Göm menyn

Hon fick göra dekankedjan

Den senaste promotionshögtiden blev en särskilt högtidlig händelse för studenten Elise Elwin. Då hängde, runt dekan Karin Mårdsjö Blumes hals, kedjan som Elise själv både designat och tillverkat.

Elise Elwin med prototypen till dekankedjanDet är i guldsmedsverkstaden i Key-huset man säkrast hittar Elise Elwin. Hon går andra året på programmet för slöjd, hantverk och formgivning. Det är guldsmide hon riktat in sig på och helst vill arbeta med.
- Just nu är det nästan bara jag som håller på med guldsmide. Det kan bli lite ensamt här inne i verkstan ibland.
Hantverket är inte nytt för Elise. På gymnasiet gick hon guldsmedsprogrammet i Mjölby. Sen blev det två år på yrkeshögskola i Falköping.
- Men jag kände att jag saknade designbiten och det får man mycket av på den här utbildningen på LiU.

Men till dekankedjan då. Hur kommer det sig att en förstaårsstudent fick ett sådant prestigeuppdrag?
Jo, i våras, när Elise fortfarande bara gick andra terminen, utlystes en tävling bland studenterna på programmet – dekanen på Utbildningsvetenskap, Karin Mårdsjö Blume, ville ha ett dekansmycke. Temat för tävlingen var kunskap, omkring 25 studenter ställde upp, designade varsitt smycke som ställdes ut och dekanen fick välja.
- Då valde hon mitt! Det hade jag absolut inte väntat mig, jag blev verkligen förvånad.

Hur tänker man då när man ska designa ett sådant här smycke?
- Jag gillar stora smycken, berättar Elise. Jag började med att skissa smycket på papper. Sen gick jag över till guld- och silverpapper. I själva prototypen använde jag mässing, koppar och aluminium. Det blir billigare, vi får själva bekosta materialet.
Elises tanke var kunskapens nyckel. Hon ville också på något sätt att de andra fakulteterna skulle finnas representerade i smycket i och med att lärarutbildningarna bygger på samarbete mellan fakulteterna.
Och uppenbarligen lyckades hon. Elises smycke var det som Karin Mårdsjö Blume valde.

Prototyp av dekankedjan- Kedjan är vacker. Och det är en fin symbolik med nyckeln. Det ligger ju nära till hands för Utbildningsvetenskap med nycklarna till kunskap, säger dekan Karin Mårdsjö Blume. Det är också roligt att kedjan är ett studentarbete, det har ett värde i sig att studenterna är engagerade i det här med dekankedjorna.
Alla fakulteter har en dekankedja. De tas fram i samarbete med respektive studentkår.  Utbildningsvetenskap, som är den yngsta av fakulteterna på LiU, har hittills inte haft någon kedja. Men efter påstötningar från lärarstudenterna inom Stuff, tog man tag i frågan och arrangerade tävlingen som Elise alltså vann. Det var också representanter från Stuff som var med i juryn, tillsammans med Utbildningsvetenskap, och utsåg det vinnande bidraget.
- Det var väldigt roligt att få bära kedjan under promotions- och installationshögtiden, säger Karin Mårdsjö Blume. Många kom fram och ville titta, den fick stor uppmärksamhet under kvällen.

Det var först tänkt att själva tillverkningen av dekankedjan skulle lämnas bort till en guldsmed. Men, när fakulteten fick veta att Elise är utbildad i hantverket fick hon också uppdraget att tillverka den.
- Jag minns känslan när det gick upp för mig hur stort det här uppdraget var, jag blev alldeles matt. Vilket förtroende! Jag är ju bara student och det här var ju ett ”riktigt” jobb.
Under hela sommaren arbetade Elise med smycket. Hon gjorde vissa förändringar för att fördela vikten bättre mellan fram- och baksida och kedjan är nu helt i silver med förgyllda detaljer i guld. Och den här gången fick hon både lön och materialet betalt.
Vid de akademiska högtidligheterna den 15 november i år bars Elises dekankedja för första gången. Den kommer sedan att bäras vid alla högtidliga tillfällen av dekanen för Utbildningsvetenskap under många år framöver.

 

Stuff:s ordförande Tobias Karlsson, dekan Karin Mårdsjö Blume och Elise Elwin, student på programmet Slöjd, hantverk och formgivning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013-12-09
Text och foto: Elisabet Wahrby
Foto promoveringshögtiden: Anders Nilsson
På bilden ses från vänster: Stuff:s ordförande Tobias Karlsson, dekan Karin Mårdsjö Blume och Elise Elwin.

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Civilingenjörsstudent får pris för goda teknikkunskaper

Astrid Edvardsson, som läser till civilingenjör inom energi-miljö-management, EMM, har fått pris som årets female technical engineer. Female Technical Engineer är ett program för kvinnliga ingenjörer i slutet av sin utbildning som vill arbeta i en tekniktung miljö.
Priset ges till den deltagare som utmärkt sig för sina kunskaper inom teknik. Det består av ett skräddarsytt traineeprogram på tre partnerföretag efter examen.

Prisade för bekämpning av granbarkborren

Arboair, som startats av flera LiU-alumner från programmet Energi-Miljö-Management, EMM, har vunnit första pris i en internationell innovationstävling inom skogsindustrin, What Wood You Do. Företaget får priset för sin affärsidé som kan begränsa granbarkborrens framfart, vilket är ett av de dyraste och snabbast växande problemen inom skogsindustrin. Lösningen går ut på att identifiera angripna granar från luften genom en kombination av drönare, färgskiftsanalys och artificiell intelligens. Prissumman är på 250 000 kronor.

Utställningen Wood is good lyfter skogens betydelse

Hur kan vi använda växter för att omvandla energi till elektricitet? Hur skapas miljövänliga batterier av skogsavfall? Och vad betyder skogen för vårt välmående? I utställningen Wood is good lyfts forskning om och olika perspektiv på skogens möjligheter och betydelse.

Utökad satsning på molekylärmedicinsk forskning

Wallenberg Centrum för molekylär medicin (WCMM) i Linköping har fått förlängd finansiering om 160 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt ytterligare 68 miljoner kronor till rekryteringspaket för forskare inom datadriven life science.

Digitalisering svår för unga med intellektuell funktionsnedsättning

Ungdomar och unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning behöver mer stöd för att kunna vara delaktiga i den pågående snabba digitaliseringen. Det finns hinder, men också stora möjligheter, visar Kristin Alfredsson Ågren i sin avhandling.

Hur undervisar man vuxna elever?

Eleverna på komvux är fler än i gymnasieskolan. Ändå saknar många lärare utbildning för att undervisa vuxna. Det vill forskare vid Linköpings universitet ändra på och har därför skrivit en bok.

De har tagit fram det första organiska batteriet

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik har för första gången demonstrerat ett organiskt batteri. Det är ett så kallad redox-flödesbatteri, ett stort batteri som kan lagra vind- och solenergi och exempelvis användas som powerbank för bilar.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-10-23