Göm menyn

Logopedstudenter hjälper nyanlända med svenskan

Under vårterminen har blivande logopeder från Linköpings universitet arbetat ideellt med språkträning för nyanlända flyktingar. Varje tisdag eftermiddag har de funnits till hands i Skäggetorp centrum,  för att öva bland annat uttal och grammatik.

Grupp som tränar svenska i SpråkverkstadenDet råder en intensiv aktivitet i Röda korsets lokaler där nyanlända sitter runt två stora bord och övar svenska ordklasser. Adel Abubeker 24 år, är en av eleverna som för dagen övar på ordklassen pronomen. Han berättar att han kommer till Språkverkstaden för att lära sig läsa, skriva och prata svenska.

- Det är svårt att lära sig svenska, men det är mycket roligt, säger Adel Abubeker som kom till Sverige från Eritrea för ett år sedan (bilden nedan).

Han får hjälp av bland annat Malin Andersson, en av logopedstudenterna som jobbar ideellt på Språkverkstaden.

- Vi har trevligt. Vi pratar med varandra, dricker kaffe och lär oss om varandras kulturer. Varje gång har vi övningar där vi övar på ordförråd, grammatik eller så får de öva på att berätta en historia, säger hon.

Hur kan ni som logopedstudenter bidra till de nyanländas språkutveckling?

- I vår utbildning så ingår det mycket grammatik och hur man övar upp ordförråd men utbildningen fokuserar mest på det sjuka. Här använder vi oss inte så mycket av behandlingsmetoder men vi har bättre insikt i det svenska språket än vad gemene man har, säger Malin Andersson.

Svenskaträning i SpråkverkstadenSpråkverkstaden startade 2012 på Röda korsets initiativ för att erbjuda nyanlända språk och skrivträning. Verksamheten bygger på att frivilliga engagerar sig och det finns ett stort intresse från allmänheten att bli volontärer. De som saknar permanent uppehållstillstånd har inte rätt till den undervisning som erbjuds svenska medborgare i bland annat SFI, svenska för invandrare. Därför fyller Språkverkstaden en viktig funktion.

Carolina Lindblad är en av logopedstudenterna som tillsammans med andra logopedstudenter tagit fram och organiserat studiematerialet till Språkverkstaden.

 - Det finns de som redan läser SFI som kommer hit, och de är också välkomna. De tycker att det är rätt trevligt att komma hit och prata. Det är en sak att sitta och läsa i sin bok för man lär sig mer av att dels prata själv, men även av att höra andra prata svenska.

Varför är det viktigt att lära sig svenska?

- Det är ju jätteviktigt! Vill man ha ett socialt liv, komma in i samhället och vara en del av det så behöver man kunna prata med folk. Även att kunna göra saker på sin fritid som att gå till simhallen till exempel, hur gör man det? För en annan är det enkelt, men inte om man inte kan språket. Det är svårt att veta hur man ska betala, gå igenom den där snurran, lägga tian i skåpet och så vidare. Sådana enkla saker blir en utmaning och kan man då inte fråga om hjälp så blir man förhindrad att göra saker man vill. Risken blir att man inte vågar ge sig ut eftersom man inte kan kommunicera.

Vad gör en logoped?

- En logoped jobbar inte med fötter som folk tror utan vi jobbar med människor som har problem med tal, språk eller kommunikation. Det kan vara barn som är sena i språkutvecklingen eller har svårt med uttalet, personer som stammar, äldre som drabbats av stroke och inte kan prata ordentligt på grund av det. Vi jobbar med alla typer av kommunikationssvårigheter, säger Carolina Lindblad.

Svenskaträning i SpråkverkstadenJeanette Elias kommer från Syrien och är en av deltagarna på Språkverkstaden. Hon har bott i Sverige i åtta år och fick permanent uppehållstillstånd efter ett år. Trots att hon läst SFI på Birgittaskolan så fortsätter hon sin språkträning hos Språkverkstaden.

- Jag trivs i Sverige och kommer hit för att prata och lära mig nya saker.

Lisa Yngström, är en annan av de frivilliga logopedstudenterna. Hon konstaterar att det finns en stor vilja att lära sig det svenska språket

- En del har kommit väldigt långt i sin språkutveckling. Jag blir så imponerad av deras motivation till att lära sig ett nytt språk och att de verkligen tar tag i det!

Text: Erik Rylén, studentreporter

Foto: Anton Kurkkio, studentfotograf


2016-06-01Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bostadsområdet Colonia väx(t)er så det knakar

Ett nytt studentbostadsområde har bokstavligen växt fram på Campus Valla, Linköping. Här finns Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus, lägenheter med smarta planlösningar för en eller flera studenter och sociala ytor för både plugg och umgänge. Allt bara ett stenkast bort från universitetet.

Så bidrar studier i svenska till migranters inkludering

Det finns en stark vilja hos migranter i Sverige att inkluderas i samhället, de betraktar språket som ”nyckeln” till inkludering och utbildningsinsatserna ses som viktiga för att lära sig svenska, men också för att få stöd och hjälp i vardagen.

Ny maskin snabbar upp försök på celler

Genom höghastighetsförsök i en inlånad maskin kan LiU-forskarna inom elektrofysiologi effektivisera arbetet med att se hur jonkanaler i celler påverkas av läkemedel. Det är resultatet av ett nytt samarbete med bioteknik-industrin.

Demokrati på distans under pandemin

Under pandemin har vi sett hur landets kommuner förlagt fullmäktigemöten till idrottsarenor eller utomhus, minskat antalet deltagare genom kvittning och – framför allt – rekordsnabbt gått över till digitala möten. Konsekvenserna har bland annat blivit mindre debattvilja bland politikerna.

Tänkvärt humorpris till LiU:s kattforskning

Lingvisten Robert Eklund får tillsammans med två andra forskare IG Nobelpriset för sin forskning om katters sätt att jama, kurra, spinna och på andra sätt kommunicera med oss människor. Det annorlunda nobelpriset går till forskning som först får oss att skratta – och sedan tänka.

Hur ska kyrkan styras?

Den 19 september är det dags för kyrkoval. Då röstar Svenska kyrkans medlemmar om hur kyrkan ska styras. I fokus för årets val står frågan om hur politisk kyrkan ska vara, men även frågor om bland annat miljö, ekonomi och utbildning finns på agendan.

Bristfällig digitalisering bromsar frivilligarbete

Brist på digitalisering försvårade de frivilligas insatser vid de stora skogsbränderna sommaren 2018. De tekniska lösningarna finns, men strategi, ledning och finansiering saknas. ”Någon måste ta taktpinnen”, säger forskaren Maria Murphy.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-09-17