorea. En delegation från LiU och fem andra svenska universitet har nyligen besökt landet för att utveckla forskningssamarbeten och studentutbyten.

– Vi ser ett stort värde i att fler svenska universitet går samman för att utveckla samarbetet med universitet i olika länder. På så vis får vi starkare tyngd och slagkraft i den internationella konkurrens som råder mellan världens universitet. Tillsammans kliver vi in med 140 000 studenter och 2.600 professorer, säger Helena Balogh, koordinator på Internationella enheten.

SeminarieposterI samarbetet, i form av konsortiet SACF (Swedish Academic Collaboration Forum), ingår förutom LiU även universiteten i Lund, Uppsala och Stockholm samt Chalmers och KTH. Det är det första samarbetet i sitt slag som görs mellan så många svenska universitet.

– Resan till Sydkorea var den första vi gjorde tillsammans. Under det närmaste året kommer vi att besöka Kina, Singapore, Indonesien och Brasilien där vi tillsammans med värdländerna arrangerar ett större seminarium för att utveckla existerande och skapa nya samarbeten.

I första hand ligger fokuset på forskningssamarbeten, men även studentutbyten och andra samarbeten är aktuella. Beroende på vilket land som besöks väljs aktuella teman ut och olika forskare deltar varje gång.

Aktuella teman i Sydkorea har varit kreativ ekonomisk tillväxt, hållbar välfärd, funktionella material, hälsoutmaningar med en växande åldrande befolkning samt koldioxidsnåla samhällen.

Charles WoolfsonCharles Woolfson, professor i arbetsvetenskap, var en av de deltagande LiU-forskarna, inom området hållbar välfärd.

– Sydkorea har utvecklat sin ekonomi snabbt under de senaste decennierna men de sociala välfärdsfrågorna har halkat efter. Fattigdomen är hög, inte minst bland äldre människor. Självmordstalen ligger bland de högsta i världen, näst efter Litauen, och det är främst de äldre som begår självmord. Arbetsmarknaden är mycket osäker med flexibla anställningar och tillfälliga kontrakt, när vi var i Sydkorea pågick till exempel en strejk bland arbetare för säkrare villkor för dem, säger han.

Under det två dagar långa besöket hann han utveckla ingående kontakter med sydkoreanska forskarkollegor. Under de närmaste tolv månaderna kommer bland annat tre internationella workshops att hållas i Sydkorea och Sverige i frågor som rör social välfärd .

Seoul-matmarknad– Vi kommer att samarbeta kring välfärdsfrågor och anställningsvillkor och jämföra Sydkorea med de baltiska länderna som haft en liknande utveckling med snabb ekonomisk tillväxt men bristande social utveckling och en osäker arbetsmarknad. Nu när ekonomin i länderna stabiliserats har frågorna om social rättvisa hamnat mer på agendan där och vi hoppas att vårt forskningssamarbete kan bidra till en utveckling inom det området, säger Charles Woolfson.

Från LiU deltog åtta forskare samt representanter för universitetsledning, internationalisering och studentrekrytering.

Representanter-i-Sydkorea

Bilden ovan: Delar av den svenska delegationen.

Foto matmarknad: Helena Balogh

SACF


Eva Bergstedt 2015-05-07Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Hela paletten av vaccinmetoder används mot coronaviruset

Knappt ett år efter att det nya coronaviruset upptäcktes stod de första vaccinerna redo att användas. Utvecklingen har gått rekordfort. Hur skiljer sig coronavaccinerna mot vaccin mot influensa? Och vad händer om viruset muterar?

Hur kunde det gå så snabbt att få fram vaccin mot covid-19?

I december 2020 gav EU ett villkorat godkännande för det första vaccinet mot covid-19, mindre än ett år att det konstaterats att viruset kan smitta människor. Vad möjliggjorde den snabba utvecklingen? Hur går de kliniska prövningarna till?

Vaccin och kroppens immunförsvar

Pågående vaccinering mot coronaviruset väcker många frågor. Vad händer i kroppen när vi vaccineras? Hur har forskarna lyckats ta fram ett vaccin så snabbt? Är vaccinet säkert? Professor Maria Jenmalm, forskare vid Linköpings universitet, förklarar.

Nio miljoner kronor till forskning om megaspel om hållbara energisystem

Forskare vid bland annat Linköpings universitet har fått nio miljoner kronor från Energimyndigheten till ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt där ett megaspel ska tas fram. Megaspelet ska kunna bidra till utvecklingen av framtidens hållbara energisystem i regionen.

Tre forskningsprojekt får pengar från Norrköping

Tre forskningsprojekt får sammanlagt 5,4 miljoner kronor när Norrköpings fond för forskning och utveckling för tolfte gånger delar ut medel från fonden. Det handlar om barnlitteratur, multimediakonst i domteatern och termoelektriska moduler.

Sociala robotar används allt mer inom äldreomsorgen

Sociala robotar i form av exempelvis robotkatter och robothundar blir allt vanligare inom äldreomsorgen. Doktoranden Sofia Thunberg berättar om hur äldrevården kan dra nytta av modern välfärdsteknik på Lunchklubben den 12 maj.

Mångfald av former och material i slöjd, hantverk och formgivningstudenternas examensutställning

I årets examensutställning bjuder slöjd, hantverk och formgivningsprogrammets studenter på en bred repertoar av färg, form, material och metoder. Deras verk är resultatet av tre års studier och experimenterande med det egna skapandet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-05-07