Göm menyn

Astronauter till rymden via Norrköping

 

Filmvisning för internationella rymdfarare i domen

Erfarna astronauter som låter sig imponeras av att titta på rymdbilder? Ja, på Visualiseringscenter vid Campus Norrköping är det möjligt.

Tolv tvättäkta internationella rymdfarare besökte i april Visualiseringscentrets domteater med den svenske astronauten Christer Fuglesang i spetsen. Utan raketer, risker och rymddräkter nådde de längre än någon människa varit.

– Wow, det här är det största jag sett sedan vi anlände till Sverige.
– Jag är djupt imponerad, detta var oerhört storslaget.
Lovorden haglar över Visualiseringscenters föreställning, som har sitt ursprung i forskning och examensarbeten vid Campus Norrköping.

Christer Fuglesang med grupp anländer till Visualiseringscenter CGruppen av astronauter och kosmonauter är i Sverige för att sätta de sista detaljerna kring en internationell konferens som äger rum i september. Den hålls av ASE (Association of Space Explorers) som organiserar alla, även rymdturister, som rest i omloppsbana runt jorden. Totalt har man cirka 400 medlemmar från 36 nationer.

Nu är det heller ingen vanlig film som Visualiseringscenter bjuder på utan en live-visning byggd på en stor mängd data. Den kommer från satelliter, sensorer och farkoster i rymden, observationer från jorden, plus teorier om universums egenskaper, tillkomst och utveckling. Mätvärdena kan vara densitet, temperatur, ljusmängd, förekomst av olika ämnen och så vidare.

Och datan som bearbetas till rörliga bilder runt besökaren i domen är ofta bara en vecka gammal.
– Här kan man i princip uppleva hela vägen från gatunivå i Norrköping till universums tänkta födelse Big Bang, berättar Therése Eklöf, VD för Norrköping Visualisering AB som driver den publika verksamheten vid Visualiseringscenter C.

De sex projektorerna i domen formar en sömlös bild runt och ovanför besökarna med sina 3D-glasögon. Utan att det märks öppnas och stängs glasen 120 gånger per sekund för att visa två lite olika filmer i respektive öga. Filmernas bilder är förskjutna mot varandra och ger då intrycket att man ser i djupled som i vanliga livet.

Resan går alltså i tid och rum och deltagarna får välja färdväg.
Svänga över till Mars? Lätt att snappa upp för dagens styrman, professor Anders Ynnerman. Han förmedlar dem till tekniske chefen Miroslav Andel och doktoranden Alexander Bock, som håller i spakarna bakom publiken. Vrida på universum och titta bakom stjärnorna är heller inget problem.

– Jag har folk i kulisserna som kan hjälpa till om gästerna kommer med oväntade önskemål, berättar Anders Ynnerman innan visningen.

Christer Fuglesang har återkommande jobbat ihop med Anders Ynnerman och bland annat medverkat i Visualiseringscenters film Rymdresan. Och båda ville de bli astronauter – Anders Ynnerman drog det kortaste strået men ”åker” numera oftare och längre ut i universum tack vare forskningen.

Gruppbild utanför VisualiseringscenterOch att döma av kommentarerna känner de rymdvana besökarna igen sig:
– Jag måste komma tillbaka hit, på det här sättet kan jag dela mina upplevelser i rymden med släkt och vänner.
– Den här anläggningen är fantastisk, ni har gjort ett mycket stort arbete på kort tid.

Astronauternas konferens anordnas i ett nytt land varje år och består till stor del av utåtriktade aktiviteter, till exempel besök på skolor. I höst kommer man att landa i Stockholm, Mälardalsregionen, Östergötland och Småland.

Besökarna i Norrköping utöver Christer Fuglesang (SWE) var Soichi Noguchi (JAP, ordf. ASE), Alexandr Alexandrov (RUS), Oleg Kotov (RUS), John-David Bartoe (USA), Karol “Bo” Bobko (USA), Bonnie Dunbar (USA), Dorin Prunariu (ROM), Reinhold Ewald (GER), Sheikh Muszaphar (MAL), Andy Turnage (USA) VD för ASE och Natalya Kuleshova (RUS).

Live-visningen baseras på mjukvaran UniView som licensierats till Spin-off företaget Sciss AB, lett av LiU-alumnen Staffan Klashed.

 

Visualiseringscenter C

Mer om UniView (Sciss) och andra produkter med ursprung från LiU

Association of Space Explorers

Norrköpings tidningar: Rymdfolk besökte Norrköping

Folkbladet: Astronauter åter till rymden

Sveriges radio: Astronauter på besök i Norrköping

 

Text och foto: Thor Balkhed
2015-04-29

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Corona-krisen påverkar den kommunala demokratin

Kommuner och regioner har fått ändrade förutsättningar för beslutsfattande, en del möten har ställts in och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Statsvetaren Johan Wänström ser hur demokratin påverkas, på gott och ont.

I stället for Almedalen

Almedalsveckan är inställd, men Linköpings universitet bidrar även i år med aktuell samhällsforskning under vecka 27. Dessutom på ett sätt som alla kan ta del av – digitalt och i sina hörlurar. Den 29 juni-3 juli läggs varje dag ett nytt avsnitt ut av podcasten Fakultet.

Studenter presenterade designlösningar för internationell publik

Under normala omständigheter hade kursen kulminerat i en presentation med tillhörande nätverksträff och firande i Silicon Valley, USA. I stället fick en innovativ och kreativ digital lösning snabbt planeras och ersätta. "Det bästa event som vi haft" tycker Marie Bengtsson, som varit med som lärare och organisatör.

Elin använder Snapchat i undervisningen

Hon väljer kläder efter ämne och har gjort prov via appen Snapchat. ”Alla elever ska få chans att briljera”, säger läraren Elin Winberg.

Turism, vikingalajv och blot. Varför älskar vi vikingatiden?

Historiskt sett varade vikingatiden en kort period. Men den har satt djupa spår och gång på gång blossar intresset för vikingar upp. Religionshistorikern Fredrik Gregorius ska i ett nytt projekt undersöka vad vår fixering av vikingar handlar om.

De mäter bakteriens elektriska aktivitet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har utvecklat en organisk elektrokemisk transistor med vars hjälp de nästan i detalj kan mäta och studera det fenomen som kallas extracellulär elektronöverföring - bakterier som skickar ut elektriska laddningar.

Internationella masterstudenter som stannade på LiU

Sarah Mitchell från Sydafrika och Ahmed Azeez från Irak kom till Linköpings universitet för att läsa masterprogram. De trivdes så bra att de stannade kvar och idag är båda doktorander på LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-06-18