Göm menyn

Eiffeltornet, någon?

Behöver du någon gång bygga ett Eiffeltorn, eller något som nästan ser ut som ett Eiffeltorn? Vänd dig då med förtroende till någon av de två grupper av blivande maskiningenjörer som modellerat Gustave Eiffels skapelse i 3D-cad.

Eiffeltornet- Det här är nog det mest extrema jag någonsin kommer att konstruera, allt annat kommer att verka enkelt vid en jämförelse, konstaterar Pontus Norberg, en av de totalt åtta studenter på kursen Produktmodellering som givit sig på den svåraste uppgiften av dem alla detta år: att modellera upp Eiffeltornet i 3D-cad.

Pontus och hans kurskamrater David Raxén, William Chung och Sebastian Cavalli-Björkman började arbetet med att sätta sig och fundera hur detta skulle gå till – de gjorde upp en plan.

- Det hade inte varit möjligt att bara sätta igång. Vi blev tvungna att verkligen tänka efter och det var en nyttig erfarenhet, säger David Raxén.

Utmaningen de fick vara att bygga en så avancerad modell som möjligt där så mycket som möjligt av det automatiska konstruerande hanteras av datorn. Förenklat innebär det att de först konstruerar byggbitar i 3D-cad och sedan låter cad-systemet koppla ihop byggbitarna automatiskt utifrån de parametrar för höjd, bredd, antal plattformar med mera som konstruktören lägger in. I det här fallet handlar det snabbt om en halv miljon byggbitar, vilket också innebär att hårdvaran kroknar så snart man stoppar in för mycket detaljer.

- Vi har haft mycket problem med kodningen. En vecka innan vi skulle redovisa hade vi ingenting, absolut ingenting. Koden i programmet vi arbetar i är inte intuitiv, och den är svår att felsöka. Vi har stormat skrikande ur salen ett antal gånger, men rätt som de var fungerande allt och nu är vi rätt stolta över att vi lyckades, säger William Chung.

Eiffeltornets mjukare formDen här gruppen bestämde sig för att utgå ifrån fyra linjer, de fyra hörnen på Eiffeltornet och en mittlinje. De har sedan modellerat upp ett ben från grunden och uppåt och sedan speglat det fyra gånger eftersom tornet är symmetriskt. Det finns byggbitar för bjälkar, stag, bågar, plattformar mm.  Eiffeltornet kan nu konstrueras lite hur som helst, exempelvis lite mer likt en vinflaska.

Den andra gruppen som tog sin an samma utmaning har istället delat upp Eiffeltornet så att varje våning är en modul, hur många våningar man sedan vill ha avgör man själv. De har också valt att bara använda sig av ytor i 3D-cadden och inte av solida balkar och stänger, vilket gör modellen betydligt lättare och snabbare att hantera.  En tung modell tar lång tid för datorn att rita upp och det blir mycket väntan.

- Det duger som ritningsunderlag och det går troligen snabbare att konstruera så här och lägga till materialet efteråt, eftersom vi slipper all väntan, säger Christoffer Zeipel-Stjerna som arbetat tillsammans med Henrik Rosendal, David Karlsson, Emil Johansson och Markus Westerberg. 

Modellen kopplar de till ett ark i excel där de fyller i sina värden, antal våningar, storlek med mera. Datorn bygger sedan själv upp tornet våning för våning, även här kan det se ut lite hur som helst - även med fötterna i vädret.

- Vi har lärt oss att automatisera konstruktion i cad. Det tar säkert lite längre tid att bygga upp en modell på det här viset, men när man väl gjort det jobbet går snabbt att rita om och förändra utan att behöva rita om hela modellen från början, säger Emil Johansson.

Christoffer Zeipel-Stjerna fyller i:

- Det här är en teknik i framkant som kanske inte används så mycket ute i industrin ännu, men vi har lärt oss tänka på ett annat sätt när vi konstruerar och det känns spännande.

Båda grupperna är helnöjda med kursen i Produktmodellering som utvecklas av avdelningen för maskinkonstruktion och är på sex högskolepoäng.

- Det är en rolig och utmanande kurs. Kursledarna är entusiastiska och vill verkligen utveckla kursen och då känns det också mycket viktigare, säger Christoffer Zeipel-Stjerna.

- En av de bästa kurserna jag gått, kursledarna var jättebra på att hjälpa till, utan att på minsta sätt ta över, säger Pontus Norberg.

Gå den! är deras gemensamma råd.

Kursansvarig är Mehdi Tarkian, adjungerad universitetslektor, avdelningen för maskinkonstruktion:

- Jag är väldigt nöjd med årets kursupplaga och väldigt imponerad av vad våra studenter klarar på så kort tid. Det är väldigt roligt att se dem komma så här långt.

Eiffeltornet

Invigdes 1889 och uppfördes som entré till världsutställningen i Paris som hölls för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Tornet är 300 meter högt plus en TV-mast. Det väger 10 100 ton och består av 12 000 järnbalkar sammanfogade med 2,5 miljoner nitar. Källa Wikipedia

Relaterade länkar

Kursen i Produktmodellering

Team CavalliBjörkmanSebastian Cavalli-Björkman, David Raxén, William Chung och Pontus Norberg.

Team ZeipelStjernaEmil Johansson, Christoffer Zeipel-Stjerna, Henrik Rosendal och David Karlsson. Saknas i gruppen gör Markus Westerberg.

Två upplagor av samma torn:

Eifelltornet i två upplagor

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Valborg på Borggården blir virtualborg

För både Linköpings Studentsångare, studenter och linköpingsbor är Valborg på Borggården en tradition sedan snart 50 år. För andra året i rad sker nu firandet digitalt, ett virtualborg med traditionsenlig vårsång, mösspåtagning och vårtal.

Nytt ledande bläck öppnar för nästa generations tryckta elektronik

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat ett stabilt polymert bläck med hög ledningsförmåga. Framsteget banar väg för nyskapande och mer energieffektiv tryckt elektronik. Resultaten publiceras nu i Nature Communications.

Femtioåring med mål att främja demokratin

Folkhögskollärarprogrammet vid Linköpings universitet har fyllt femtio år. Men målet att stärka och utveckla demokratin är lika aktuellt som vid starten, om inte mer. – Med en ökad polarisering i samhället är folkhögskolornas roll nu viktigare än någonsin, säger Louise Malmström, ansvarig för programmet.

All time high för sökande till LiU

Aldrig har så många sökt utbildningar på LiU som i år. Antalet studenter som valt Linköpings universitet som sitt förstahandsval ökade med totalt elva procent jämfört med förra året. Det visar statistik från Universitets- och högskolerådet (UHR). Och det är sökande till enskilda kurser som ökat mest.

Nätverkande på arbetsmarknaden kan minska könssegregation

Många människor hittar jobb genom sina sociala nätverk och arbetsgivare tenderar att anställa genom sina nätverk. Denna nätverksbaserade rekrytering har av forskare länge ansetts öka segregeringen av arbetsmarknaden. Nu visar dock forskare vid Linköpings universitet och Ramon Llull University att denna uppfattning måste revideras. I en artikel i Science Advances uppmärksammar forskarna en tidigare oidentifierad mekanism, den trojanska mekanismen, som visar att nätverksbaserad rekrytering ofta minskar, snarare än ökar, segregation.

Jonpumpen ska kunna användas i behandling av hjärncancer

Trots kirurgi och efterbehandling i form av cytostatika och strålning återkommer ofta elakartade hjärntumörer. Forskare vid Linköpings universitet har tillsammans med medicinska universitetet i Graz, visat i cellförsök att en jonpump kan användas för mer precis läkemedelsdosering i hjärnan vilket leder till mindre biverkningar vid cytostatikabehandling.

Studera på distans: En sorts frihetskänsla

Helena Graham, som läser HR-programmet, har just avverkat en fyra timmars digital föreläsning och är lite mör. Men i det stora hela tycker hon att det funkar bra att plugga på distans. Att kunna styra var och när hon pluggar passar henne. Nackdelen är att studentlivet blir lidande.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-04-22