Göm menyn

Fem minuter med

...Anna Bergek, prodekan på teknisk fakultet, som planerar både för en helt ny civilingenjörsutbildning och för de 40 nya utbildningsplatserna i regeringens höstbudget.

Går det bra?

Anna Bergek

Absolut, vi fick ju 30 nya platser för civilingenjörer och 10 högskoleingenjörer och eftersom det handlar om nybörjarplatser blir det ju många nya studenter med tiden. Samtidigt ska vi starta en helt ny civilingenjörsutbildning i mjukvaruteknik och det är spännande.

Går de nya platserna till den?

Delvis, men i första hand ska de användas för att utöka antalet utannonserade platser på civilingenjörsutbildningen i design och produktutveckling. Den har ett mycket stort söktryck och där har vi också lyckats rekrytera helt nya grupper av studenter, ungdomar som kanske inte skulle valt en civilingenjörsutbildning annars. Det gäller ju att få nya grupper av studenter hit så att de förstår hur roligt det är med teknik.

Finns det kapacitet att dubbla från 30 till 60 platser?

Ja, definitivt – eftersom vi haft ett så stort söktryck har vi haft ett rejält överintag, så kapaciteten finns. Den första kullen har ju också tagit examen nu och de har haft lätt att ta sig ut på arbetsmarknaden. De har också gett många bra synpunkter som utvecklat utbildningen.

Och den nya utbildningen?

Ja, det är spännande! När det gäller civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik har de som utvecklar den inte utgått från ett färdigt koncept eller en tidigare inriktning, utan fått tänka nytt från början. Det är också en utbildning där vi fått starka önskemål från industrin - behovet av den här typen av kompetens ökar och kommer att fortsätta öka.  Den nya utbildningen ersätter C-programmet, kandidatutbildningen i datavetenskap, eftersom söktrycket sakta men säkert har minskat och det finns en efterfrågan på en längre utbildning inom området.

Vad händer med 10 högskoleingenjörsplatserna?

Där har vi ett så stort överintag redan nu så de pengarna vi får går direkt in i verksamheten, vi får betalt för fler av dem vi examinerar, helt enkelt.

Hur ser du på ingenjörsutbildningarna lite framåt?

Civilingenjörsutbildningarna kommer att vara viktiga i många år framöver, det är en viktig yrkesexamen med ett mycket gott varumärke. Industrin vill ha och frågar efter fler civilingenjörer och det är också något regeringen satsar på. Högskoleingenjörsutbildningarna är också bra och efterfrågade. Men när ungdomar väljer utbildning handlar det fortfarande mycket om traditioner, och därför jobbar vi mycket för att bredda rekryteringen och rikta oss till nya grupper av studenter. Till exempel undersöker vi vad vi kan göra från universitetets sida för att stötta i städer som Norrköping där det är mycket låg övergång från gymnasiet till universitetet. Vi borde kunna öka den lokala rekryteringen där.

Civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik, ska den också locka nya grupper?

Ja, vi hoppas ju det eftersom det inte finns någon liknande utbildning på något annat universitet. Det finns också ett stort intresse från lärarkåren och vi har en bra dialog med studenterna, med det är ju först hösten 2013 som vi får veta vilka det är som söker.

Relaterade länkar

Unik civilingenjörsutbildning startas på LiU, intervju med Fredrik Heintz

 

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Att bygga framtiden på andra mål än tillväxt

Tillväxt innebär inte automatisk god välfärd. Det underströk Åsa Svenfelt vid terminens sista CKS-seminarium som handlade om hur ett samhälle kan byggas bortom ekonomisk tillväxt.

Kirurgin som kan bromsa hungern

Fetmakirurgi är inte bara en effektiv metod att nå en mer hälsosam vikt utan minskar dessutom risken för och flera metabola sjukdomar. Det ser Torsten Olbers i sin forskning. Han är nytillträdd professor i kirurgi vid Linköpings universitet och dessutom kirurg vid kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Framgångsrikt sjukvårdssamarbete i Kenya

En delegation från LiU och Region Östergötland besökte nyligen Moi University och universitetssjukhuset i staden Eldoret. Samarbetet mellan de båda länderna har lett till förbättrad sjukvård på sjukhuset i Kenya.

LiU-student får nationell ordförandepost

Civilingenjörsstudenten Anna Adolfsson blir ny ordförande för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens studentråd (IVA).

Sensorn som reagerar på ljus, värme och beröring

Med inspiration från hudens eget sätt att fungera har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik tagit fram en sensor väl lämpad för elektronisk hud. Den kan mäta förändringar i kroppstemperatur samt känna av både solljus och en varm beröring.

Väldigt, väldigt nöjd SOF-general

De höll igång till tre på natten, SOF-arna, innan 500 av dem kröp ned i sina sovsäckar i Campushallen. Jättebra stämning, glada deltagare och nöjda besökare. Nu återstår rivningen av festivalområdet, sedan kan SOF-generalen David Stigsmark koppla av.

Forskning för smart energiplanering i städer

Forskare vid LiU ska bidra med att ta fram en plattform där kommuner och städer kan få stöd för att fatta smarta beslut i energifrågor. Projektet FlexSUS drivs inom EU:s Horisont 2020-program och leds av biträdande professor Yang Liu.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-05-17