Göm menyn

Från arbetsförmedlingens sorger till svenska flaggskepp

Under torsdagen arrangerades för nionde året i rad Helixdagen och en lång rad forskare var inbjudna för att presentera det senaste inom arbetslivsforskning.

Hållbar utveckling i arbetslivet står i fokus för forskningscentret Helix, och det var även det som presenterades i olika former under Helixdagen.

Första talare ut på scen i Konsert och Kongress var Lars Stigendal, expert inom styrning av offentlig sektor, som berättade om riskerna med att fabrikslogiken hängt med in i tjänstesektorn. Bristerna, menade han, som man får i tjänstesektorn av att utgå från en fabrikslogikhelix är tjänster med låg kvalitet, ökade kostnader och ett bristande förtroende hos kunderna.

I vissa fall är ju kunderna även patienter och där får fabrikslogiken än allvarligare konsekvenser.

– Standardiseringar fungerar i fabriker, men när man i sjukvården anger att en läkare måste ta emot nio patienter och besvara tio samtal per dag leder det inte till effektivitet. Man missar att ta hänsyn till att med människor kommer variation och att alla patienter har olika behov, förmåga och preferenser, sa Lars Stigendal.

Från sjukvårdens sorger kastade lundaforskaren Roland Paulsen den 140-hövdade publiken in i en berättelse om arbetsförmedlingens svårigheter. Det var berättelsen om hur han som nydisputerad –och arbetslös – sociolog tvingades in i åtgärder av arbetsförmedlingen. Åtgärder som han några månader senare återkom till arbetsförmedlingen för att studera. Genom öppenhjärtiga intervjuer med arbetsförmedlare framträdde bilden av en yrkesgrupp och en myndighet som sitter fast i ett byråkratiskt ekorrhjul. För att överleva på jobbet fick arbetsförmedlarna jobba fram vissa strategier, till exempel att bortse från vissa regler. En del av problemet med arbetsförmedlingen, menade Roland Paulsen, är att arbete i vårt samhälle anses vara lösningen på allt.

– Är du nyinvandrad i Sverige – börja jobba. Är du sjuk – börja jobba. Men, problemet är att vi rationaliserat bort många jobb, sa han.

Vad gör framgångsrika företag framgångsrika? Den frågan ställde sig Birgitta Södergren från Uppsala universitet och Johan Ancker, Teknikföretagen. De har fokuserat på vad svenska flaggskeppsföretag gör rätt och varför de faktiskt går bra. Bland annat har de undersökt hur de effektivaste företagen organiserar och leder produktionsarbete och utvecklar kompetens. Det de såg var bland annat att dessa företag är bra snabbt kan ställa om efter förändringar och har en god teknikintegration.helix

– Den kanske mest unika konkurrensfördelen som svenska företag har är den starka samverkan mellan fackförbund, inom företaget och med andra företag, sa Birgitta Södergren.

Helix vid Linköpings universitet har under sina tio år som forskningscentrum enbart fått lovord vid utvärderingar. Detta till trots löper forskningscentrets finansiering ut i år, något som föreståndaren Mattias Elg inte ser som ett hinder för ytterligare en Helixdag.

– Vi ska söka fortsatt finansiering på Vinnova och jag kan lova att vi återkommer med en Helixdag nästa år. Vår förhoppning är också att vi i fortsättningen ska kunna driva på utvecklingen av arbetslivsforskning vid Linköpings universitet, sa han.

 

Bilder:
Överst: Avhandlingar och böcker från Helix väckte besökarnas intresse.
Nederst: Birgitta Södergran berättade om varfrö det fungerar så bra att ha industriell produktion i Sverige.


Therese Ekstrand Amaya 2015-10-07Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

"Tokarczuk är ett intressant val. Handke känns dammigare"

LiU-professor Jesper Olsson kommenterar de båda nobelpristagarna i litteratur.

Christopher Sjöwall får årets lokala Fernströmpris

Biträdande professor Christopher Sjöwall är årets lokala Fernström-pristagare. Han forskar om en reumatisk sjukdom som kan drabba många olika organ samtidigt. Forskningen är till stora delar baserad på en unik östgötsk biobank.

EcoWeb - I naturen hänger allting samman

I naturen hänger allting samman, men inte alltid på ett lättförståeligt sätt. Anna Eklöfs projekt förvandlar komplexa ekosystemnätverk till ett intuitivt spel.

Här viker roboten artigt undan

Det är långt kvar tills vi kan samsas med flygande robotar på gator och torg, men årets demonstrationer inom WASP:s arena för publik säkerhet bjöd bland annat på en drönare som artigt viker åt sidan när en människa kommer gående.

Konstnärlig forskning får närmare fyra miljoner kronor

Bidrag för konstnärlig forskning hör inte till vanligheterna för LiU. Men nu får forskaren och konstnären mirko nikolić närmare fyra miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Pengar till forskare inom hälsa, arbetsliv och välfärd

Fysisk träning för hjärtsjuka via videolänk, skolors arbetsmiljö, prioriteringar inom vården och matchning av familjehem. Det är några exempel på blivande LiU-forskning som just fått pengar från forskningsrådet Forte.

LiU-studenter vinner designpris

Sex studenter vid LiU får Designpriset 2019 av Uppsala Stadsmission. Deras trähylla Furin kommer att produceras av stadsmissionens sociala företag Hantverksslussen och säljas i designbutiker både i Uppsala och Stockholm.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-10-11