Göm menyn

FIA fixade robotfest

Färdig robot som jobbar

Föreningen för Intelligenta Autonoma System bjöd på robotfest när det för första gången var dags för Robotkampen i Linköping.

Fredrik LöfgrenSista lördagen i november samlades 12 förväntansfulla lag på eventarenan Creactive i Mjärdevi. Uppdraget var att på sex timmar bygga och programmera en robot i lego som skulle kunna plocka ned bollar från en mur.  

Tävlingen arrangerades av studentföreningen FIA och med i projektgruppen för tävlingen var Fredrik Löfgren, Emil Fernlund och Sebastian Gustafsson. Fredrik Löfgren som går femte året på Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik berättar att detta är första gången de arrangerar tävlingen, men konceptet är inget nytt.

– Nej vi har lånat idén, med tillåtelse såklart, från Framtidsmuseet i Borlänge där vi själva har varit med och tävlat flera gånger, säger han.

Detta var första gången som den här tävlingen anordnades i Linköping och den inföll även som det enda robotevent i Sverige under EU Robotics Week. Att tävlingen var ett uppskattat inslag rådde det ingen tvekan om.

– Vi är jätte glada att så många har visat intresse och anmält sig. Vi hade räknat på att det kanske skulle bli 5 – 6 lag, men nu blev det ju 12 så vi är jättenöjda. Två lag har till och kommit från Göteborg, berättar Fredrik Löfgren.

Bland de tävlande fanns både barn, vuxna och studenter och åldrarna sträckte sig från 10 till 47 år.

Lag Wall-E i aktionEtt av lagen som var med under lördagens robotkamp kallades sig lag Wall-E och bestående av medieteknikstudenterna Linnea Rothin och Ingela Rossing, tredje lagkamraten, Julia Nilsson har även hon studerat medieteknik men är klar med sin utbildning. Deras första robot byggde de bara två dagar innan tävlingen.

– Vi tyckte det verkade roligt så vi tänkte att vi ställer upp även om vi inte riktigt hade några förkunskaper inom just robotprogrammering, vi är här för att lära oss, förklarar de.

De är alla tre intresserade av programmering och har tävlat i så kallade hackatons tidigare och de är även engagerade i Coderdojo i Norrköping, där de varannan lördag lär ut programmering till barn.

– Det var lite därför vi ville vara med på det här också, just robotar är något som barn ofta tycker är roligt så då kan vi ta med oss det vi lär oss här till Coderdojo, säger de.

Och bland de andra lagen fanns några bekanta ansikten.
– Ja, vi känner igen flera av barnen från Coderdojo, och nu slår de oss, skrattar de.

Vinnarna av robotkampen 2015Efter att alla tre rundor var avklarade stod det klart att lag Wall-E hamnade på en nionde plats. Även om det inte vart någon topplacering så är Linnea, Ingela och Julia ändå nöjda med dagen.

– Vi hade lite problem med att vår robot fastnade på banan men vi har lärt oss massor idag. Vi kommer absolut fortsätta träna på robotprogrammering hemma, säger de.

Förutom pris till första och andra platsen så delades det även ut ett pris till bästa konstruktion och design som utsågs av arrangörerna.

Efter en spännande final mellan Old man group och lag Helt analogt så var det slutligen lag Old man group som tog förstaplatsen (bilden th) och design och konstruktionspriset gick till lag Circuit Brickers.

Arrangörerna var efter dagen väldigt nöjda. Blir det en tävling nästa år också?
– Det blir det absolut! Och då hoppas vi på att kunna dubblera antalet tävlande, säger Fredrik Löfgren.

 

Text: Marlén Karlsson, studentreporter
Foto: Anton Kurkkio , studentfotograf

2015-12-01


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

LiU rekommenderar studenter att lämna Hongkong

På grund av oroligheterna och säkerhetsläget i Hongkong rekommenderar nu Linköpings universitet studenter som befinner sig där att resa hem.

39 miljoner kronor till forskarskola

Nationella forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik fick i hård konkurrens 39 miljoner kronor från Vetenskapsrådet i årets utlysning till forskarskolor inom utbildningsvetenskap.

Cancerforskning får 14 miljoner kronor

Sex forskare vid LiU får sammanlagt 14 miljoner kronor från Cancerfonden i fondens stora utlysning 2019. Bakomliggande mekanismer vid avmagring vid cancersjukdom är ett exempel på frågorna som ska forskarna ska undersöka närmare.

LiU Game Conference växer för varje år

Först var det bara 23 studenter som bänkade sig i sal C3 inför den nya tävlingen LiU Game Awards. I år firar LiU Game Conference 10-årsjubileum med ett biljettsläpp på 1500. Intresset för spelutveckling, forskning och studenttävlingar bara växer.

Bibliotek minskar digitalt utanförskap

För den halva miljonen människor som lever i digitalt utanförskap har biblioteken blivit en samlingspunkt. Elin Wihlborg och hennes forskargrupp följer hur bland annat biblioteken arbetar för att hjälpa människor och för att minska det digitala utanförskapet.

Folkhögskolan ger människor ny chans

örra året deltog över en miljon svenskar i folkbildningens – folkhögskolornas och studieförbundens – utbildningar och cirklar. Historiskt har folkbildningen spelat en stor roll i samhällsutvecklingen och det fortsätter den att göra.

De bidrar med varsin pusselbit till forskningen om Alzheimers sjukdom

Den ena är proteinkemist, den andra är läkare. Båda forskar på Alzheimers sjukdom. De drar nytta av varandras kunskaper för att fortare göra framsteg. Målet: att göra skillnad för dem som drabbats av sjukdom.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2019-11-14