Göm menyn

Gömd juvel sväljer läkarstudenter

läkarstudent på VrinneviMed start höstterminen 2013 växer läkarprogrammet vid LiU. Intagningen ökar i två etapper med totalt 40 nya årsplatser. Ett åtgärdspaket för att klara utbyggnaden förbereds nu av Hälsouniversitetet i samverkan med Landstinget.

En stor och viktig pusselbit är en expansion av utbildningsverksamheten vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Vrinnevi är en gömd juvel, säger Johan D Söderholm, dekanus vid Hälsouniversitetet.

Sjukhuset som för bara några år sedan hotades av osthyveln — bland annat nedläggning av akutmottagningen – står nu inför en ut- och ombyggnad i miljardklassen inklusive en uppgradering av sin akademiska status.

När läkarprogrammet från och med 2014 fylls på med 118 nya studenter vår och höst krävs ett ordentligt tillskott av resurser, framförallt praktikplatser (VFU) på terminerna 7–10. En stor del, 1 300 räknat i studentveckor per termin, ska sväljas av Vrinnevisjukhuset.

Magnus Persson och Janni AnderssonNär nyheten om regeringens utbyggnadsbeslut var några dagar gammal gjorde läkarstudenterna Janni Andersson och Magnus Persson åttonde terminens första praktikblock, med placering på kirurgkliniken på sjukhuset några stenkast från Norrköpings centrum och med naturen bakom knuten. Framför dem låg då sammanlagt tolv veckor med nedslag på kirurgmottagningen, akuten, operation, vårdavdelning och dagkirurgi i Finspång.

På kirurgmottagningen får Janni handledning av överläkare Kalev Teder.

När en ny patient kommer in kan Janni ta emot, lyssna på sjukhistorien och nuvarande status och göra en preliminär undersökning. Den här dagen har hon träffat en man som ska genomgå en gastric bypass för att bli av med sin fetma. Efteråt diskuterar hon fallet med läkaren.

– Av studenterna kan jag få en annan synvinkel på problemen, och det är roligt och stimulerande, säger Kalev Teder som på ansvarar för sjukhusets övre bukkirurgi.

Det är när man ser saker i praktiken som man upptäcker vilka kunskapsluckor man har, tycker Janni.

– För det mesta känns det som om läkarna har tid för frågor och diskussioner. Men om det kör ihop sig, till exempel på akuten, kan man få hålla sig i bakgrunden.

På förmiddagen var Janni Andersson på matstrupslabbet där en patient med magmunsbråck undersöktes med gastroskopi .

– Det bästa är när man får göra något själv i stället för att bara titta på. Därför är det bra med längre placeringar så man hinner lära känna personalen. Man blir sugen på att bli väldigt duktig.

För att göra VFU:n ännu mer lärorik skulle hon vilja ha närmare kontakt med handledaren. Magnus Persson håller med:

– Med fler och fler studenter på en avdelning finns det en viss risk att kvaliteten på handledningen inte kan bibehållas, säger Magnus, som tillbringat dagen på kärlmottagningen.

Henrik Blomqvist handlederNär LiU-Nytt var på besök samsades fem studenter på kirurgen, där Henrik Blomqvist, ST-läkare i kirurgi, är en av tre studentansvariga. Men alla läkare får räkna med att fungera som handledare.

– Det är kul att lära ut det man själv kan. Men det finns en maxgräns för hur många studenter man kan ta emot och samtidigt ge bra handledning.

Vrinnevis ökade ansvar för läkarutbildningen innebär också en ”akademisering”, det vill säga ett ökat inslag av forskande personal. Till att börja med pågår nu rekrytering av fyra akademiska kombinationstjänster och lika många universitetsöverläkartjänster. En professor i fetmakirurgi är tänkt att bli den första professorn vid sjukhuset på lång tid.

Själv bedriver överläkaren Kalev Teder i likhet med många av sina kolleger ingen forskning. Men han välkomnar den nya satsningen.

– Forskning är en inspirationskälla för oss kliniker. På sikt kommer det vården tillgodo i form av ökad säkerhet och kvalitet.

Henrik Blomqvist som själv deltagit i några olika forskningsprojekt ser positivt på att knyta specialister med forskningstjänster till Vrinnevi.

- Det stärker kompetensen på sjukhuset och även undervisningskvaliteten för studenterna, säger han.

Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är idag spridd på sju sjukhus runtom på en 25-milaradie från Linköping. Ett av dem, Universitetssjukhuset i Örebro, fasas ut inom ett par år när de egna studenterna kommit så långt i utbildningen. Förutom Vrinnevi får Ryhov i Jönköping en starkare roll, och även Västervik har visat intresse för erbjuda fler platser.

Förutom VFU-platserna kommer behovet av föreläsningssalar och grupprum att öka, framförallt i Linköping där vårdprogrammen redan är trångbodda. Eftersom regeringsbeslutet innebär en snabbare utbyggnad av läkarutbildningen än vad HU-ledningen planerat, uppstår ett glapp innan lokalerna i det jättelika byggprojektet på US står klara. Under väntetiden kan det bli aktuellt att hyra in sig i Kunskapsgallerian, före detta Birgittaskolan.

Text: Åke Hjelm
Foto: Göran Billeson

2012-10-16

Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14