Göm menyn

KSM:s studenter vill ruska om publiken

Kvinna tittar på utställning


En catwalk med kläder genomsyrade av kemikalier. En starkt upplyst tallrik med rå, röd köttfärs. Intervjuer om döden, doftande syréner och en skolgård som väcker frågor. KSM:s förstaårsstudenter väcker känslor och frågor i sina gestaltande projekt.

Det är intensiva veckor för studenterna på Kultur, samhälle, mediegestaltning (KSM). Häromveckan redovisade master- och magisterstudenterna sina slutprojekt och den här veckan hålls vernissager, oppositioner och slutevent av och med studenterna för kandidatprogrammets olika årskurser.

Vi okynneshandlar kläder

KSM-studenterna som avslutar sitt första år redovisar sina projekt både som uppsats och som konstnärlig gestaltning. Varje grupp visar sin gestaltning under en dag och den här tisdagen handlar gestaltningarna om döden, segregation inom skolan, ohållbar utveckling inom textilindustrin och konflikten mellan köttätare och vegetarianism. Till skillnad från uppsatserna kan studenterna göra ställningstaganden i gestaltningen och väcka känslor, tankar och frågor.

– Uppsatsen handlar om samtalet mellan köttätare och vegetarianer där vi har gjort en diskursanalys av vad som sägs om de två sätten att äta på, säger Malin Zingmark, en av studenterna i gruppen som gjort utställningen ”Fy fan kött!”

Brölande kossor utgör ljudfonden för deras gestaltning där modeller av olika stadier i köttproduktionen skildras. På ett bord bjuds publiken på köttbullar som tilltugg, tätt intill en uppdukad måltid med ett berg av rå, röd köttfärs på tallriken.
– Utställningen är ett utdrag ur uppsatsen och vi har valt att fokusera på miljökonsekvenser, etik och sociala konsekvenser. Vi tycker att det var spännande att ifrågasätta köttkonsumtionen,  säger Malin Zingmark. 

Varje grupp gör en rumslig gestaltning som också ska innehålla en videoproduktion och ett ljudklipp. Studenterna opponerar sedan på varandras utställningar. Kontrasterna mellan rummen är stora, men utställningarna har det gemensamt att de uppmanar oss som publik att reagera.

Ja, vad tycker jag egentligen? Tankarna snurrar när jag kliver ut ur de dunkla ateljéerna och plirar mot det skarpa dagsljuset.


Utställning om döden

 


Bilder:

Segregation och hur människor delas upp i samhället utifrån deras bakgrund är ämnet för en av utställningarna. Scenen är skolan och elever med olika bakgrund har intervjuats för att delge sina tankar om utanförskap och skillnader. (överst)

I en monter handlar gestaltningen om modeindustrin och konflikten mellan att vi å ena sidan köper tonvis till billiga kläder, medan människorna i produktionsledet får betala med sin hälsa genom kemikaliebad för textilier och många långa timmar i klädfabrikerna. (mitten)

Vägg i vägg handlar utställningen om döden och om att våga sätta ord och prata om det oundvikliga. (längst ner)

Foto: Anna Valentinsson

Video: Titta in på utställningen!


Anna Valentinsson 2016-06-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13