FIA fixade robotfest
Föreningen för Intelligenta Autonoma System bjöd på robotfest när det för första gången var dags för Robotkampen i Linköping.
Sista lördagen i november samlades 12 förväntansfulla lag på eventarenan Creactive i Mjärdevi. Uppdraget var att på sex timmar bygga och programmera en robot i lego som skulle kunna plocka ned bollar från en mur.
Tävlingen arrangerades av studentföreningen FIA och med i projektgruppen för tävlingen var Fredrik Löfgren, Emil Fernlund och Sebastian Gustafsson. Fredrik Löfgren som går femte året på Civilingenjör teknisk fysik och elektroteknik berättar att detta är första gången de arrangerar tävlingen, men konceptet är inget nytt.
– Nej vi har lånat idén, med tillåtelse såklart, från Framtidsmuseet i Borlänge där vi själva har varit med och tävlat flera gånger, säger han.
Detta var första gången som den här tävlingen anordnades i Linköping och den inföll även som det enda robotevent i Sverige under EU Robotics Week. Att tävlingen var ett uppskattat inslag rådde det ingen tvekan om.
– Vi är jätte glada att så många har visat intresse och anmält sig. Vi hade räknat på att det kanske skulle bli 5 – 6 lag, men nu blev det ju 12 så vi är jättenöjda. Två lag har till och kommit från Göteborg, berättar Fredrik Löfgren.
Bland de tävlande fanns både barn, vuxna och studenter och åldrarna sträckte sig från 10 till 47 år.
Ett av lagen som var med under lördagens robotkamp kallades sig lag Wall-E och bestående av medieteknikstudenterna Linnea Rothin och Ingela Rossing, tredje lagkamraten, Julia Nilsson har även hon studerat medieteknik men är klar med sin utbildning. Deras första robot byggde de bara två dagar innan tävlingen.
– Vi tyckte det verkade roligt så vi tänkte att vi ställer upp även om vi inte riktigt hade några förkunskaper inom just robotprogrammering, vi är här för att lära oss, förklarar de.
De är alla tre intresserade av programmering och har tävlat i så kallade hackatons tidigare och de är även engagerade i Coderdojo i Norrköping, där de varannan lördag lär ut programmering till barn.
– Det var lite därför vi ville vara med på det här också, just robotar är något som barn ofta tycker är roligt så då kan vi ta med oss det vi lär oss här till Coderdojo, säger de.
Och bland de andra lagen fanns några bekanta ansikten.
– Ja, vi känner igen flera av barnen från Coderdojo, och nu slår de oss, skrattar de.
Efter att alla tre rundor var avklarade stod det klart att lag Wall-E hamnade på en nionde plats. Även om det inte vart någon topplacering så är Linnea, Ingela och Julia ändå nöjda med dagen.
– Vi hade lite problem med att vår robot fastnade på banan men vi har lärt oss massor idag. Vi kommer absolut fortsätta träna på robotprogrammering hemma, säger de.
Förutom pris till första och andra platsen så delades det även ut ett pris till bästa konstruktion och design som utsågs av arrangörerna.
Efter en spännande final mellan Old man group och lag Helt analogt så var det slutligen lag Old man group som tog förstaplatsen (bilden th) och design och konstruktionspriset gick till lag Circuit Brickers.
Arrangörerna var efter dagen väldigt nöjda. Blir det en tävling nästa år också?
– Det blir det absolut! Och då hoppas vi på att kunna dubblera antalet tävlande, säger Fredrik Löfgren.
Text: Marlén Karlsson, studentreporter
Foto: Anton Kurkkio , studentfotograf
2015-12-01
Lika intresserade
Heligt maktlustspel
Snart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.
Akademisk bojkott mot USA
Riskfylld perfektionism
social hållbarhet
Kritiserar socialstyrelsen
träffade ÖB
klimatvänligare bränsle
äger rockscenen
när forskare möter sårbarhet
Malin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.
spelkurs gav AF-pris
LinTek på Nobelfest
Kårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.
Ger studenter ny bild av afrika
global mediahit
Hälsa som religion
Svart i Sverige
sista filmen
Revolutionerande ordvrängeri
Upprättelse för vanvård
succé för Master i migration
Följ LiU-nytt
Notiser
Nytt nyhetsbrev om forskning och samverkan vid LiU
I nyhetsbrevet "Forskning och samhälle - nyheter från Linköpings universitet" får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan på Linköpings universitet. Genom att prenumerera får du också inbjudningar till intressanta seminarier och konferenser som kopplar till forskning och samverkan i regionen.
LiU-student fick hedrande uppdrag om barnrätt
LiU-studenten Rita Riadh-Issa, 23, är ny styrelseledamot i World’s Children’s Prize Foundation som driver världens största årliga utbildningsprogram för barns rättigheter och demokrati. Organisationen stöds av skolor i 119 länder och beskyddas av bland andra H M Drottning Silvia.
Studentmentorer ger högstadieelever framtidshopp
Högstadieelever med bättre betyg, stoltare blick och höjd självkänsla. Det är resultatet av LuMiNk-akademin, en studiemotiverande verksamhet som pågått i Norrköping i snart sex år. Nu planeras en utvidgning så att fler elever får chans att delta.
LiU och regionen i nytt samarbete för framtidens vård
Linköpings universitet och Region Östergötland går ihop i en ny storsatsning på teknik och innovationer i hälso- och sjukvården. East Sweden Medtech, som projektet kallas, kommer totalt sett att omsätta närmare 30 miljoner kronor över fem år.
Elektronikdesign utanför lådan på Norrköping Light Festival
Tre studenter som till vardags pluggar Civilingenjörsprogrammet i elektronikdesign deltar i senaste upplagan av Norrköping Light Festival med installationen Outside the Box som är en evighetsspegel i tre dimensioner.
De programmerar framtidens kollega
Vad innebär det att jobba som ingenjör? Det får förstaårsstudenterna på Yi-programmet ta reda på genom ett första tekniskt utvecklingsprojekt – att programmera den samarbetande roboten Yumi från ABB.
Blålysande framsteg för lysdiod i perovskit
Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder baserat på perovskiter som effektivt avger blått ljus. ”Jag ser det som ett genombrott”, säger LiU-professorn Feng Gao. Upptäckten kan på sikt leda till billig och energieffektiv belysning.
Sidansvarig:
webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-01-22