Göm menyn
Utställningen trianglar och cosplay
Videoinstallation Frustration
studenternas presentationsvägg med bilder
hare
Inspiration av skånsk yllebroderi
keramik
recept på keramik, detalj
Burklock, svart med pärla
Svarta fat med silevrkant
Kritburk
Smycken, foto
Träfat och skrin
lappteknik
Galleriet, överblick
Pärlbroderi på stolsdyna
porträttserie
Stickning Proud, detalj

Ovanlig bredd på både ting och tankar

Avgångsstudenterna vid Slöjd, hantverk och formgivning visar en riktig bredsida på examensutställningen på Östergötlands länsmuseum. Videokonst, plattsättningsteknik, kreativa materialval, brukskeramik och oväntade infallsvinklar.

De är nitton studenter – eller ”Creators of things and thoughts” som utställningen heter – som nu avslutar sin kandidatutbildning i Slöjd, hantverk och formgivning med den traditionella sommarutställningen i Galleriet på Östergötlands länsmuseum, ett samarbete som pågått i nio år.

Pressvisningen är avklarad, likaså vernissagen med invigningstal av Elna Lassbo från svensk Form och i utställningen syns tydliga spår också av många kreativa besökare. Här har färglagts björnar i jätteformat, en installation som Maja Meurling gjort utifrån figurerna i den målarbok för barn (och vuxna med, för den delen) som hon gjort i sitt examensarbete.

Maja Meurling sitter i monterna och bläddrar i sin bilderbok– Det blev precis som jag ville, det är så kul att se att interaktionen med besökarna fungerar, säger Maja Meurling och ställer en glasburk med färgkritor till rätta intill en av björnarna.

Egentligen var det textil som ledde henne in på utbildningen och björnarna var först tänkta för textila produkter.
– Men för ett halvår sedan var det en kurskamrat som påpekade hur bra de skulle passa i en målarbok, fortsätter Maja Meurling.
Så blev det och boken finns nu till försäljning i museibutiken några trappor ned.

Idéutbytet mellan studenterna, diskussionerna kring avsikter och gestaltning, alla analyser och kreativt kritiska blickar tillhör det som lyfter utbildningen.

– I allt vi gjort har vi fått förhålla oss till ett kommande arbetsliv, det har varit en styrka, säger Maja Meurlig.
– Vi vill ju alla leva av det här, då är produktutveckling en viktig faktor. Hur kan jag utveckla det här? Håller det för en marknad?

Alla intervjuade studenter framför textblocket i GallerietNu återstår de sista dagarnas redovisning i Key-huset på Campus Valla, men sex av studenterna har tagit sig ned till museet för att visa sin utställning och prata om studietiden lite i lugn och ro.

– Eftersom vi för varje kurs arbetat i projektform har vi fått lära oss att slutföra arbeten, hålla en deadline när vi utvecklar och inte minst att samarbeta, säger Anna Nordström.

Att hantera motgångar ingår med automatik.
Anna Nordström med lamporRiktigt skarpt läge har det blivit med produktionen av de återkommande gemensamma utställningarna. Det blivit ett antal, både på stora mässor som Stockholm Furniture Fair och på mindre gallerier som Slöjdgalleriet i Linköping.

– När jag började utbildningen tänkte jag satsa på keramiken. Men så upptäckte jag gestaltningen, det vidgade mitt fält, säger Anna Nordström som nu räknar in utställningsproduktion i sin framtid.Kanske som gallerist för andra, kanske i en kommande lampbutik.
Ljusspridning och ljussättning är annat Anna Nordström upptäckt på vägen till examen. Hon ställer ut tre lampor med långsmala porslinsplattor sammanbundna med jute. Ljuset silas mellan och genom porslinet.
– Min tolkning av karaktärsdraget lugn, förklarar hon.

Kristin WibergFör Kristin Wiberg har tre år på Slöjd, hantverk och design kanske framför allt gett henne en vidare syn på gestaltning.
– Jag har kunnat öva upp förmågan att uttrycka mig i experimentellt arbete. Se vad man kan göra med olika material och diskutera med andra om tolkningar, säger hon.

Mod och självtillit.
Installation Proud: svart pappersgarn, ull och metall, kom som en förlängning av en jättelik, svart korg stickad av papper som Kristin Wiberg ställde ut på Möbelmässan. Den här gången stickade hon en kropp på fri hand och med start uppifrån nacken.
– Jag funderar mycket på hur man kan gestalta en känsla. Med Proud vill jag förmedla en känsla av stolthet, både hos bäraren och till betraktaren.

Och framtiden? Tillsvidare väntar det gamla jobbet som administratör på Superdatorcentrum.
– Man måste bestämma sig, det har jag ännu inte gjort. Ska man lyckas, får man jobba för det, säger Kristin Wiberg.

Emil KjellbergI andra änden av Galleriet visar Emil Kjellberg mängder av små keramikkoppar, han har faktiskt gjort tusen stycken. Form och färgsättning är traditionellt östasiatisk. Benvitt, grönt, brunt; recepten på glasyr har han letat upp i gamla böcker. De är stapelbara och direkt användbara och inte ens dyra (även de säljs i museibutiken):

– Flingsalt, vinäger, värmeljus …  det är bara att välja. Det är bra att ha någon produkt som är lättsåld, säger Emil Kjellberg som gjort praktik hos keramikern Björn Larsson på Bjuröklubb och nu försvinner ännu längre norrut efter examen.
I sin presentation på nätet skriver han: ”Varje kopp har gått igenom mina händer. Leran har knådats, drejats, beskickats, bränts, glasyrer har blandats, de har glaserats och bränts återigen. Tusen gånger om.”

Frida Arwidson i sin monter. Hare i förgrund.Keramik är också Frida Arwidsons material – men hon har valt att uttrycka sig skulpturalt med sin hare och harens tankar omsatta i runda, organiska former. Till hösten går hon vidare till en masterutbildning.
– Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Det ska bli lite häftigt att få utveckla mig konstnärligt. Den breda utbildningen på LiU blir ett bra komplement. Här har vi fått ägna oss mycket åt den akademiska analysen, formulera oss skriftligt och muntligt.

Tina Domeij demonstrerar en svart burkTankar av annat slag ligger bakom Tina Domeijs Jay Tanom, askar och fat i svart och silver. Hon har med examensarbetet plockat upp sitt delade ursprung, med en förälder som från Thailand:

– Jag har använt tekniken från nordisk rotslöjd men använt plast- och nylontråd. Det är material som används till de thailändska burkar som används i matlagningen, till exempel för att ångkoka ris.

Studenterna på Slöjd, hantverk och design får under studietiden pröva en mängd olika material och tekniker. Tina Domeij, som innan studierna i första hand arbetat med textil, upptäckte potentialen hos metall.
– Det passar mig bra att pendla mellan hårt och mjukt, säger hon.

Årets examensutställning visar sammantaget hur fria studenterna är i sina val av inriktning.
Här kombinerar till exempel Mattias Wedin sitt intresse för kläder, dans, dokumentärer och film i videofilmen Frustration. Några meter ifrån visar Petter Almlöf upp plattsättningsprojekt, liksidiga trianglar och kvadrater mönsterlagda med musik och harmoniläran som inspiration. Sara Ala Blyborg har satsat på Cosplay med sin alter ego Slabs, Nataliya Zoti Schöllin visar porträtt, bland annat graverat på svart marmor. Marmor – Kolmårdsmarmor – finns också i de smycken och askar Marie Lindroth visar.

Ebba-Ida Löfgren har valt traditionella svenska brudbroderier som grund för sitt avslutande arbete. Sanni Alatyppö ställer ut närmare fyrtio askar, gjutna i stengods. Helena Nyberg kombinerar silver och sten i smycken, Elin Andrén kombinerar björk och koppar till sina lampor.
Kombinationen trä-metall använder också Kristina Larsson till sina magiska skattskrin och svävande tunna, tunna träfat i björk, al, ek med infällningar av guld.

Ellen MattssonÅterbruk har tidigare år varit ett tema för studenterna. Det finns förstås också med i år. Till exempel i Sofia Rystadius sprudlande pärlbroderier på återanvänd lampa och pall eller i de sirliga bahytterna i trådarbete Liselotte Bonefält gjort.
Och ett närmast sakralt intryck gör Ellen Mattssons stora lapptäcke av återanvända jeans.

– Aj då, den tolkningen hade jag inte riktigt tänkt mig, säger hon och skrattar, det är faktiskt Ålands hav …
80 par jeans har gått år för hennes examensarbete. Utklippta sidsömmar har blivit inslag i mattor, vävda i gåsöga. Bakfickorna har blivit sittpuffar.

– Jag gillar utmaningen att använda alla delar av återbrukade kläder, det ska inte bli något kvar, säger Ellen Mattsson som återvänder till Åland efter examen.

Utställningen blir dock kvar på Östergötlands länsmuseet till den 10 september 2016.

 

Studenternas egna presentationer på studentsektionens sida

Text och bild: Gunilla Pravitz
2016-06-09


Lika intresserade

Flickor utforskar.Flickor är lika intresserade av naturvetenskap och teknik som pojkar, visar forskarna Anders Jidesjö och Åsa Danielsson.


Heligt maktlustspel

Strålkastare, ljusbordet i bakgrundenSnart är det premiär på Påvarna och troföljden. Men utan ljus blir det inte mycket till studentspex.

 

Akademisk bojkott mot USA

Protestplakat mot Trumps inreseförbudOckså LiU-forskare har skrivit på det internationella uppropet om bojkott av vetenskapliga konferenser i USA.

 

Riskfylld perfektionism

Kvinna sminkar sigPsykologistudenter deltog som behandlare i en studie om internetbaserad kognitiv beteendeterapi vid perfektionism.

 

social hållbarhet

Stressade storstadsmänniskor på språng i StockholmSocialt värdeskapande är en faktor som allt fler företag och organisationer sätter på sin agenda. Erik Jannesson, lektor i ekonomistyrning, har just skrivit en bok om det.

 

Kritiserar socialstyrelsen

Rolf HolmqvistRolf Holmqvist är en av 17 forskare som protesterar mot riktlinjer för behandling av depression och ångest.

 

träffade ÖB

Studenter intervjuar överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten

När studenterna på kursen i projektledning fick i uppgift att intervjua en projektledare, siktade de högt. Och fick träffa överbefälhavare Micael Bydén.

 

klimatvänligare bränsle

Jianwu Sun med kollega i labbetVatten + koldioxid + solljus = bränsle. Jianwu Sun hoppas kunna minska utsläppen av koldioxid till atmosfären.

 

äger rockscenen

Stolrader i Arbis salongFrån studenter till teaterdirektörer. Sebastian Andersson och Isak Wernhoff träffades på LiU. På ett år har de gjort Arbis i Norrköping till en succéscen.

 

när forskare möter sårbarhet

Barn i SyrienMalin Thor Tureby var key note-talare på internationell konferens om oral history.

 

spelkurs gav AF-pris

Fondtapet på IDA som Erik Berglund gjortGrattis Erik Berglund, kreativ lektor i datalogi på IDA och som är en av årets AF-pristagare.  Hur känns det?

 

LinTek på Nobelfest

Dukade bord i StadshusetKårordförande för LinTek, Erik Claesson, var med i fanborgen på årets Nobelfestligheter.

 

Ger studenter ny bild av afrika

Per-Olof HanssonPer-Olof Hansson öppnar möjligheter för lärarstudenter att på plats lära sig mer om Östafrika och globala frågor.


global mediahit

katt som jamarKatter som jamar på dialekt har fått världens media att gå i spinn. Robert Eklund, språkteknolog och kattforskare på IKK,  kan inte längre hålla räkningen på alla nedslag i media.

 

Hälsa som religion

YogagruppAtt uppnå den perfekta hälsan är västerlandets nya religion, enligt en färsk studie. En otäck utveckling, anser Barbro Wijma, en av forskarna bakom studien.
 

Svart i Sverige

Victoria KawesaHudfärg spelar roll, även i Sverige. Men många tror inte att rasism är något problem här, bara i andra länder. Det menar Victoria Kawesa, doktorand som skriver om svart feminism och vithet i Sverige.
 

sista filmen

Bild: Ung Tage Danielsson i radiostudio I universitetets arkiv finns många fina minnen. Ett av de bästa är en inspelning från humanistdagarna 1985 där Tage Danielsson framträdde för sista gången, kort innan han gick bort.

 

Revolutionerande ordvrängeri

Scenbild Holgerspexet. Lenin med röd flagga.Att skriva spexmanus är inte någon lättvindig historia. Inte ens om det handlar om ryska revolutionen.

 

Upprättelse för vanvård

Skuggor av människor mot väggJohanna Sköld, Tema Barn, var med och arrangerade en internationell workshop där forskare jämförde olika modeller för ersättning för vanvård på institution.

 

succé för Master i migration

Stefan JonssonVi har ett globalt och kritiskt perspektiv som lockar, säger Stefan Jonsson, professor på REMESO om Filfak:s första internationella masterprogram vid REMESO i Norrköping.

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ LiU-nytt

Nyhetsbrev Nyhetsbrevet LiU-nytt

RSS Nyheternas RSS-flöde

RSS Kalendariets RSS-flöde

 

Notiser

Nytt nyhetsbrev om forskning och samverkan vid LiU

I nyhetsbrevet "Forskning och samhälle - nyheter från Linköpings universitet" får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan på Linköpings universitet. Genom att prenumerera får du också inbjudningar till intressanta seminarier och konferenser som kopplar till forskning och samverkan i regionen.

LiU-student fick hedrande uppdrag om barnrätt

LiU-studenten Rita Riadh-Issa, 23, är ny styrelseledamot i World’s Children’s Prize Foundation som driver världens största årliga utbildningsprogram för barns rättigheter och demokrati. Organisationen stöds av skolor i 119 länder och beskyddas av bland andra H M Drottning Silvia.

Studentmentorer ger högstadieelever framtidshopp

Högstadieelever med bättre betyg, stoltare blick och höjd självkänsla. Det är resultatet av LuMiNk-akademin, en studiemotiverande verksamhet som pågått i Norrköping i snart sex år. Nu planeras en utvidgning så att fler elever får chans att delta.

LiU och regionen i nytt samarbete för framtidens vård

Linköpings universitet och Region Östergötland går ihop i en ny storsatsning på teknik och innovationer i hälso- och sjukvården. East Sweden Medtech, som projektet kallas, kommer totalt sett att omsätta närmare 30 miljoner kronor över fem år.

Elektronikdesign utanför lådan på Norrköping Light Festival

Tre studenter som till vardags pluggar Civilingenjörsprogrammet i elektronikdesign deltar i senaste upplagan av Norrköping Light Festival med installationen Outside the Box som är en evighetsspegel i tre dimensioner.

De programmerar framtidens kollega

Vad innebär det att jobba som ingenjör? Det får förstaårsstudenterna på Yi-programmet ta reda på genom ett första tekniskt utvecklingsprojekt – att programmera den samarbetande roboten Yumi från ABB.

Blålysande framsteg för lysdiod i perovskit

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder baserat på perovskiter som effektivt avger blått ljus. ”Jag ser det som ett genombrott”, säger LiU-professorn Feng Gao. Upptäckten kan på sikt leda till billig och energieffektiv belysning.


Sidansvarig: webbredaktionen@info.liu.se
Senast uppdaterad: 2021-01-21