Göm menyn

Avtal för långsiktigt samarbete mellan LiU och Linköpings kommun

Ett nytt avtal om strategisk samverkan har tecknats mellan Linköpings universitet och Linköpings kommun. Redan idag pågår en lång rad samarbeten på olika nivåer men ett strategiskt avtal underlättar det långsiktiga samarbetet.

Bild på avtalsskrivning– Mellan 25 -27 000 personer i Linköping är knutna till Linköpings universitet, som studenter eller anställda, det är var femte, sjätte kommuninvånare. Linköpings universitet har en jätteviktig roll i kommunens utveckling, påpekade kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund i samband med avtalsskrivandet (t h på bilden).

LiU:s rektor Helen Dannetun kontrade med att påtala vikten av att ha ett bra samarbete med kommunen:

– Omgivningen är viktig. En utbildning innehåller även sådant som fritid, boende, praktik och verksamhetsförlagd utbildning. Det är bra att ha upptrampade stigar och nu formaliserar vi samarbetet. Vi gör varandra bättre, som Pia Sundhage säger.

Tre exempel på samverkansprojekt och bredden i dem presenterades.

Mattecoach på nätet är en satsning där LiU som ett av flera universitet deltar. Elever i grundskolan och gymnasiet får på kvällstid hjälp med matteuppgifter av lärarstudenter som läser matte. Handledningen sker över nätet. Som en följd får lärarstudenterna möjlighet att utveckla sin lärarroll. Projektet följs också i forskningssyfte för att få fram kunskap om hur nätbaserad undervisning ska bedrivas på bästa sätt.
8-10 lärarstudenter finns till hands fyra vardagskvällar varje vecka. Den genomsnittliga samtalstiden ligger på 40 minuter.

– Vi kan hjälpa alla, oavsett social bakgrund. Förra året hade vi 8 300 elevsamtal, 60 procent av dem från tjejer. Vi finns där när frågan dyker upp, berättade Daniel Carlsson, lärare på Matematiska institutionen på LiU.

Malin Granath vid avdelningen för informatik, har nyligen doktorerat på en avhandling om ”smarta städer” – hur IT-system i organisationer och i samhället används. Vilka blir effekterna, på gott och ont? Hon har följt Vallastaden från planeringsstadiet och framåt och sitter nu med i en grupp som planerar LiU:s deltagande i bo- och samhällsbyggnadsexpot i Vallastaden nästa år.

– Kunskapsutbyte mellan praktik och akademi, och även inom akademin, är helt nödvändigt. Vi måste förstå varandra och vad vi kan bidra med i olika sammanhang. Samverkan är en förutsättning för att klara utmaningar som urbanisering, klimatförändringar och globalisering, poängterade hon.

Ett tredje exempel på ett lyckat samarbete är satsningen på studentmedarbetare. Studenter anställs av Linköpings kommun för att jobba med kvalificerade uppgifter 10-15 timmar i veckan, parallellt med sina heltidsstudier. Projektet startade 2013 och hittills har ett drygt 40-tal studenter deltagit.

– På det här sättet vill vi underlätta övergången från studier till arbete. Vi vill attrahera studenter att ta anställning i kommunen och att kommunen tillförs ny kunskap, sa Faiz Jaber, projektledare i kommunen.

Två studentmedarbetare – blivande civilekonom respektive affärsjurist – var på plats och båda betonade att de fått upp ögonen för ”hur kul det kan vara att jobba i en kommun” och hur mycket de lärt sig om offentlig sektor.

Avtal om strategisk samverkan finns idag redan mellan Linköpings universitet och Ericsson, ABB, Saab, Tekniska verken och VTI. På gång är också avtal med Norrköpings kommun och Region Östergötland.

– Tack vare det här nya avtalet kan vi nu lägga upp handlingsplaner och ha en längre horisont för vårt samarbete, tidigare har det varit mer spontant, kommenterar Jan Axelsson, LiU:s samverkansdirektör.

Foto: Ann Holmlid


Eva Bergstedt 2016-11-29Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Helen Dannetun väljer att avstå förlängning som rektor

Helen Dannetun kommer inte att kandidera till en förlängning av sitt uppdrag som rektor för Linköpings universitet när hennes nuvarande förordnande går ut den siste juni 2020.

Tolv miljoner till LiU för forskning om konsekvenserna av AI

Forskare vid LiU får sammanlagt tolv miljoner kronor inom WASP-HS för forskning om etik, samhälle och beteende i teknikskiftet till artificiell intelligens och autonoma system.

Styrningsideal skapar konflikter i mindre kommuner

Ledande politiker och tjänstepersoner inom samma kommun kan ha olika syn på hur den kommunala politiska styrningen i kommunen borde organiseras, något som kan skapa spänningar och konflikter inom organisationen. Även politiker och tjänstepersoner har olika uppfattning om hur olika motstridiga ideal ska balanseras.

Fisken som hjälper läkemedelsforskarna

Vilken behandling kommer just den här patienten ha störst nytta av? Eller vilka substanser är mest lovande för läkemedelsföretag att utveckla vidare? Det är frågor som forskare vid Linköpings universitet söker svar på med hjälp av embryon av den lilla zebrafisken.

Långsamma förbättringar i Bangladeshs textilindustri

Arbetsvillkoren och säkerheten för de anställda i textilindustrin i Bangladesh har blivit bättre. Men skillnaderna mellan olika fabriker är stora och ännu är bristerna och missförhållandena många. De stora multinationella företagen både skapar och löser problem.

Vilken invigningsvecka!

Musik, föreläsningar, guidade turer och experimentverkstad. En intensiv och välbesökt invigningsvecka är över och Studenthuset kan vid det här laget anses som mycket väl invigt.

Kärt återseende för läkarstudenter modell -69

Det är 50 år som gått sedan den första kullen studenter började på den då nya läkarlinjen. Nu återsågs de på Campus US, guidades i gamla välkända lab och inte minst stod en tur ned i kulvertarna på programmet.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-09-13