Studentdokumentär om bärarna på Kilimanjaro
Fyra LiU-studenter reste till Kilimanjaro för att göra en dokumentärfilm om bärarna vid berget. Det blev en dramatisk strapats där de på nära håll upplevde miljöförändringar, drabbades av malaria och var nära att kastas ut ur landet.
- Vi har gjort filmen för att berätta historien om de män som arbetar som bärare och guider vid Kilimanjaro, för att på så sätt kunna hjälpa dem, säger Jonathan Cygnaeus, en av projektledarna för filmen.
Han är en av fyra ingenjörsstudenter som har drivit projektet från stort till slut. Med på resan har även Linus Dunkers, Amaru Ubillus och Tor Nilsson Öhrn varit (på bilden ovan hela gruppen).
Bärarna har levt hela sina liv vid Kilimanjaro, och har i upp till 40 år guidat och hjälpt turister att bestiga berget. I filmen beger de sig på sin sista vandring upp för Kilimanjaro. Där berättar de om de förändringar som har börjat märkas i naturen.
- Det handlar dels om den kraftiga snöminskningen på Kilimanjaros glaciär och dels den utbredda skogsavverkningen, förklarar Jonathan Cygnaeus.
Idag är alltså stora delar av den forna glaciären barmark. Detta är problematiskt för lokalbefolkningen, som tar sitt vatten därifrån. I framtiden kan brist på vatten vänta.
Dokumentären filmades sommaren 2010 och teamet mötte en hel del utmaningar. Med hjälp av en kontakt i Tanzania fick de en guide, men på grund av strul med visum var de nära att bli utkastade ur landet. De tvingades även att smuggla med sig kameran vid ett tillfälle, samtidigt som flera av studenterna blev sjuka i malaria.
Men man lyckades till slut att genomföra projektet, och Jonathan Cygnaeus är nöjd med resultatet:
- Ingen annan har gjort något liknande med de små medlen som vi har haft. Det var en väldigt spännande utmaning.
Idén till filmen väcktes under ett möte med INUG - Ingenjörer och Naturvetare Utan Gränser – och har nu resulterat i en halvtimmeslång dokumentär.
INUG är en politiskt och religiöst obunden organisation som bygger på ideellt engagemang för att utveckla livssituationen för människor i ekonomiskt svaga länder, och att arbeta för hållbar utveckling. Som namnet antyder vänder sig organisationen till ingenjörer och naturvetare, och det genom INUG:s lokalförening i Linköping som de fyra ingenjörsstudenterna har producerat filmen.
- Projektet via INUG gick ut på att uppmärksamma miljöns förändring på Kilimanjaro genom att göra en dokumentärfilm. Vi installerade även solpaneler hos bärarna och samlade in gåvor via en julsäck som vi hade i Colosseum på Campus Valla.
I filmen minns bärarna den tid då snötäcket var flera meter djupt på berget. Den globala uppvärmningen är en möjlig orsak till förändringen. Likaså bidrar den omfattande avverkningen av skog till att koldioxid som annars skulle vara bundet i växter nu släpps ut i atmosfären, där det driver den globala uppvärmningen.
- Vi vill dock inte lämna ut några spoilers, för att lära sig mer får man se filmen, säger Jonathan
Cygnaeus.
Det har gått en tid sedan dokumentären gjordes och INUG har nu fortsatt att arbeta med andra projekt.
”Bärarna och berget” visades under LinTek:s klimatvecka 2013, men missade man det eller vil se den igen kan man se filmen på Youtube: Bärarna och berget
Mer om INUG
Text: Julia Bardh, studentreporter
Bild: privata
2014-01-10
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Forskning på distans: Katerina Vrotsou
I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan det finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.
LiU-projekt utvecklar svensk industri
Automatiserad design, optimering och maskininlärning har stora möjligheter att rationalisera svensk tillverkningsindustri. Två nyligen avslutade samverkansprojekt på LiU har lett till stora tidsvinster och möjliga
ekonomiska besparingar i flera företag. Indirekt kommer forskningen också LiU:s studenter till godo.
Forskare bakom Brå-studie frias
Forskarna bakom den så kallade Brå-studien frias från att ha brutit mot god forskningssed enligt reglerna i högskoleförordningen. Den interna kommitté som utrett ärendet föreslår dock ett antal områden där universitetet bör vidta åtgärder för att undvika att liknande situationer uppstår igen.
Undervisning på distans: Tove Mattsson
I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.
Nya vägar att vässa ingenjörsutbildningen
Användandet av fysiska föremål i undervisningen och digital mätning av studenternas arbete är två sätt att utveckla framtidens ingenjörsutbildningar. Behovet av utveckling ökar i takt med att industrin förändras. Det är slutsatser i en ny doktorsavhandling vid Linköpings universitet.
Robotar underlättar återtillverkningsprocesser
Återtillverkning är ett sätt att ta tillvara på värdet hos redan tillverkade produkter. Forskare vid Linköpings universitet, LiU, har lyckats visa potentialen för automation inom reparation och återtillverkning.
Forskning på distans: Camilla Forsberg
I snart ett år har LiU:s lärare och forskare arbetat på distans, helt eller delvis. Hur är läget i dag? Vilka erfarenheter har de dragit, vilka fördelar och nackdelar kan finnas? I den här serien får åtta LiU-medarbetare berätta om sin forskning respektive undervisning.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-03-04