Göm menyn

Kommunala uppdrag stärker studenters kompetens

Ett samarbete mellan Linköpings kommun och Linköpings universitet har lett till att studenter får testa sina kunskaper som studentmedarbetare. Samtidigt utför de jobb som kommunen behöver hjälp med.

Bild på personer som arbetar med Studentmedarbetare– En win-win-
situation, konstaterar Karin Ström Lehander som är kontakt-
person från LiU:s sida (t v på bilden).

Idén med studentmedarbetare kommer ursprungligen från Danmark och har via Region Skåne spritt sig till flera kommuner och lärosäten i Sverige. I Linköping startade projektet 2014 och andra kullen studentmedarbetare är nu igång. Vid den första omgången deltog tio studenter, detta läsår är de nio. Studenterna kommer från olika utbildningar, de läser exempelvis ekonomi, kulturvetenskap, kognitionsvetenskap och till lärare. De får olika uppdrag i Linköpings kommun beroende på vilka behov som finns där och som kan passa in på studenternas kompetens.

Som studentmedarbetare arbetar de cirka en dag i veckan, parallellt med studierna, och de får betalt för arbetet.

Caroline NorénCaroline Norén, snart färdig med sin masterutbildning i kognitionsvetenskap, är en av de studenter som nappat på erbjudandet (bilden t h). Hon är på kommunens kommunikationsavdelning två halvdagar i veckan där hon planerar och genomför användartester till kommunens nya hemsida som ska släppas i sommar.

– Jag testar innehåll och funktion för att hemsidan ska bli så bra som möjligt. Vi har många målgrupper och försöker testa hemsidan på så många som möjligt. Det här är verkligen ett relevant jobb för min utbildning. Jag får applicera det jag redan lärt mig och inser också att jag faktiskt kan något. Det är skönt att kunna sätta fingret på det när man läst i snart fem år, påpekar Caroline Norén.

Initiativet med studentmedarbetare i Linköping kommer från Faiz Jaber, personalstrateg på Linköpings kommun (bilden ovan).

– Vi är måna om samarbetet med universitetet och vill ta vara på all den kompetens studenterna har. Dessutom vill vi behålla dem i regionen när de tagit sin examen, säger Faiz Jaber.

Studentmedarbetarna får en handledare och uppdragen varierar. En student har till exempel arbetat med ekonomi på miljö- och samhällsbyggnadsenheten, en annan har hjälpt till att utveckla SFI-utbildningen (svenska för invandrare).

Till hösten utökas samarbetet när flera kommuner i regionen kommer att erbjuda platser. Hittills har Motala, Mjölby och Tranås nappat.

– Men vi tror det blir betydligt fler. Det här samarbetet är bra inte minst för de kommuner som annars inte har så mycket kontakt med universitetet, påpekar Faiz Jaber.

Dessutom kommer fyra av Linköpings kommunala bolag att ingå i samarbetet från och med i höst.

– Det här är en fantastisk möjlighet för våra studenter att få prova på relevansen i deras utbildningar. De får känna om de är på rätt väg. Men självklart kommer deras studier i första hand. Det har kommunen verkligen lyssnat på, säger Karin Ström Lehander.

Även Norrköpings kommun och LiU har ett samarbete sedan flera år tillbaka för att få fler studenter till kommunala uppdrag.


Eva Bergstedt 2016-02-25Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Konstgjorda muskler som drivs av glukos

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från sockerarten glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Utvecklingen kan vara ett steg mot möjliga framtida implanterbara konstgjorda muskler eller självgående mikrorobotar som kan drivas av biomolekyler i omgivningen.

I år är LiU en del av O-ringen

Världens största orienteringsäventyr, traditionstyngda och familjevänliga O-ringen, avgörs i år i skogarna runt Finspång och Kolmården. Under veckan gör de allra vassaste elitlöparna upp om LiU-sprinten onsdagen den 24 juli – en tävling som rakt genom industrilandskapet och Campus Norrköping.

IT-studenter lär sig genus

Från och med höstterminen 2019 kommer Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi få en ny kurs som heter ”Mångfald och genus inom applikationsutveckling”.

LiU-professor prisas för kurslitteratur

LiU-professorn Mattias Elg vinner tillsammans med två andra forskare ett av Kurslitteraturprisets hederspriser för en ny bok om kvalitetsstyrning - Quality Management: An introduction.

LiU-doktorand möter Nobel-pristagare

Tim Cornelissen, doktorand på IFM, är en av de unga forskare som bjudits in till årets Nobelmöte i tyska Lindau. 580 studenter, doktorander och postdoktorer få här möjlighet att träffa och diskutera vetenskap med Nobel-pristagare.

Hållbar matproduktion och konsten att expandera naturen

Behovet av mat ökar stadigt. På kort sikt behövs bättre förutsättningar för lantbruket, på lång sikt behöver vi transformera samhället med hjälp av gröna tjänster. Tjänster som till och med expanderar ekosystemet, enligt fyra LiU-forskare i företagsekonomi.

Biogasproduktion kan effektiviseras med rätt val av organiskt material

Hittills har produktionsökning av biogas varit förknippat med en rad problem. Luka Šafarič vid Linköpings universitet har undersökt problemet med att rötslam tjocknar i biogasreaktorn. Hans avhandling visar att vilket organiskt material man matar in i reaktorn påverkar rötslammets tjocklek och i förlängningen effektiviteten.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-06-20