Göm menyn

Vepa med text Populärvetenskapliga veckan

Sociala medier påverkar hjärnan

– Vi delar sorgen, men inte lyckan. Så sammanfattade forskningsingenjören Irene Perini sin föreläsning ”Hur fungerar en tonårings hjärna på nätet?” under årets populärvetenskapliga vecka.

Den 25–27 oktober öppnade Linköpings universitet dörrarna för den som ville höra framgångsrika forskare föreläsa populärvetenskapligt om sitt arbete och totalt 47 föreläsningar stod på programmet.

Irene Perini utanför föreläsnignssalenPå torsdagsförmiddagen fylldes C-huset bland annat av lokala gymnasieelever, som kommit för att få en inblick i universitetsvärlden. Flera av dem gick på Irene Perinis föreläsning ”Hur fungerar en tonårings hjärna på nätet?”. Irene Perini är förste forskningsingenjör vid CSAN, Center for Social and Affective Neuroscience. När hon frågar publiken hur många som använder sociala medier som till exempel Facebook, Instagram eller Ask.fm är det många händer som sträcks i luften.

– Hur ofta kollar ni era sociala medier? undrar Irene Perini, som undersökt vad som händer i tonåringars hjärnor när de väntar på ”likes” och får såväl positiv som negativ respons.
– 24/7, svarar en ung kille i publiken – som uppenbarligen är en flitig användare.
– Varje timme? kontrar forskaren och får svaret:
– Varje minut.

Irene Perini visar en egen profilbild som hon laddade upp när hon kommit till en avgörande punkt i sin akademiska karriär. Varje gillamarkering, komplimang och sarkasm kändes inom henne. På samma sätt har hennes forskning visat vilka lokala förändringar i hjärnans blodtillförsel som sker när tonåringar väntar på och får del av andra sociala medier-användares åsikter om dem själva.

Illustration från föreläsningen; MR-kameraHon gör en liknelse om hur man kan använda fMRI, en typ av magnetkamerateknik, för att studera hjärnans anatomi och mäta känslor.
– Som en skiva bröd kan man välja vilken del av hjärnan man vill titta på, säger hon.

Då man väntar på respons på till exempel en ny profilbild aktiveras ett område i hjärnan som bestämmer vart de kognitiva resurserna riktas. Detta område, som kallas ”the salience network”, riktar uppmärksamheten mot det som är relevant för oss, till exempel ett rött trafikljus eller ett vattenglas om vi inte skulle ha druckit på länge.
– För om vi inte såg det, då skulle vi ju dö, förklarar Irene Perini.

Kille med mobilHennes forskning visar alltså att hjärnan prioriterar det som händer på sociala medier som något väldigt viktigt. Även om undersökningspersonerna ibland påstått annat om deras upplevelser, till exempel att det inte känts något speciellt, har det hänt mycket i deras hjärnor när de fått välja om de gillar eller ogillar olika personer på bild – och sedan fått veta vad andra i sin tur tyckt om dem själva.

När man får veta att man fått en ”dislike” av någon och alltså blivit avvisad, aktiveras det forskarna definierar som ”default mode network” i hjärnan. Irene Perini ger exempel:
– Vi minns personliga händelser från vårt liv, som när någon mobbade eller dumpade mig.

När man blir gillad, å andra sidan, aktiveras både ”the salience network” och belöningssystemet, som också aktiveras när vi äter choklad eller får pengar.

När någon annan blir ogillad aktiveras hjärnan på samma sätt som om man själv skulle ha blivit ogillad, vilket enligt Irene Perini kan tyda på en aspekt av empati. När någon annan får ”likes” har hjärnan dock hittills visat sig vara helt tyst. Irene Perini sammanfattar:
– Vi delar sorgen, men inte lyckan!

 

Mer från Populärvetenskapliga veckan på Instagram

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen, studentreporter (genrebild underst Pixabay)

2016-10-31


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nyinstiftat pris till forskare vid Medicinska fakulteten

Det nyinstiftade Onkel Adams pris till framstående forskare vid Medicinska fakulteten, Linköpings universitet, kommer för första gången att delas ut vid höstens Akademiska högtid. Bengt Normann, ättling till Onkel Adam i rakt nedstigande led, har genom en donation instiftat priset och ser med glädje fram emot att hedra hans minne.

Unika 3D-bilder avslöjar nervtrådars arkitektur

I ett stort internationellt forskningssamarbete har forskare studerat vad som sker i nerver som skadas vid diabetes. Tekniken som forskarna använt kan med väldigt hög upplösning visa nervtrådarnas struktur i 3D.

Storseger för LiU-studenter i finalen av SM i ekonomi

Tre civilekonomstudenter från LiU gick segrande ur den direktsända finalen av SM i ekonomi – i överlägsen stil. "Vi är chockade men det känns jättekul" säger en av vinnarna efteråt.

Ett stort steg mot flerdimensionell kvantkommunikation

En kvantmekanisk slumpgenerator som fungerar med hög säkerhet har tagits fram av en forskargrupp med bland andra LiU-forskaren Guilherme Xavier, avdelningen Informationskodning. Resultatet öppnar för flerdimensionell kvantkommunikation.

Blomsteräng bidrar till biologisk mångfald

Artrika naturlandskap och slåtterängar blir allt mer sällsynt. Som ett litet bidrag till den biologiska mångfalden och för att gynna vilda pollinatörer beslöt sig ett gäng LiU-biologer för att anlägga en blomsteräng på en av de ganska sterila innergårdarna i B-huset på Campus Valla.

Stor potential spara energi i aluminiumindustrin

Svensk aluminiumindustri skulle kunna spara stora mängder energi och minska utsläppen av växthusgaser kraftigt. Det finns starka drivkrafter för detta, men även betydande hinder. Det visar en ny doktorsavhandling vid LiU.

Unik resurs för AI-forskning inom bilddiagnostik

En av världens kraftfullaste system för beräkningar inom artificiell intelligens (AI) har landat på Linköpings universitet. Systemet kommer att fungera som en nationell resurs för projekt inom ”Analytic imaging diagnostics arena” (AIDA). Systemet från NVIDIA är den andra i Sverige i sitt slag och en unik resurs för AI-forskning inom bildmedicin.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2020-05-20