Göm menyn

Sommarmatchen ett jobblyft för studenter

Studenter som deltar i SommarmatchenBra för CV:et. Det tycker de 18 studenter som under sommaren jobbat med Sommarmatchen där de på forskares uppdrag varit med om att vidareutveckla och kommersialisera idéer.

– Jag ville ha ett annorlunda sommarjobb där jag kan stärka mitt CV, istället för att jobba som vaktmästare ännu en sommar, säger Sandra Svanberg.

Sandra SvanbergOch hon tror verkligen att CV:et fått sig ett lyft efter de sex sommarveckor hon arbetat med att utveckla en portal för den nya generationens digitala läromedel.

Hon är kognitionsvetare och läser sista året på masterprogrammet IT Management. Tillsammans med en student som läser medieteknik har hon stöttat forskare vid Institutionen för datavetenskap att komma vidare med deras idé om att utveckla digitala läromedel.

– Vi har lagt grunden för en portal så att forskarna har något att prata kring när de är ute och berättar om sin idé.

Det har varit lärorikt att vara två studenter från olika program som jobbat ihop i projektet, tycker Sandra Svanberg.

– Den andra studenten läser medieteknik och har mer kunskap i programmering medan jag har mer av ett användarperspektiv och hur man skriver texter. Vi har lärt av varandra.

I år är det nionde gången LiU:s Innovationskontor arrangerar Sommarmatchen. Idén är att studenter som är intresserade av innovationer och entreprenörskap ska få en chans att pröva att jobba med det  och använda kunskaper från sin utbildning. Ersättningen är drygt studielånsnivå. Samtidigt får också forskare hjälp med att testa och utveckla idéer de har.

Karin AckerholmKarin Ackerholm är innovationsrådgivare och stöttar forskare och andra anställda med idéer de har grundade i kunskap från LiU.

– Sommarmatchen blir ett sätt att få innovationsprojekten att komma längre med hjälp av studenter. Dessutom lär sig studenterna från olika utbildningar att samarbeta, säger Karin Ackerholm.

14 forskare deltar med sina projektidéer i årets Sommarmatch. De kommer från olika fakulteter och ämnesområden, projekten handlar om allt ifrån utveckling av en app för barn med kognitiva nedsättningar till återtillverkning av produkter, som exempelvis datorer och bildelar.

– Studenterna är fascinerande duktiga. De har inte den djupa kunskapen men kan komma med nya synsätt och  kompletterande kompetens, påpekar Karin Ackerholm.

Victor BromanVictor Broman läser industriell ekonomi och har arbetat med att sälja och marknadsföra analyser för att testa nya substanser som kanske kan bli nya läkemedel.

– Det är jättespännande att få testa ett nytt fält, jag har aldrig tidigare jobbat med läkemedelsbranschen, säger Victor Broman som kommer fortsätta jobba vidare med projektet i höst.

Martin StridOch Martin Strid, blivande civilingenjör i design- och produktutveckling, har arbetat tillsammans med LiU-forskare med att utveckla en ventil till stomipåsar.

– Jag har hjälpt till att göra ventilen möjlig att massproducera och även gjort en prototyp för en förpackning, säger Martin Strid.

Värt att göra riktiga ingenjörssaker som sommarjobb, konstaterar han.

Gruppbilden: Sandra Svanberg, Martin Strid och Victor Broman.

Foto: Peter Modin

Sommarmatchen


Eva Bergstedt 2015-08-19Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Ny rektor vid LiU: Visioner, energi och fötterna på jorden

Jan-Ingvar Jönsson står mitt i corona-dramatiken i sitt jobb på Vetenskapsrådet. Men han är också LiU-professor i medicinsk cellbiologi och den 1 juli axlar han rektorsposten på Linköpings universitet. Nu har regeringen fattat det formella beslutet att anställa honom som ny rektor.

Migration som en del av kulturarvet

Det senaste seklet har samhällsutvecklingen formats av migration. Sverige har gått från att vara ett land man utvandrar från till att vara ett land man invandrar till. Forskare vid bland annat LiU har undersökt hur berättelser om migration, mångkultur och de invandrades erfarenheter blivit en del av det nationella kulturarvet.

Ändrat fokus stärker parrelationer vid demens

Ett rikare liv för par där den ena parten har demens – det är målet för Therése Bielstens forskning. I början av april disputerade hon inom ämnet. ”Jag försöker få ett nytt ljus på demens som kanske kan ge både vården och forskningen ett annat fokus som ett komplement”.

Med inspiration genom samverkan som verktyg

Kan politiska ambitioner om folkhälsa uppnås genom samverkan? Hur går samverkan till i praktiken? Hur upplevs samverkan av de involverade aktörerna?

Fem LiU-projekt får 5,5 miljoner från Norrköpingsfonden

Norrköpings fond för forskning och utveckling delar ut medel till fem forskningsprojekt vid Linköpings universitet. Projekten rör bland annat forskning om artificiell intelligens i matematikundervisningen, skolbesök på Visualiseringscenter och medieanvändning på ett äldreboende.

Slumpen är det svåraste att förstå om evolutionen

Hur kan visualisering göra det lättare för elever att förstå evolutionen? Det har forskare vid Linköpings universitet undersökt i ett samarbete med forskare i Tyskland. Samtidigt har de också tittat på hur man kan förstå hur elever tänker kring evolutionen och vad eleverna kan.

Samverkan och forskning blir undervisning på LiU

Ett forsknings- och samverkansprojekt mellan LiU och VTI är nu också en del av undervisningen. På kursen Datorn som designverktyg får
studenterna visualisera och animera de självkörande bussarna på Campus Valla.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-05-28