Göm menyn

Miljöfrågorna måste ta plats i utbildningarna

Anna-Karin Unger, porträttHållbar utveckling i universitetets utbildningar – det är en av de stora frågorna för LiUs nya miljöstrateg, AnnaKarin Unger. En annan fråga som är aktuell är att hon tillsammans med berörda ska arbeta fram en policy för ett hållbart byggande.

AnnaKarin tog över i september 2011 efter Anders Carlsson, som i många år var LiUs miljöprofil. Och, som hon säger, den första tiden handlade mycket om att fånga alla bollar som var uppe i luften.

Själv har AnnaKarin Unger, förutom en miljövetarutbildning vid LiU, mest erfarenhet från kommunalt miljöledningsarbete. Hon har bland annat arbetat i Växjö, ”Europas grönaste stad”.

Uppdraget på LiU tycker hon om för att det är en lagom blandning av styrning och frihet.
- Mycket av miljöarbetet styrs ju av lagar och förordningar som vi måste följa. Men här finns också ett stort mått av frihet att driva arbetet efter eget huvud.

En sådan fråga är den som rektor skrev om i sin ledare i december om hur hållbar utveckling kommer in i universitetets utbildningar.
- Idag tror jag inte att det görs på ett systematiskt sätt. Det finns goda initiativ inom alla fakulteter, men jag ser ingen systematik.

- Här har vi som universitet en av vår största miljöpåverkan, skulle jag vilja säga. Om våra färdiga studenter kommer ut i arbetslivet med förståelse för hur de kan arbeta för en hållbar utveckling så kan de direkt eller indirekt göra stor skillnad!

Hur man får in hållbar utveckling på ett systematiskt sätt i utbildningarna kommer att diskuteras under hösten. Flera goda exempel kan hämtas från andra universitet.
- Exempelvis KTH och Borås har kommit betydligt längre än vi. Göteborgs universitet ligger också långt fram när det gäller miljöarbete. Vi har mycket att lära.

Och hållbarhet i utbildningar handlar inte bara om innehållet utan också om upplägget av utbildningen, säger hon. Exempelvis förekommer det fortfarande att hemtentor inte kan lämnas in elektroniskt utan måste tas ut på papper.

Hållbarhet i byggandet är en annan aktuell fråga. En fråga som dessutom är brännande aktuell, nu när planeringen av ett nytt förvaltningshus är i full gång.
- Akademiska hus har ett bra tänkande här, men de är inte vår enda hyresvärd, så LiU behöver en egen policy för ett hållbart byggande.
LiU har för närvarande fyra miljömål som är tidssatta till 2012. De är inte kvantifierade och det är därför svårt att säga om de kommer att uppnås.
- Inför nästa period är mitt förslag att vi behåller de nuvarande målen men kvantifierar dem och gör dem tydligare. Jag vill också se en tydligare koppling mellan LiUs centrala mål och de som sätts upp ute på institutioner och avdelningar.

Förutom de stora strategiska linjerna fylls hennes tid av allehanda miljösatsningar. Hon är just klar med arbetet kring den nya versionen av ”GreenCup” som ska lanseras i september. Gröna studentsektioner och flygkompensationspengarna är också saker som tar tid, liksom Walk the Talk, satsningen på en miljöpromenad som inledningsvis kommer att finnas på campus Valla.

Vad kan man då som enskild anställd vid LiU göra för miljön? Ja, förutom det självklara – att spara på papper och energi, att resa miljöanpassat – lyfter hon fram ett par saker att tänka på när man planerar möten:
- Anpassa mötestider till Campusbussens tider, till exempel, om du har deltagare vid flera campus, ha resfria möten via t ex Skype, Lync, Adobe connect. Och beställ ekologiskt fika!

Text och bild: Anika Agebjörn

2012-09-10

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Bostadsområdet Colonia väx(t)er så det knakar

Ett nytt studentbostadsområde har bokstavligen växt fram på Campus Valla, Linköping. Här finns Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus, lägenheter med smarta planlösningar för en eller flera studenter och sociala ytor för både plugg och umgänge. Allt bara ett stenkast bort från universitetet.

Så bidrar studier i svenska till migranters inkludering

Det finns en stark vilja hos migranter i Sverige att inkluderas i samhället, de betraktar språket som ”nyckeln” till inkludering och utbildningsinsatserna ses som viktiga för att lära sig svenska, men också för att få stöd och hjälp i vardagen.

Ny maskin snabbar upp försök på celler

Genom höghastighetsförsök i en inlånad maskin kan LiU-forskarna inom elektrofysiologi effektivisera arbetet med att se hur jonkanaler i celler påverkas av läkemedel. Det är resultatet av ett nytt samarbete med bioteknik-industrin.

Demokrati på distans under pandemin

Under pandemin har vi sett hur landets kommuner förlagt fullmäktigemöten till idrottsarenor eller utomhus, minskat antalet deltagare genom kvittning och – framför allt – rekordsnabbt gått över till digitala möten. Konsekvenserna har bland annat blivit mindre debattvilja bland politikerna.

Tänkvärt humorpris till LiU:s kattforskning

Lingvisten Robert Eklund får tillsammans med två andra forskare IG Nobelpriset för sin forskning om katters sätt att jama, kurra, spinna och på andra sätt kommunicera med oss människor. Det annorlunda nobelpriset går till forskning som först får oss att skratta – och sedan tänka.

Hur ska kyrkan styras?

Den 19 september är det dags för kyrkoval. Då röstar Svenska kyrkans medlemmar om hur kyrkan ska styras. I fokus för årets val står frågan om hur politisk kyrkan ska vara, men även frågor om bland annat miljö, ekonomi och utbildning finns på agendan.

Bristfällig digitalisering bromsar frivilligarbete

Brist på digitalisering försvårade de frivilligas insatser vid de stora skogsbränderna sommaren 2018. De tekniska lösningarna finns, men strategi, ledning och finansiering saknas. ”Någon måste ta taktpinnen”, säger forskaren Maria Murphy.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-09-17