Göm menyn

Mer lärartid studentfråga vid ministerbesök

Helene Hellmark Knutsson på CMIV. Camilla Georgsson syns till höger.

Under fredagen besökte Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, LiU. Studentkåren STuFF hade banat väg för sin viktigaste fråga med en debattartikel redan på torsdagen – när ska studenterna få med lärarledd tid?

Och studenterna fick, genom sina kårordförande, lite tid med ministern under lunchen.
– Idag saknas tyvärr en vilja från politiskt håll att ta tag i problemet, skrev Martina Johansson, ordförande för studentkåren för utbildningsvetenskap och filosofisk fakultet vid LiU i sin artikel.

Men det vill kanske ändå inte minister Helene Hellmark Knutsson hålla med om.
– Hösten 2015 beslöt vi att tillföra nästan 900 miljoner i särskilda kvalitetsmedel för hum/sam och lärarutbildningarna under mandatperioden för att lärosätena ska kunna öka den lärarledda tiden. Den satsningen ska fortsätta mandatperioden ut och vi kommer att följa upp att pengarna används just till det och inte försvinner ned i några svarta hål, kommenterade hon efter lunchen på universitetsklubben.

Ministerbesöken ute på landets lärosäten ska dels ge lärosätena möjlighet att visa delar av sin verksamhet och få tillfälle att föra en dialog om olika frågor, dels ge Helene Hellmark Knutsson möjlighet att på plats höra hur lärosätena följer upp regeringens uppsatta mål.

– Det rör olika framtidsfrågor och till exempel arbetet med jämställdhet och breddad rekrytering, säger hon.

Till framtidsfrågorna måste man väl inte minst föra klimatutvecklingen och frågan om hållbarhet, som också de ska genomsyra den högre utbildningen. Så är det inte – än  – men vilken möjlighet har du som minister att se till att det blir verklighet?

– Universitet och högskolor har sedan tio år tillbaka ett hållbarhetsuppdrag. Nu har vi gett Universitetskanslersämbetet uppgiften att göra en systematisk uppföljning av hur det går med det. Bara att vi gett UKÄ det uppdraget, hoppas jag skickar en signal om hur viktigt det är att frågorna kommer in i utbildningarna.

Beroendet av externfinansiering för forskningens del, de korta projektanslagstiderna och universitetens alltmer konkurrensutsatta läge har varit heta ämnen i kölvattnet efter Macchiarini-affären. En för LiU:s del ständigt återkommande fråga är höjning av de låga basanslagen. När kommer en förändring på den punkten att slå igenom?

– Inom de närmaste åren i alla fall. I den kommande forskningspropositionen kommer vi att prioritera höjda basanslag som bland annat ska gå till att stärka meriteringssystemen och trygga karriärvägarna inom akademien. För forskningens del vill vi också se längre tidsperspektiv, från dagens tre-fyra år till tio-årsperspektiv. Men propositionen ska förstås gå igenom riksdagen först.

Med glasögon för att se tredimensionellt. Helene Hellmark Knutsson på CMIV, Helen Dannetun sitter till vänster i bild.Medicinsk bildvetenskap och visualisering (bilden th), kognitiv beteendeskap, arbetslivsforskning och tunnfilmsfysik tillhörde det LiU valde att visa fram vid fredagens ministerbesök.

Och för Camilla Georgsson, politisk sakkunnig vid departementet sedan 2014, blev det något av en nostalgitripp:
– Det är en fantastisk känsla. Det var här allt började, det var här jag läste min pol.mag och började arbeta studentfackligt för StuFF. De val jag gjorde då, lade grunden för det jobb jag har idag.

Du basade också för Sveriges förenade studentkårer ett år också. Bristen på lärarledd undervisning för studenter inom humaniora har debatterats i decennier, hur stor var den frågan under din tid?

– Under min tid på StuFF var den stora frågan avskaffandet av kårobligatoriet. Det var den största förändringen någonsin gjorts inom studentvärlden. När jag var SFS-ordförande var just utbildningskvalitén en stor fråga, vid sidan av kårobligatoriets avskaffande och studentinflytandet.

Foto: Thor Balkhed


Gunilla Pravitz 2016-04-15Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13