Göm menyn

Tävlar i robotik

- Det är mycket mer motiverande att ”plugga” till en tävling än till en tenta, säger Fredrik Löfgren, LiU-student och projektledaren för tävlingen i RoboCup Junior.

Fredrik Löfgren med robotarRoboCup Junior är en internationell tävling för konstruktion och programmering av robotar. Det är en del av det större initiativet RoboCup som är världens största robottävling med tusentals deltagare från över 40 länder.
Linköpings studenter arrangerar den svenska uttagningen till RoboCup Junior som brukar kallas för Junior-VM i robotik, där barn och ungdomar upp till 19 år kan delta. De som vinner får representera Sverige i den internationella finalen som 2015 arrangeras i Hefei, Kina.

Fredrik Löfgren, som studerar fjärde året på civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, är en av tidigare deltagare i tävlingen och nuvarande projektledaren för RoboCup Junior-finalen i Linköping. Han är den yngsta deltagaren någonsin i den tekniska kommittén, som främst består av framstående forskare och lärare.
- RoboCup Junior har arrangerats i Sverige sedan 2009. Jag var med som deltagare redan första året och vann tävlingen och fick representera Sverige på VM i Österrike.
Sedan dess har Fredrik Löfgren vunnit en mängd tävlingar där han bland annat har fått representera Sverige i Singapore och tävlat i VM i Istanbul.
- Jag blev därefter för gammal och 2012 var jag lagledare för ett lag och domare på den nationella tävlingen. Jag blev också invald i den internationella organisationskommittén för RoboCup Junior Rescue, och den tekniska kommittén.

Han har också varit engagerad internationellt, till exempel i Brasilien där han fick skriva reglerna till kommande års tävling. Han blev också lagledare på VM i Eindhoven. 2013 startade Fredrik Löfgren en studentförening med syfte att arrangera RoboCup Junior i Sverige. Studentföreningen FIA (Föreningen för Intelligenta Autonoma Systemet) växte och nu är RoboCup Junior bara ett av många arrangemang som föreningen anordnar under året.

Hur väljer ni deltagarna?
- Jag blev vald till projektledare för tävlingen av styrelsen för FIA, sedan utsåg jag en projektgrupp på fem personer som hjälper mig att planera och arrangera tävlingen i Linköping.
FIA arrangerar också en tävling för universitetsstuderande och allmänhet i samband med RoboCup Junior för att fler ska få chansen att tävla med robotar.
- Jag älskar att tävla och har tävlat i kunskap väldigt länge, säger Fredrik Löfgren.

Robotar runt matbordVad har ditt engagemang bidragit med i praktiken?
- Att jag har hållit på med robotar har gett mig ett stort försprång i mina studier här på universitetet. Jag har lärt mig väldigt mycket om elektronik, programmering och konstruktion, men även om ledarskap och andra kulturer på mina många resor och att samarbeta med andra i internationella projekt.

Det är häftigt hur äldre forskare och professor lyssnar på vad han har att säga, tycker Fredrik Löfgren och han ser fram emot nästa tävling i matlagning som arrangeras i Madrid i november. Den går ut på hur bra roboten klarar av att laga tomatsoppa, skriva inköpslista samt att hitta en påslagen spisplatta och stänga av den!

Fredrik har redan blivit erbjuden jobb men tackat nej, han vill avsluta sina studier först innan han ger sig ut på det ”riktiga” arbetslivet.
Utveckla robotar för rymden, robotar som utforskar andra planeter och robotar som kan arbeta i äldrevården genom att göra allt tungt arbete så att personal kan ägna tid åt det mänskliga mötet med de äldre, det är några av flera drömyrken.
- Jag vill utveckla framtidens teknik och är öppen för allting som har med teknikutveckling att göra. I och med att jag har jobbat med robotar i 15 år, ligger de mig varmt om hjärtat.
 

Text: Zen Dinha, studentreporter
Foto: Julius Jeuthe, studentfotograf

2014-11-04

 


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Höjda anslag till LiU

Förstärkta forskningsresurser och fler utbildningsplatser. Totalt föreslås Linköpings universitet få 98 miljoner kronor mer 2018 jämfört med i år i budgetpropositionen, varav ungefär hälften är kompensation för höjda priser och löner.

Exploranation gör vetenskap tillgänglig för alla

Vi står inför ett nytt vetenskapligt paradigm eftersom avancerad grundforskning nu kan göras tillgänglig för besökare. Vi kallar det Exploranation. Det sa Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid KAW:s stora jubileumssymposium.

Utmaning för AI att skilja friskt från sjukt

Vilken roll kan artificiell intelligens spela i framtidens sjukvård? Det var ämnet när den amerikanske radiologiprofessorn Eliot Siegel talade på Röntgenveckan 2017 i Linköping. Han sa att medicinsk bildanalys är ett av de svåraste områdena för AI.

Flytande bostäder och översvämningsbara torg – om klimatförändringar i våra städer

När klimatet omkring oss förändras påverkar det våra städer. Om ett plötsligt skyfall eller en värmebölja drar fram, måste invånarna ändå kunna hantera sin vardag. I Sverige arbetar man på flera sätt för att klimatanpassa städerna.

Bo kvar eller inte - de äldre på bostadsmarknaden

Befolkningen i Sverige blir allt äldre. Skall det i framtiden finnas lämpligt boende för alla måste städerna trygga tillgången till bra bostäder som vi kan åldras i. Marianne Abramsson har undersökt hur och varför äldre flyttar.

"Det går inte att bara förbjuda dubbdäcken"

Trafik, och framför allt dubbdäck, river upp partiklar från vägbanorna. Vi andas in dem. Vad vet vi om deras effekter på hälsan? Och vilka strategier är bäst för att komma åt problemet i städerna?

Vallastaden kan bli en smart stad

Linköpings nya stadsdel Vallastaden har potential att bli en smart stad eftersom man tänkt på resurseffektivitet och det sociala. I förlängningen skulle det även kunna ge ekonomisk hållbarhet, säger Malin Granath, informatikforskare vid LiU.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: Thu Sep 21 14:44:30 CEST 2017